DECRET 207/2015, de 22 de setembre, de desplegament de la coordinació i dels òrgans de coordinació, participació i seguiment previstos a la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de Catalunya reconeix, en l’article 193, la capacitat de la Generalitat per a portar a terme accions amb projecció exterior en el marc de les seves competències, i en els capítols II i III del títol V detalla els instruments i mecanismes al seu abast per a desenvolupar-les. L’acció exterior de la Generalitat té un gran component de transversalitat en tant que pot ser iniciativa de qualsevol departament de l’Administració de la Generalitat, la qual cosa comporta la necessitat de dirigir-la i coordinar-la.

La Llei 16/2014, del 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, estableix en el seu article 7 que el Govern, per mitjà del departament competent en matèria d’acció exterior, dirigeix, executa i coordina l’acció exterior de la Generalitat per a la projecció exterior de Catalunya i la promoció dels seu interessos en el marc de les directrius generals de l’acció del Govern establertes pel president de la Generalitat.

L’article 8 de la mateixa Llei preveu que sigui el departament o departaments amb competències en matèria d’acció exterior i de la Unió Europea qui dirigeixi i coordini l’actuació en aquest àmbit dels ens, els organismes o les entitats que depenen de l’Administració de la Generalitat o que hi estan vinculats, per tal de garantir-ne l’adequació i la coherència amb els objectius i les prioritats fixats pel Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea. En aquest sentit, els departaments del Govern, els ens, els organismes o les entitats que depenen de l’Administració de la Generalitat o que hi estan vinculats han d’informar el departament o departaments competent en l’àmbit de l’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, segons l’àmbit competencial respectiu, de llurs polítiques, actuacions i projectes amb dimensió a l’exterior i en l’àmbit de la Unió Europea.

Per a coordinar l’actuació dels departaments de l’Administració de la Generalitat en matèria d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, l’article 16 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, va crear la Comissió Interdepartamental d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, com a òrgan col·legiat adscrit al departament competent per raó de la matèria.

Així mateix, l’article 17 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea va crear un òrgan assessor, consultiu i de participació externa en matèria d’acció exterior i de relacions de la Generalitat amb la Unió Europea: el Consell d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, adscrit al departament competent en aquesta matèria.

El Decret 59/2015, de 28 d’abril, dels òrgans de coordinació, participació i seguiment de l’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, va desplegar els articles 16 i 17 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, per tal de regular les funcions, la composició i el funcionament d’ambdós òrgans, tot excloent aquell altre desplegament de la Llei 16/2014 que afectava determinats preceptes de la mateixa Llei que havien estat impugnats pel Govern de l’Estat espanyol davant el Tribunal Constitucional i que havien quedat suspesos per invocació expressa de l’article 161.2 de la Constitució. Ara, ja aixecada pel Tribunal Constitucional la suspensió de gran part d’aquells articles, es proposa completar aquest desplegament relatiu a l’abast i la concreció de la competència de coordinació de l’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea en una sola norma tot derogant el Decret 59/2015, havent desaparegut la circumstància que hagués afectat la vigència d’aquest desplegament.

Per tot això, a proposta del conseller de la Presidència, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i prèvia deliberació del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte del decret

Aquest decret té per objecte desplegar i concretar, de conformitat amb la Llei 16/2014, del 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, les funcions de coordinació que, en matèria d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, corresponen al departament competent en aquestes matèries, com també regular la composició, les funcions i el funcionament dels òrgans col·legiats de coordinació, participació i seguiment previstos per la mateixa Llei 16/2014, del 4 de desembre.

Capítol 1

Coordinació de l’acció exterior i de les relacions de la Generalitat amb la Unió Europea

Article 2

Contingut de la competència de coordinació de l’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea

Les funcions que, amb caràcter general, configuren la competència de coordinació que en matèria d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea la Llei 16/2014, del 4 de desembre, atribueix al departament de l’Administració de la Generalitat competent en aquestes matèries són les següents:

a) Dirigir i garantir la coordinació i la coherència de l’acció exterior del Govern i dels seus departaments.

b) Garantir la coordinació amb la resta d’administracions públiques de Catalunya en la seva acció exterior, d’acord amb l’article 10 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre.

c) Garantir la interlocució coordinada dels departaments amb altres governs, organismes internacionals i institucions i òrgans de la Unió Europea, especialment en tot allò relatiu als viatges dels membres del Govern a l’exterior i les visites de l’exterior a Catalunya.

d) Vehicular les comunicacions escrites de l’Administració de la Generalitat de Catalunya envers governs estrangers –i legacions diplomàtiques d’aquests governs davant l’Estat espanyol-, organismes internacionals, institucions i òrgans de la Unió Europea, així com xarxes de cooperació territorial.

e) Vetllar per la coherència de l’acció dels departaments davant les institucions de la Unió Europea.

f) Facilitar el seguiment del dret de la Unió Europea i coordinar la gestió dels expedients d’infracció relatius al dret de la Unió Europea, sens perjudici de les atribucions del Gabinet Jurídic en l’assistència i la defensa jurídica del Govern i l’Administració de la Generalitat.

g) Conèixer l’inici de negociacions d’acords de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya i qualsevol govern o organisme internacional i fer-ne el seguiment.

h) Exercir la interlocució ordinària del Govern amb el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació per a tots aquells temes relacionats amb l’acció exterior i de la Unió Europea i, quan sigui necessari d’acord amb el departament competent en la matèria, amb altres unitats de l’Administració General de l’Estat espanyol.

i) Contribuir a definir la posició del Govern prèvia a les reunions dels òrgans bilaterals o multilaterals de cooperació amb l’Estat espanyol per a la formació de les posicions d’aquest en l’àmbit de l’acció exterior, d’acord amb l’article 186 de l’Estatut.

j) Garantir la coordinació de la participació de l’Administració de la Generalitat en la negociació i l’execució de tractats internacionals.

k) Adreçar instruccions generals en matèria d'acció exterior als òrgans i a les entitats dependents de l'Administració de la Generalitat i als representants d'aquesta en els consorcis en què participa.

l) Impulsar l'elaboració i aprovació de projectes normatius relacionats amb l'acció exterior del Govern.

m) Elaborar el Pla estratègic de l’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, amb la participació i el contingut previstos a l’article 15 de la Llei 16/2014, del 4 de desembre, i sotmetre’l a l’aprovació del Govern.

n) Impulsar i participar en l’elaboració de plans sectorials d’acció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR