DECRET 42/2017, de 2 de maig, de creació de l'òrgan de cooperació Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyDecret

La gestió de la pesca ha de desenvolupar-se en un marc de coneixement científic pluridisciplinari que permeti assolir els objectius proposats, amb projectes de recerca en els camps de la biologia marina, la geologia o l'oceanografia, amb voluntat de permanència al llarg del temps, i ha de facilitar les adaptacions en la normativa que calguin amb l'anàlisi continuada d'indicadors.

La activitat pesquera a Catalunya està sotmesa a les normes de la Política Pesquera Comuna que s'orienta cap a una pesquera sostenible en el temps i un bon estat ecològic, i ha de contribuir a una protecció del medi ambient marí.

Actualment, en el si del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), hi ha a Catalunya dos centres de recerca marina de dilatada experiència en tots els àmbits de la recerca del medi marí: el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM).

L'existència de dos centres de recerca al nostre territori ha facilitat que des de la seva constitució es portés a terme una col·laboració amb l'Administració marítima que es va plasmar en el Conveni marc de col·laboració signat l'any 2006 entre el CSIC i el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i convenis específics posteriors.

El model de gestió que s'està implantant a Catalunya es basa en un model de cogestió de tots els implicats, científics, sector pesquer, Administració i organismes vinculats a la protecció del medi ambient, i parteix d'un principi de coresponsabilitat de tots els actors.

Concretament, el model de cogestió està basat en una gestió singularitzada dins d'un format de plans de gestió, i obliga a un seguiment exhaustiu de les captures per garantir una explotació sostenible del recurs i a l'assoliment d'unes condicions socioeconòmiques equilibrades dins del sector pesquer en què es tendeixin a compensar les diferències entre els segments de flota.

Aquest plantejament fa necessària l'existència d'un òrgan adscrit a la direcció general competent en matèria de pesca marítima que canalitzi els seguiments i treballs científics i la recollida de dades de la pesca que serveixin de base per a la gestió, i que faci un assessorament global quant a contingut i continu en el temps per permetre la gestió sostenible de les activitats competència de la DG a semblança d'altres països i territoris de l'entorn europeu.

La Llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, preveu a la disposició addicional dinovena la possibilitat de crear òrgans amb autonomia de gestió sense personalitat jurídica si, per a l'eficàcia i l'eficiència en la prestació de serveis, no hi ha figures organitzatives alternatives que permetin satisfer les necessitats, i si, pel volum o pel tipus d'activitat o béns i serveis que tenen, cal un grau elevat d'autonomia en l'administració dels recursos econòmics materials propis.

Per tot això, de conformitat amb el que disposen l'article 23 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya;

A proposta de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Creació

1.1 Es crea l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar com a òrgan de cooperació amb autonomia de gestió, sense personalitat jurídica.

1.2 L'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar resta adscrit a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

Article 2

Finalitats

Són finalitats bàsiques de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar:

  1. Proporcionar assessorament científic d'excel·lència a l'Administració de la Generalitat de Catalunya en l'àmbit de la pesca i altres activitats que incideixen en la làmina d'aigua sobre l'estat dels recursos marins, els ecosistemes marins i la bioeconomia de les activitats marítimes, i, en general, sobre qüestions relacionades amb la recerca marina i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR