DECRET 73/2020, de 21 de juliol, de creació del Banc de Llavors de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyDecret

La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya. Com que aquesta biodiversitat és elevada, i resulta a més una important font de recursos fitogenètics que cal conservar perquè està en perill de desaparició, és necessari que s'adoptin les mesures oportunes per garantir-ne la conservació.

Correspon al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seves competències i a través dels seus òrgans, la funció de promoure la recuperació i la conservació de la biodiversitat cultivada i els recursos fitogenètics, l'ús d'aquests, la divulgació i la comercialització de les varietats locals de Catalunya i/o de totes aquelles que representin un interès especial o un patrimoni genètic.

Mitjançant el Decret 131/2012, de 23 d'octubre, pel qual es regula el Registre oficial d'empreses proveïdores de material vegetal i se n'estableixen les normes d'autorització, inscripció i funcionament, es regulen activitats de producció i comercialització de material vegetal i es crea el Catàleg de varietats locals d'interès agrari de Catalunya. Amb el Catàleg, s'identifiquen les varietats que tenen un interès per a ser conservades i es recopila informació de les varietats locals d'interès agrari.

Atesa la casuística de conservació que hi ha al nostre territori, l'any 2015 el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va posar en funcionament un banc de llavors en el qual es conserven les llavors presentades per entitats, particulars o recol·lectades pel propi Departament. En vista de l'experiència adquirida, es considera convenient constituir aquest Banc integrat dins l'estructura del Departament.

El Banc de Llavors fa una conservació ex situ, és a dir, fora del seu àmbit, en condicions de congelació, de manera que es garanteix la preservació a llarg termini de les varietats locals catalanes, amb l'objectiu de conservar en bones condicions llavors de totes les varietats inscrites en el Catàleg de Varietats locals i d'aquelles llavors, encara no caracteritzades, que pugui lliurar qualsevol ciutadà al Banc per a la seva conservació.

Per tot això, de conformitat amb l'article 23 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR