DECRET 8/2015, de 27 de gener, pel qual s'aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya i del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor 1 de Marzo de 2015
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

L’article 132 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil, que inclou, en tot cas, la regulació, la planificació i l'execució de mesures relatives a les emergències i la seguretat civil, i també la direcció i la coordinació dels serveis de protecció civil, que inclouen els serveis de prevenció i extinció d'incendis, sens perjudici de les facultats dels governs locals en aquesta matèria, respectant el que estableixi l'Estat en exercici de les seves competències en matèria de seguretat pública.

La Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya, a l’article 5, atribueix als bombers i bomberes voluntaris la condició de ser part integrant dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya, i dedica el títol quart als bombers voluntaris de la Generalitat, que estan sota l’organització i la supervisió del departament competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments i es regeixen per la normativa que s’estableixi per reglament.

El marc normatiu actual del cos de bombers voluntaris de la Generalitat està determinat pel Decret 246/1996, de 5 de juliol, que aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya, modificat pel Decret 68/2000, de 8 de febrer, i pel Decret 172/2010, de 23 de novembre, del Consell de Bombers/eres Voluntaris/àries de la Generalitat de Catalunya. En aquest Reglament s’han desenvolupat qüestions com ara el sistema d’ingrés i de baixa, les càrregues i els drets inherents al nomenament; la formació; les obligacions, les categories, les funcions i l’organització. D’altra banda, el Decret 172/2010, de 23 de novembre, esmentat, regula les funcions, la composició, el règim d’elecció de membres i el funcionament del Consell de Bombers/eres Voluntaris/àries de la Generalitat de Catalunya, òrgan col·legiat d’assessorament i consulta en el qual els representants de les persones que formen part del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya i de l’Administració harmonitzen els interessos respectius.

Davant la necessitat d’unificar en un sol text normatiu les diverses normes que regulen el cos de bombers voluntaris de la Generalitat per tal d’evitar la dispersió normativa i facilitar-ne així la comprensió i aplicació pels seus destinataris i la ciutadania en general, el present Decret refon els textos normatius dictats en aquesta matèria i l’actualitza d’acord amb les noves estructures organitzatives, alhora que també modifica algunes qüestions del marc normatiu del cos de bombers voluntaris per adaptar-lo a les noves realitats sorgides des que es va aprovar aquest marc jurídic l’any 1996.

Amb aquesta finalitat, el Reglament que s’aprova, a banda d’actualitzar, adaptar i especificar aspectes concrets de la regulació anterior, modifica la regulació del sistema d’ingrés a la Secció Activa del cos, a les seccions Juvenil i de Veterans i el règim de la suspensió temporal de funcions i de les compensacions econòmiques a què tenen dret les persones membres del cos de bombers voluntaris.

Així mateix, resulta del tot convenient regular de manera exhaustiva les tasques que desenvolupen els voluntaris i voluntàries que, com a membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat, col·laboren en el marc del sistema de prevenció i extinció d’incendis establert a la Llei 5/1994, de 4 de maig, abans esmentada, si escau, juntament amb els serveis professionals de bombers, tal com succeeix també en altres països de l’àmbit europeu.

Vist l’informe que, d’acord amb l’article 2.a) del Decret 172/2010, de 23 de novembre, ha emès el Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya;

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del conseller d’Interior i d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Reglament té per objecte establir les normes que regulen el cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya i la seva organització, així com la regulació del Consell de Bombers Voluntaris.

1.2 El cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya s'estructura en agrupacions, d'acord amb la seva adscripció a parcs de bombers. A aquests efectes, tots els bombers i bomberes voluntaris d’un mateix parc integren una agrupació.

Article 2

Naturalesa i principis d'actuació

2.1 Són membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya les persones que, per la seva vocació benèfica social, presten d’una manera altruista les funcions de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments, dins de la unitat directiva corresponent del departament competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

2.2 Les persones membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat juntament amb el cos de Bombers de la Generalitat formen part dels serveis públics de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya. Els membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat no tenen la consideració de personal funcionari ni de personal laboral i han de sotmetre la seva actuació als principis bàsics assenyalats a l'article 2 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya.

Capítol 2

Seccions. Sistema d'ingrés i de baixa com a bomber voluntari

Secció 1

Seccions

Article 3

Classificació per seccions i definició

Els membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya es classifiquen en les seccions següents:

  1. Secció Activa: formada pels membres del cos de bombers voluntaris la tasca dels quals és actuar al lloc del sinistre, realitzar serveis de prevenció i altres de no urgents. Així mateix, posteriorment al nomenament com a membre de la Secció Activa, la direcció general competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments podrà habilitar, mitjançant resolució de la persona titular d’aquesta direcció general, per a determinades especialitats operatives bombers i bomberes voluntaris de la Secció Activa, d’acord amb el procediment establert per a aquestes. S’ha d’informar d’aquestes habilitacions el Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

  2. Secció Especial: formada per experts professionals especialitzats en ciències o tecnologies relacionades amb l’àmbit de les emergències que determini la direcció general competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments i que, pels seus coneixements i experiència, poden assessorar o participar de manera directa en els serveis de la seva especialitat. Els membres d’aquesta secció depenen orgànicament de la subdirecció general competent en l’àmbit operatiu o tècnic de la direcció general competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

  3. Secció de Veterans: formada pels membres del cos de bombers voluntaris que, amb l'aportació de la seva experiència i coneixements, tenen la missió d'assessorar en totes les tasques pròpies dels bombers. La direcció general competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments pot determinar les tasques de suport administratiu o logístic que aquesta secció pot realitzar.

  4. Secció d'Honor: constituïda per persones, col·lectius, agrupacions o institucions, nacionals o estrangeres, que hagin contribuït d'alguna manera en favor dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de la Generalitat de Catalunya.

  5. Secció Juvenil: cada agrupació pot comptar amb una Secció Juvenil, constituïda per joves que sentin una especial vocació de futur bomber o bombera voluntari.

Secció 2

Sistema d'ingrés a cada secció

Article 4

Nomenaments i baixes

Correspon a la persona titular del departament competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en aquesta mateixa matèria, emetre les resolucions de nomenament dels membres del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya de totes les seccions en què es classifica, i també emetre'n les de baixa. Tant els nomenaments com les baixes s’han de comunicar al Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

Article 5

Ingrés a la Secció Activa

5.1 L’ingrés a la Secció Activa es durà a terme mitjançant convocatòria pública, efectuada per la persona titular del departament competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

5.2 Correspon a la direcció general competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments tramitar les proves selectives, amb la col·laboració del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

Article 6

Requisits d’admissibilitat a la convocatòria per ingressar a la Secció Activa

6.1 La persona interessada a ingressar a la Secció Activa ha de presentar, en el lloc indicat a la convocatòria pública, una sol·licitud adreçada a la persona titular del departament competent en matèria de prevenció, extinció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR