DECRET 261/2018, de 4 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a la M. H. Sra. Carme Forcadell i Lluís.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Amb la concessió de la Medalla d'Or a Carme Forcadell i Lluís, la Generalitat de Catalunya vol honorar una de les referents en la defensa de les llibertats fonamentals i el parlamentarisme i en l'activisme a favor dels Drets Humans, la llengua catalana i la igualtat efectiva de gènere.

Nascuda a Xerta (Baix Ebre) el 1955, resideix a Sabadell (Vallès Occidental) des dels divuit anys.

És llicenciada en Filosofia i en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster en Filologia Catalana per la mateixa universitat. Catedràtica d'ensenyament secundari, va treballar fins al 2015 com a assessora en llengua, interculturalitat i cohesió social al Departament d'Ensenyament.

Va iniciar la seva activitat en la política institucional el 2003, quan fou elegida regidora per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Sabadell, càrrec que va ocupar fins al 2007. Abans, l'any 2000, ja havia assumit la presidència de la sectorial nacional de política lingüística del partit i havia entrat a l'executiva local de Sabadell, de què va formar part fins al 2004. També fins a aquell any i des del 2001 fou membre de l'executiva nacional.

Tanmateix, l'àmbit en què ha dut a terme la major part de la seva implicació política ha estat l'associatiu, des del qual ha impulsat projectes i mobilitzacions rellevants en la vida política del país. Va ser fundadora de l'Associació per la Llengua i la Cultura i de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, vocal de la junta d'Òmnium Cultural de Sabadell des de 1996 fins al 2013, membre de la Comissió de la Dignitat i de l'executiva de la Plataforma per la Llengua i, del 2009 al 2015, vicepresidenta de la Plataforma pel Dret de Decidir.

També va formar part del Moviment per la Independència, embrió de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'any 2012 va ser elegida presidenta de l'ANC, càrrec que, amb dues reeleccions, va exercir fins al maig del 2015, atesa la limitació de mandats que establia els Estatuts de l'entitat. L'Ajuntament de Perpinyà va atorgar-li el Premi Joan Blanca, en l'edició del 2014, com a reconeixement de la seva tasca en la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

Es va presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre de 2015 per la coalició Junts pel Sí i va obtenir l'escó de diputada per la circumscripció de Barcelona.

El 26 d'octubre de 2015 va ser elegida presidenta del Parlament de l'XI...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR