DECRET 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya.

La regulació de les tècniques i les formes de la producció integrada, s'orienta a possibilitar i desenvolupar unes formes de cultiu més properes als procediments propis d'una agricultura sostenible amb un alt nivell d'autocontrol per part dels productors i que ofereix com a contrapartida que l'Administració agrària reconegui aquests productes mitjançant una identificació o distintiu de qualitat que en permeti la diferenciació i el coneixement.

L'any 1992, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya ja va plasmar aquesta tendència creant la Denominació Genèrica Agricultura Integrada mitjançant l'Ordre de 25 de juny de 1992 (DOGC núm. 1618, de 13.7.1992).

La progressiva sensibilització social per a la protecció ambiental, així com les exigències d'un mercat que demana cada vegada més productes en l'obtenció dels quals s'utilitzen tècniques compatibles amb el respecte al medi ambient i els actuals principis comunitaris que inspiren la legislació en matèria agrària, fan necessari fomentar la producció integrada com un sistema agrícola de producció, que permet l'obtenció d'uns productes d'alta qualitat, mitjançant la utilització dels mecanismes de regulació naturals, per tal d'evitar les aportacions perjudicials al medi ambient, amb la finalitat d'aconseguir una agricultura viable i sostenible.

La creixent demanda social de productes obtinguts mitjançant aquestes tècniques productives justifica la necessitat d'identificar de forma inequívoca i de cara al consumidor aquest sistema de producció i d'establir la seva regulació normativa.

A Catalunya, l'article 36 de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, crea el Consell Català de la Producció Integrada com a corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, autonomia econòmica i plena capacitat d'actuar per al compliment de les funcions derivades del règim jurídic aplicable a la producció agrària integrada, la vigilància del seu compliment i també el foment i el control de la qualitat i la seva indicació als productes agrícoles alimentaris emparats sota la seva disciplina.

Així mateix, l'esmentada norma legal faculta el Govern per fer les adaptacions necessàries de la normativa vigent reguladora de la producció agrària integrada.

D'altra banda, la Llei 18/2001, de 21 de desembre, d'orientació agrària, en els seus articles 8 i 18, estableix com a línies d'actuació el foment dels mètodes de producció agrària integrada, així com la potenciació d'accions per al foment dels productes obtinguts mitjançant els sistemes de producció integrada.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té com a objecte regular la producció integrada a Catalunya amb l'establiment dels requisits generals que hauran de complir els operadors productors, els operadors elaboradors i els operadors importadors (en endavant operadors) que s'acullin al sistema de producció, elaboració, conservació, emmagatzematge, envasat, transformació, comercialització i importació dels productes agrícoles de producció integrada, així com l'ús de les etiquetes o les identificacions de garantia que permetran diferenciar aquests productes davant de les persones consumidores, i els sistemes de control i certificació d'aquests productes.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret, s'entén per:

  1. Producció integrada: el sistema agrícola de producció d'aliments vegetals, frescos i/o transformats, obtinguts mitjançant mètodes de producció als quals s'aplica una combinació harmònica de factors biològics, agronòmics, químics i biotecnològics, amb la finalitat d'optimitzar la qualitat del producte amb un màxim respecte pel medi ambient.

  2. Producció: són les operacions realitzades a l'explotació agrària per a l'obtenció de productes acollits al sistema de producció integrada.

  3. Elaboració: són les operacions realitzades per a l'emmagatzematge, la conservació, l'elaboració, la transformació i l'envasat de productes acollits al sistema de producció integrada així com la venda o el subministrament per un operador a un altre operador, incloent la posada a disposició, l'emmagatzematge o l'oferta de venda de productes agrícoles.

  4. Operador productor: és tota persona física o jurídica que realitza les operacions de producció en les condicions que estableix aquest Decret i com a tal figura inscrit al Registre a què fa referència l'article 10 d'aquest Decret. Es considera inclosa dins les operacions de producció l'activitat de venda directa efectuada pel productor sempre que hagi estat comunicada prèviament al Consell Català de la Producció Integrada.

  5. Operador productor-elaborador: és tota persona física o jurídica que realitza operacions de producció i d'elaboració en les condicions que estableix aquest Decret i que figura inscrit al Registre a què fa referència l'article 10 d'aquest Decret.

  6. Operador elaborador: és tota persona física o jurídica que realitza les operacions d'elaboració en les condicions que estableix aquest Decret i que com a tal figura inscrit al Registre a què fa referència l'article 10 d'aquesta disposició.

  7. Operador importador: és tota persona física o jurídica que opera amb productes agrícoles obtinguts mitjançant el sistema de producció integrada que procedeixen de països tercers i com a tal figura inscrit al Registre a què fa referència l'article 10 d'aquest Decret. Als efectes de control de compliment de les normes de producció integrada que preveu aquest Decret i a les disposicions que el desenvolupin, tindran la mateixa consideració els productes que procedeixin de fora de l'àmbit territorial de Catalunya com els obtinguts en aquest àmbit territorial. Els productes importats hauran de proporcionar les mateixes o equivalents garanties que estableixen aquest Decret i les normes tècniques de cada producte o grup de productes, d'acord amb el que estableix el Reglament CEE 2082/1992, del Consell, de 14 de juliol, que estableix el sistema de protecció de productes agroalimentaris l'obtenció dels quals està lligada a un mètode de producció tradicional.

  8. Etiquetat: són totes les mencions, les indicacions, les identificacions de fàbrica o de comerç, imatges o signes que figurin en envasos, documents, cartells, etiquetes, anelles o collars que acompanyin o es refereixin als productes que preveu aquest Decret.

Article 3

Àmbit d'aplicació

3.1 Aquest Decret serà d'aplicació als productes agrícoles produïts, elaborats, transformats, comercialitzats o importats en el territori de Catalunya, que portin o vulguin portar les indicacions de garantia que estableix l'article 18 d'aquest Decret.

3.2 Als efectes d'aquest Decret es considerarà que un producte porta identificacions referents al sistema de producció integrada quan en l'etiquetat, la publicitat o els documents comercials, el producte s'identifiqui per aquestes indicacions o bé quan de forma objectiva suggereixi al comprador que l'esmentat producte ha estat obtingut d'acord amb les normes de producció que estableix l'article 4 d'aquest Decret.

Article 4

Normes de producció integrada

4.1 El sistema de producció integrada implica que per a l'obtenció, l'emmagatzematge, la conservació, l'elaboració, la transformació, l'envasat, la importació i la comercialització dels productes indicats a l'article 3.1 d'aquest Decret s'han respectat els requisits que s'estableixen a les normes generals de producció integrada establertes per l'autoritat competent i a les normes tècniques específiques que per a cada cultiu, grups de cultius, producte o grups de productes (en endavant normes tècniques) puguin establir-se. Les normes tècniques les aprovarà l'autoritat competent mitjançant resolució i hauran de determinar com a mínim:

Per als productes agrícoles:

El material vegetal objecte de regulació.

Les tècniques culturals autoritzades.

La fertilització i la protecció fitosanitària.

Les normes específiques de collita i postcollita, si s'escau.

Els registres i les anotacions a realitzar.

Per als productes transformats i elaborats:

El procés de transport de productes agrícoles, manipulació i envasat.

La identificació i la traçabilitat de productes agrícoles i els seus transformats o elaborats.

Les instal-lacions generals.

La higiene i el manteniment sanitari de les instal-lacions.

Els equips.

El control de la qualitat.

4.2 Les normes tècniques seran aprovades per resolució de l'autoritat competent que actualment és el director general de Producció Agrària i Innovació Rural i la seva publicitat es materialitzarà mitjançant l'exposició al tauler d'anuncis dels serveis centrals, de les delegacions territorials i de les oficines comarcals del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i per la resta de mitjans de difusió de la Generalitat de Catalunya.

En cas que calgui, les normes tècniques podran ser modificades un cop l'any mitjançant resolució de l'autoritat competent i la seva publicitat és la que s'estableix al paràgraf anterior.

4.3 La resolució de l'autoritat competent que aprovi o modifiqui la norma tècnica corresponent serà publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Capítol 2

Consell Català de la Producció Integrada

Article 5

Consell Català de la Producció Integrada

5.1 El Consell Català de la Producció Integrada creat per l'article 36 de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, com a corporació de dret públic amb personalitat jurídica...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR