DECRET 242/2015, de 10 de novembre, pel qual es regula el desarrelament d'arbres i d'arbustos.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyDecret

El marc competencial en matèria de medi natural derivat de l’article 116.2 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat en l’àmbit de les seves competències la regulació i el règim d’intervenció administrativa i d’usos de les forests, dels aprofitaments i els serveis forestals i de les vies pecuàries de Catalunya.

L’article 36.3 de la Llei estatal 43/2003, de 21 de novembre, de forests, faculta les comunitats autònomes per regular els aprofitaments forestals.

Com a marc normatiu a Catalunya, la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, va ser modificada pel Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, el qual adapta la normativa catalana als criteris de la Directiva de serveis en el mercat interior.

El Decret 175/1996, de 4 de juny, pel qual es regula el desarrelament d’arbres i arbustos, estableix la regulació dels aprofitaments forestals consistents en l’extracció d’exemplars d’arbres i d’arbustos del bosc amb destinació a la jardineria, i requereix l'adequació al nou marc legal existent.

La nova regulació del desarrelament d’arbres i arbustos s’efectua per incorporar els requeriments de la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, i alhora les previsions del Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, el qual preveu la necessitat de revisar els processos administratius per adequar la gestió administrativa als requeriments d’eficàcia i eficiència que han de presidir l’activitat de l’Administració pública.

Així mateix, s’incorporen les obligacions establertes al Decret 131/2012, de 23 d’octubre, pel qual es regula el Registre oficial d’empreses proveïdores de material vegetal i se n’estableixen les normes d’autorització, inscripció i funcionament, es regulen activitats de producció i comercialització de material vegetal i es crea el Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya.

En el text del Decret s’ha tingut en compte el que estableix la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 29/2010, de 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, pel que fa a l’impuls de la incorporació de mitjans electrònics del sector públic de Catalunya en les seves relacions amb les empreses i els ciutadans.

El Decret ha estat objecte de dictamen per part del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya.

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

És objecte d’aquest Decret regular el desarrelament d'arbres i d'arbustos en terrenys forestals.

Article 2

Àmbit d’aplicació

  1. Resten sotmeses a aquest Decret les actuacions de desarrelament d’arbres i arbustos realitzades en terrenys forestals.

  2. Els arbustos amb forma d'arbre es consideraran arbres a l'efecte d'aquest Decret.

  3. A efectes d’aquest Decret, s’entén per arbust la planta generalment ramificada des de la base, d’uns 5 metres d’alçada màxima, i mancada de tronc principal.

  4. Resten fora de l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret els aprofitaments de superfícies destinades expressament al conreu d'arbres ornamentals previstes a l'article 3.1.c) de la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya.

Article 3

Comunicació prèvia

  1. Per realitzar l’activitat de desarrelament, les persones titulars de finques forestals amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR