DECRET 78/2019, de 2 d'abril, de creació i regulació de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyDecret

Atesa la situació de crisi econòmica i d'emergència social a Catalunya, es va impulsar una iniciativa legislativa popular sobre la renda garantida de ciutadania per tal de promoure una Llei que donés compliment a l'article 24.3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

Aquesta iniciativa legislativa, que va recollir 121.191 signatures, va donar lloc a l'Acord per a l'establiment de la renda garantida de ciutadania de 15 de maig de 2017, entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i la Comissió Promotora. Aquest es va traslladar a la ponència del Parlament als efectes d'incorporar-se al text de la llei.

Finalment, es va aprovar la Llei 14/2017, de 20 de juliol, que regula la renda garantida de ciutadania, amb la finalitat d'assegurar els mínims d'una vida digna a les persones i unitats familiars que es troben en situació de pobresa, per tal de promoure la seva autonomia i participació activa en la societat.

Amb aquesta finalitat, l'article 23 d'aquesta Llei preveu que, mitjançant un decret, s'ha de crear una Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania amb funcions d'avaluació i seguiment de l'aplicació i el funcionament de la renda.

D'acord amb aquest article, la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania està integrada, de forma paritària, per representants de l'Administració de la Generalitat i per les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, entitats del tercer sector, entitats representatives del treball social i entitats representatives del món local.

Per tant, el present Decret crea la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania i regula, de conformitat amb la Llei, les funcions, la composició i el règim de funcionament.

Així mateix, mitjançant una disposició transitòria es determinen els membres que formen part de la Comissió interdepartamental que regula l'article 6.1 del Decret 384/2011, de 30 d'agost, de desplegament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció.

Correspon a la Generalitat, d'acord amb l'article 166.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la competència exclusiva en matèria de serveis socials, que inclou, en tot cas, la regulació i l'ordenació de l'activitat de serveis socials, les prestacions tècniques i les prestacions econòmiques amb finalitat assistencial o complementàries d'altres sistemes de previsió pública.

Així mateix, i segons preveu l'article 150 de l'Estatut d'autonomia, correspon a la Generalitat, en matèria d'organització de la seva Administració, la competència exclusiva sobre l'estructura, la regulació dels òrgans i directius públics, el funcionament i l'articulació territorial, i les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

El Decret de creació i regulació de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania s'ajusta als principis de bona regulació establerts per l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 62 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Així, el principi de necessitat es veu satisfet amb la creació de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania, atesa la necessitat de donar compliment al que preveu la normativa de la renda garantida de ciutadania, i crear un òrgan específic que vetlli pel funcionament de la gestió de la prestació en la consecució de l'interès general

El principi d'eficàcia s'acompleix, atès que la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania coordinarà la gestió de la prestació amb els diversos agents socials implicats, i donarà, per tant, una visió més àmplia i completa que ajudarà en el funcionament i resolució de les diferents casuístiques que es puguin plantejar.

D'acord amb el principi de proporcionalitat, la creació de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania és l'instrument adequat i expressament previst per la norma que regula la prestació, com a mitjà per la seva gestió, i en el qual estan representats de manera paritària, l'Administració, les organitzacions sindicals i empresarials, les entitats del tercer sector i les entitats més representatives del treball social i del món local.

Per la seva part, el principi de seguretat jurídica té la seva plasmació, per una banda, com ja s'ha exposat, en el fet de donar compliment al que preveu la normativa reguladora de la renda garantida de ciutadania, i de l'altra, per generar un marc normatiu que ajudi al bon funcionament del desenvolupament de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR