DECRET 8/2017, de 31 de gener, pel qual es crea el títol de la Generalitat de tècnic superior en arts del circ, i se n'estableix el currículum.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Ensenyament
Rango de LeyDecret

L'Estatut d'autonomia de Catalunya determina, a l'article 131.1, que correspon a la Generalitat de Catalunya, en matèria d'ensenyament no universitari, la competència exclusiva sobre els ensenyaments postobligatoris que no condueixen a l'obtenció d'un títol o d'una certificació acadèmica amb validesa a tot l'Estat i sobre els centres docents en què s'imparteixin aquests ensenyaments.

La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, estableix a l'article 53.4 que correspon al Govern determinar els currículums dels ensenyaments postobligatoris que condueixin a l'obtenció de titulacions pròpies de la Generalitat de Catalunya.

Mitjançant el Decret 28/2010, de 2 de març, s'han regulat el Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i el Catàleg modular integrat de formació professional.

La viabilitat de la creació d'aquest títol propi deriva de la inexistència d'un títol establert pel Govern de l'Estat que respongui a aquesta necessitat de qualificació.

La creació d'aquest títol i la definició del currículum respon a les necessitats de qualificació professional detectades a Catalunya fruit de la col·laboració de l'Administració educativa i entitats del sector del circ, i la seva pertinença al sistema integrat de qualificacions i formació professional.

Atesa la preparació física, tècnica i artística exigibles per a cursar amb aprofitament aquest cicle formatiu i l'itinerari, singular i únic, que configura el títol de grau superior, que s'estableix per aquest Decret amb el títol regulat pel Decret 84/2015, de 2 de juny, pel qual es crea el títol de la Generalitat de tècnic d'animació en circ, i se n'estableix el currículum, es determina un règim específic d'accés per als alumnes que han superat el títol de tècnic d'animació en circ.

El títol creat per aquest Decret s'ha de desenvolupar en les programacions elaborades per l'equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau dels alumnes i l'adquisició de les competències professionals, personals i socials establertes en el perfil professional, tenint en compte, d'altra banda, la necessitat d'integració dels continguts del cicle formatiu.

Aquest Decret s'ha tramitat segons el que disposen l'article 59 i següents de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i amb el dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya.

En virtut d'això, a proposta de la consellera d'Ensenyament, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Es crea el títol de la Generalitat de tècnic superior en arts del circ, i se n'estableix el currículum.

Article 2

Identificació del títol i perfil professional

  1. Els elements d'identificació del títol són els que s'estableixen a l'apartat 1 de l'annex.

  2. El perfil professional del títol és el que s'indica a l'apartat 2 de l'annex.

  3. La relació de les qualificacions i unitats de competència del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya, que són el referent del perfil professional d'aquest títol, són les que s'indiquen a l'apartat 3 de l'annex.

  4. El camp professional del títol és el que s'indica a l'apartat 4 de l'annex.

Article 3

Currículum

  1. Els objectius generals del cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 5.1 de l'annex.

  2. Aquest cicle formatiu s'estructura en els mòduls professionals i les unitats formatives que s'estableixen a l'apartat 5.2 de l'annex.

  3. La descripció de les unitats formatives de cada mòdul s'estableix a l'apartat 5.3. Aquests elements de descripció són els resultats d'aprenentatge, els criteris d'avaluació i els continguts de procediments conceptes i actituds. En aquest apartat s'estableix també la durada de cada mòdul professional i de les unitats formatives corresponents i, si escau, les hores de lliure disposició del mòdul de què disposa el centre. En aquest apartat s'estableix també la durada de cada mòdul professional i de les unitats formatives corresponents.

  4. Els elements de referència per a l'avaluació de cada unitat formativa són els resultats d'aprenentatge i els criteris d'avaluació.

Article 4

Espais

Els espais i equipaments requerits per al desenvolupament d'aquest cicle formatiu són els que s'estableixen a l'apartat 6 de l'annex.

Article 5

Professorat

Els requisits de professorat es regulen a l'apartat 7 de l'annex.

Article 6

Efectes professionals del títol

Aquest títol té, en el territori de Catalunya, efectes professionals.

Article 7

Efectes acadèmics del títol

Aquest títol no té efectes acadèmics, sens perjudici que, d'acord amb la normativa vigent, pugui ser objecte de reconeixement o convalidació acadèmica.

Article 8

Correspondències

  1. La correspondència de les unitats de competència amb els mòduls professionals que integren el currículum d'aquest cicle formatiu per a la seva convalidació o exempció es regula a l'apartat 8.1 de l'annex.

  2. La correspondència dels mòduls professionals que conformen el currículum d'aquest cicle formatiu amb les unitats de competència per a la seva acreditació es fixa a l'apartat 8.2 de l'annex.

Article 9

Accés

  1. Per accedir a aquest cicle formatiu es requereix:

    1. tenir el títol de batxiller o un títol declarat equivalent, i

    2. haver superat la prova específica d'accés prevista a l'apartat 2 b).

  2. També pot accedir a aquest cicle formatiu qui, sense tenir el títol de batxiller o un títol declarat equivalent, ni haver superat els ensenyaments del títol de la Generalitat de tècnic d'animació en circ en els dos cursos immediatament anteriors al qual s'accedeix, reuneixi les tres condicions següents:

    1. Haver superat la part comuna de les proves d'accés als cicles formatius de grau superior d'arts plàstiques i disseny.

    2. Haver superat la prova específica d'accés que permeti demostrar les aptituds i els coneixements circenses necessaris per cursar amb aprofitament aquests ensenyaments. La prova específica d'accés superada tindrà únicament validesa durant el curs acadèmic corresponent a l'any en què es fa la prova.

    3. Tenir complerts almenys 19 anys d'edat dins de l'any natural en què es presenti a la prova específica d'accés.

  3. També pot accedir a aquest cicle formatiu, sense el títol de batxiller o un títol declarat equivalent, qui acrediti haver superat els ensenyaments del títol de la Generalitat de tècnic d'animació en circ en els dos cursos immediatament anteriors al qual s'accedeix.

Article 10

Admissió

Per establir els criteris de prioritat en l'admissió a aquest cicle formatiu en centres sostinguts amb fons públics s'ha de tenir en compte la tinença del títol de batxiller i la tinença del títol de la Generalitat de tècnic d'animació en circ.

Disposicions addicionals

  1. Aquest títol, en tot el que no es regula expressament en aquest Decret, es regeix per la normativa reguladora dels ensenyaments d'arts plàstiques i disseny.

  2. La consellera d'Ensenyament ha de promoure, davant les autoritats educatives, el reconeixement i la convalidació acadèmica del títol de la Generalitat de tècnic superior en arts del circ.

  3. El Departament competent en matèria d'ensenyament pot implantar el currículum del títol de la Generalitat de tècnic superior en arts del circ en els centres que en depenguin.

    Per impartir aquest currículum, els centres privats autoritzats es regeixen pel procediment de comunicació i en el cas dels centres de titularitat municipal, s'ha de preveure en el corresponent conveni de creació o en una addenda posterior.

    Així mateix, d'acord amb l'article 72 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, tindran la consideració de centre educatiu, a l'efecte de la impartició del currículum, els centres públics de la Generalitat, la titularitat dels quals no s'exerceix per l'administració educativa, que sol·licitin impartir aquests ensenyaments i compleixin els requisits. A aquest efecte, el Departament els ha d'inscriure en el registre de centres que gestiona.

    Disposicions finals

  4. La consellera d'Ensenyament pot desplegar el currículum, tant en la modalitat d'educació presencial com en la d'educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i pot autoritzar la reorganització de les unitats formatives, tot respectant els mòduls professionals establerts.

  5. La direcció general competent pot adequar el currículum a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i pot autoritzar la reorganització de les unitats formatives, respectant els mòduls professionals establerts, en el cas de persones individuals i de centres educatius concrets, respectivament.

    Barcelona, 31 de gener de 2017

    Carles Puigdemont i Casamajó

    President de la Generalitat de Catalunya

    Meritxell Ruiz Isern

    Consellera d'Ensenyament

    Annex

  6. Identificació del títol

    1.1 Denominació: arts del circ

    1.2 Nivell: cicle formatiu de grau superior

    1.3 Durada: 2.000 hores

    1.4 Referent europeu: CINE 5-b (Classificació internacional normalitzada de l'educació)

  7. Perfil professional

    El perfil professional del títol de tècnic en arts del circ ve determinat per la competència general, les competències professionals, personals i socials, les capacitats clau que s'han d'adquirir i per la relació de qualificacions del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya incloses en el títol.

    2.1 Competència general

    La competència general d'aquest títol consisteix a crear, gestionar i representar un número de circ propi, aplicant tècniques acrobàtiques, d'equilibris acrobàtics, d'equilibris amb o sobre objectes, de parades de mans, de tècniques aèries, de malabars o manipulació d'objectes, i utilitzant tècniques complementàries, amb criteris artístics i de qualitat i en condicions de seguretat.

    2.2 Competències professionals, personals i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR