DECRET 6/2017, de 17 de gener, de reestructuració del Departament de Salut.

Fecha de Entrada en Vigor19 de Enero de 2017
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

El Departament de Salut, durant la legislatura anterior, va impulsar una important reestructuració dirigida a racionalitzar el nombre d'entitats, unitats i òrgans que vertebren l'organització amb els quals fa efectives les seves competències. Aquesta reestructuració va cloure amb l'aprovació del Decret 119/2014, de 5 d'agost, de reestructuració del Departament de Salut.

Ja en la present legislatura, mitjançant el Decret 66/2016, de 19 de gener, de reestructuració parcial del Departament de Salut, modificat pel Decret 207/2016, d'1 de març, es va dur a terme una primera adaptació de l'estructura del Departament de Salut a les necessitats organitzatives inherents als objectius d'actuació que l'actual Govern ha identificat com a prioritaris. Entre aquests objectius, s'hi inclou la potenciació de les polítiques departamentals en matèria de planificació en salut i en matèria de recerca i innovació en salut, mitjançant la creació de sengles unitats, amb rang de direcció general, que concentren, respectivament, les competències en aquestes branques d'activitat pública, de manera paral·lela amb el reforçament de les polítiques d'ordenació professional i de formació i desenvolupament professional, l'execució de les quals s'atribueix a la Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària, com a autoritat sanitària i unitat orgànica de gestió dels recursos del sistema sanitari.

Posteriorment, amb la finalitat d'enfortir la Secretaria de Salut Pública com a institució de referència cabdal en matèria de salut pública, amb la missió de vetllar per la millora de la salut individual i col·lectiva mitjançant l'execució de polítiques de salut, a través de la promoció per a la salut, de la protecció i la vigilància de la salut i la seguretat alimentària, el Decret 244/2016, de 19 d'abril, desplaça les funcions d'avaluació mèdica, inspecció, gestió i control en matèria d'incapacitats laborals i de dictamen sobre la correcció de les actuacions sanitàries en el marc dels procediments de responsabilitat patrimonial, exercides per la Subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques, de la Secretaria de Salut Pública a la Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària.

Mitjançant aquest Decret es redefineix l'àmbit funcional de la Secretaria de Salut Pública i se'n revisa l'estructura, bàsicament a l'àmbit territorial, per corregir els desajustos detectats i facilitar un exercici de polítiques de salut pública més proper a la ciutadania i sensible a la detecció de necessitats específiques, com a element fonamental per lluitar contra les desigualtats. Amb aquest objectiu, la Secretaria de Salut Pública s'organitza territorialment en cinc subdireccions regionals amb funcions en els àmbits de la protecció de la salut, la promoció de la salut i la vigilància epidemiològica.

A escala central, es crea la Subdirecció General de Coordinació de Salut Pública, amb la finalitat de descarregar de funcions gestores la persona titular de la Secretaria de Salut Pública. Aquesta modificació, juntament amb la fusió de les subdireccions generals de Seguretat Alimentària i de Protecció de la Salut, la redistribució de funcions entre els serveis que en depenen, així com l'assignació de les funcions en matèria de salut laboral a un òrgan, amb rang de servei, dependent de la Subdirecció General de Promoció de la Salut, ha de contribuir a un funcionament més ordenat i eficaç dels serveis de salut pública.

Aquest Decret també promou una més gran projecció de la Direcció General de Recerca i Innovació perquè el Departament de Salut pugui fer front els propers anys als nous reptes que hi hagi en matèria de foment de l'activitat de recerca de primer nivell i d'impuls a la innovació, de manera especial mitjançant l'execució del Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020, com a eina per enfortir el lideratge del sistema de salut de Catalunya en el sector i poder abordar les demandes socials i millorar la salut de la ciutadania.

La Direcció General de Recerca i Innovació passa a estructurar-se al voltant de dos eixos. D'una banda, l'Àrea d'Operacions i Relacions Institucionals, de nova creació, amb funcions d'acompanyament de la persona titular de la Direcció General i de representació institucional als centres de recerca i en altres organismes del teixit econòmic i social implicats en les polítiques de recerca i innovació, per aconseguir de tots els agents implicats el compromís necessari per garantir una adequada implementació de la nova estratègia en recerca. D'altra banda, la Subdirecció General de Recerca i Innovació en Salut es reforça amb la creació de noves àrees, sota la seva dependència, per al desenvolupament de les funcions de gestió i avaluació de projectes que té assignades.

Una altra modificació que cal destacar afecta la Subdirecció General de Planificació Sanitària i Professional de la Direcció General de Planificació en Salut. Amb voluntat d'enfortir la línia de la planificació estratègica pròpia d'aquesta unitat directiva, la Subdirecció s'estructura en el Servei del Pla de Salut, ja existent, i el nou Servei de Gestió i Anàlisi de la Informació per a la Planificació Estratègica, que passa a agrupar les tasques d'obtenció, gestió, elaboració i difusió de les estadístiques i les dades necessàries per conèixer l'estat de salut, analitzar les necessitats en salut, identificar les desigualtats i problemes prioritaris i recollir la informació sobre la mortalitat i altres aspectes clau relacionats amb la salut de la població de Catalunya. El treball d'aquest nou Servei ha de permetre que el Servei del Pla de Salut porti a terme la seva missió, que és la formulació i el desplegament dels objectius i les estratègies d'intervenció, així com l'avaluació sistemàtica del grau d'assoliment dels objectius de salut del Pla de salut de Catalunya. En paral·lel, s'assignen a la Subdirecció General de la Cartera de Serveis i el Mapa Sanitari funcions relacionades amb la informació sanitària orientada a la planificació de serveis sanitaris i sociosanitaris.

A més dels canvis assenyalats, que responen a noves estratègies en l'abordatge de les distintes polítiques concernides, aquest Decret introdueix altres modificacions en l'àmbit funcional d'altres unitats orgàniques (Direcció de Serveis, Gabinet Tècnic i Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària( que responen a l'objectiu comú de millorar-ne l'eficàcia i l'eficiència. També s'efectuen les atribucions funcionals que preveuen lleis d'aplicació transversal en l'àmbit de la perspectiva de gènere i de la transparència.

Finalment, escau que es posi en relleu que aquest Decret, en un exercici de simplificació administrativa i en benefici del principi de seguretat jurídica, unifica en un sol text normatiu tota l'estructura departamental, que contenen els diversos decrets esmentats, que són objecte de derogació.

A proposta del conseller de Salut i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Organització general

Article 1

Estructura del Departament

1.1 El Departament de Salut, sota la direcció del conseller o consellera, s'estructura en els òrgans següents:

  1. Secretaria General.

  2. Secretaria d'Atenció Sanitària i Participació.

  3. Secretaria de Salut Pública.

  4. Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària.

  5. Direcció General de Planificació en Salut.

  6. Direcció General de Recerca i Innovació en Salut.

1.2 El Departament de Salut organitza i ordena el sistema sanitari de Catalunya mitjançant el Servei Català de la Salut, en els termes que preveu la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya.

1.3 El perímetre de les entitats del sector públic del Departament de Salut, en les quals participa directament o indirectament, es determina d'acord amb el que estableixen les disposicions constitutives i estatutàries de cada entitat i les previsions que conté la classificació orgànica i per entitats dels pressupostos del sector públic de les respectives lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

1.4 Les entitats del sector públic que presten serveis assistencials en l'àmbit de la salut, que formen part del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya i les seves filials i auxiliars, es relacionen amb el Departament de Salut mitjançant el Servei Català de la Salut o hi resten adscrites.

1.5 Les entitats del sector públic que presten serveis en l'àmbit de la recerca en salut es relacionen amb el Departament mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut.

Capítol II

Òrgans d ' assistència i suport al conseller o consellera

Article 2

Consell de Direcció i Gabinet del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR