DECRET 82/2002, de 5 de març, pel qual es declara el Dia de la Justícia a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

DECRET

82/2002, de 5 de març, pel qual es declara el Dia de la Justícia a Catalunya.

El dret d'un poble, per sòlides que siguin les seves institucions, necessita una organització judicial eficaç que en garanteixi una aplicació correcta.

El poble català històricament ha lluitat per aconseguir una organització judicial que li permetés garantir, entre altres funcions, l'aplicació correcta en l'àmbit judicial del dret català, dret que és un signe d'identitat del nostre poble.

Des del segle XI, en el qual es té notícia de l'existència d'un cos de jutges que actuava col·legiadament en les audiències dels comtats catalans, fins a la constitució i consolidació de l'actual Tribunal Superior de Justícia com a òrgan jurisdiccional en el qual culmina l'organització judicial de Catalunya i davant del qual s'han d'esgotar les successives instàncies processals, el poble català ha recorregut un llarg camí en moltes ocasions ple d'obstacles. En aquest sentit, cal recordar que arran del Decret de Nova Planta Catalunya va perdre l'administració judicial diferenciada que tenia i que fins a la vigència de l'Estatut de 1932, amb la constitució i el funcionament del Tribunal Cassació de Catalunya, no es van tornar a tenir instàncies judicials pròpies, instàncies que van ser suprimides en finalitzar la guerra civil i que no van ser novament reconegudes fins a la Constitució de l'any 1978.

En aquest marc, escau instituir un Dia de la Justícia a Catalunya per afavorir l'apropament entre l'Administració de justícia i els ciutadans i ressaltar el valor de la justícia en un Estat de dret.

Així mateix, tal com diu el preàmbul de l'Estatut de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR