DECRET 218/2018, de 9 d'octubre, pel qual es modifica el Decret 180/2014, de 30 de desembre, sobre el certificat de coneixements de llenguatge jurídic (nivell J).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

L'article 143.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de llengua pròpia, que inclou, en tot cas, la determinació de l'abast, els usos i els efectes jurídics de la seva oficialitat, i també la normalització lingüística del català.

El Decret 180/2014, de 30 de desembre, sobre el certificat de coneixements de llenguatge jurídic (nivell J) regula aquest certificat, que acredita la capacitat per redactar els documents jurídics més usuals en l'àmbit de la justícia i del dret, i que és expedit per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.

La disposició addicional segona del Decret 180/2014, de 30 de desembre, estableix que el departament competent en matèria de política lingüística, com també el competent en matèria de justícia, han d'impulsar i promoure l'obtenció del certificat de coneixements de llenguatge jurídic (nivell J) entre el personal de l'Administració de justícia, però també entre altres col·lectius professionals del món del dret.

El Consell Interuniversitari de Catalunya és l'òrgan de coordinació del sistema universitari i de consulta i assessorament del Govern en matèria d'universitats, d'acord amb la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, i entre les seves comissions permanents disposa de la Comissió de Política Lingüística, competent per impulsar el coneixement i l'ús del català en l'àmbit universitari. Aquesta Comissió disposa de la Comissió Interuniversitària de Formació i Acreditació Lingüístiques de Catalunya (CIFALC) com a instrument tècnic per garantir la formació i l'acreditació lingüístiques en l'àmbit universitari, que ha elaborat una prova de llenguatge jurídic en llengua catalana, dissenyada amb la participació d'experts en avaluació i de professors de llenguatge jurídic.

Aquesta prova de llenguatge jurídic ha estat aprovada per la Comissió de Política Lingüística del Consell Interuniversitari de Catalunya el 6 de juliol de 2017 i, atesa la seva estructura, nivell de coneixements exigits i criteris d'avaluació, es considera que acredita un nivell de coneixements de llenguatge jurídic equivalent al certificat que regula el Decret 180/2014, de 30 de desembre. La realització d'aquesta prova l'efectuen els serveis lingüístics de cada universitat.

Atès que és d'interès general...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR