DECRET 260/2018, de 4 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a RCR Arquitectes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Amb la concessió de la Medalla d'Or a RCR Arquitectes, la Generalitat de Catalunya vol honorar una empresa de referència de l'arquitectura catalana amb projecció internacional i prestigi. Amb l'impuls i el lideratge de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, aquest estudi ha estat distingit pels principals guardons i reconeixements arquitectònics d'àmbit mundial i és considerat un dels agents punters internacionalment.

L'estudi RCR Arquitectes fou creat el 1987 a la ciutat d'Olot per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, formats tots tres a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès. L'estudi ha impulsat una obra arquitectònica que preserva d'una manera especialment acurada la relació i la integració dels edificis amb el paisatge i el seu entorn.

RCR Arquitectes ha anat obtenint cada vegada més reconeixement fins a rebre el 2017 el Premi Pritzker, que és considerat el més prestigiós a escala mundial en l'àmbit de l'arquitectura, concedit per primera vegada a arquitectes catalans. Aquesta fou la culminació d'una trajectòria productiva i reconeguda. Prèviament, i entre molts d'altres, havien rebut el Premi Nacional de Cultura en Arquitectura de la Generalitat de Catalunya, el 2005; el Contractworld de Hannover, el 2005; l' Honorary Fellows de l'Institut Americà d'Arquitectura (AIA), el 2010; el premi internacional Belgian Building Awards , el 2011; l' International Fellows del Reial Institut d'Arquitectes Britànics (RIBA), el 2012; i l' Officier et Chevalier de l'Ordre de les Arts i de les Lletres de la República Francesa, el 2014 i el 2018.

En un primer moment, les actuacions fetes en el seu entorn més immediat, la Garrotxa, van causar impressió a la societat i al sector arquitectònic i artístic. En són exemples el pavelló d'accés a la Fageda d'en Jordà, el 1996, o els equipaments esportius del parc fluvial Tussols-Basil, el 2002. O el projecte Espais per a oci i cultura a Riudaura, que els va portar a ser finalistes del premi Mies van der Rohe, el 2003. I també amb l'Estadi d'Atletisme Tussols-Basil, pel qual rebé el premi FAD d'espais exteriors i el d'opinió, el 2003.

També són conegudes les intervencions fetes per RCR Arquitectes en el parc de la Pedra Tosca, de les Preses (2003), l'hotel restaurant Les Cols, a Olot (2005), la biblioteca Joan Oliver, a Barcelona (2007), l'espai públic del teatre La Lira, a Ripoll (2011), les bodegues Bell-Lloc, a Palamós (2007), la guarderia Petit Comte, a Besalú (2010)...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR