DECRET 84/2015, de 2 de juny, pel qual es crea el títol de la Generalitat de tècnic o tècnica d'animació en circ, i se n'estableix el currículum.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Ensenyament
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de Catalunya determina, a l’article 131.1, que correspon a la Generalitat de Catalunya, en matèria d’ensenyament no universitari, la competència exclusiva dels ensenyaments postobligatoris que no condueixen a l’obtenció d’un títol o d’una certificació acadèmica amb validesa a tot l’Estat i sobre els centres docents en què s’imparteixin aquests ensenyaments.

La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, preveu, a l’article 53.4, que correspon al Govern determinar els currículums dels ensenyaments postobligatoris que condueixin a l’obtenció de titulacions pròpies de la Generalitat de Catalunya.

Mitjançant el Decret 28/2010, de 2 de març, s’han regulat el Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i el Catàleg modular integrat de formació professional.

La viabilitat de la creació d’aquest títol propi deriva de la inexistència d’un títol establert pel Govern de l’Estat que respongui a aquesta necessitat de qualificació.

La creació d'aquest títol i la definició del currículum respon a les necessitats de qualificació professional detectades a Catalunya fruit de la col·laboració de l'Administració educativa per atendre les propostes del II Pla Integral del Circ presentat pel Departament de Cultura i consensuat amb entitats del sector relacionades amb el circ, així com la seva pertinença al sistema integrat de qualificacions i formació professional.

El títol creat per aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l’equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l’alumnat i l’adquisició de les competències professionals, personals i socials establertes en el perfil professional, tenint en compte, d’altra banda, la necessitat d’integració del cicle formatiu.

Aquest Decret s’ha tramitat segons el que disposen l’article 59 i següents de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i d’acord amb el dictamen del Consell Escolar de Catalunya.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Ensenyament, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Es crea el títol de la Generalitat de tècnic o tècnica d’animació en circ, i se n’estableix el currículum.

Article 2

Identificació del títol i perfil professional

  1. Els elements d’identificació del títol són els que s’estableixen a l’apartat 1 de l’annex.

  2. El perfil professional del títol és el que s’indica a l’apartat 2 de l’annex.

  3. La relació de les qualificacions i unitats de competència del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya, que són el referent del perfil professional d’aquest títol, són les que s’indiquen a l’apartat 3 de l’annex.

  4. El camp professional del títol és el que s’indica a l’apartat 4 de l’annex.

Article 3

Currículum

  1. Els objectius generals del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 5.1 de l’annex.

  2. Aquest cicle formatiu s’estructura en els mòduls professionals i les unitats formatives que s’estableixen a l’apartat 5.2 de l’annex.

  3. La descripció de les unitats formatives de cada mòdul s’estableix a l’apartat 5.3. Aquests elements de descripció són els resultats d’aprenentatge, els criteris d’avaluació i els continguts de procediments, conceptes i actituds. En aquest apartat s’estableix també la durada de cada mòdul professional i de les unitats formatives corresponents i, si escau, les hores de lliure disposició del mòdul de què disposa el centre. En aquest apartat s’estableix també la durada de cada mòdul professional i de les unitat formatives corresponents.

  4. Els elements de referència per a l’avaluació de cada unitat formativa són els resultats d’aprenentatge i els criteris d’avaluació.

Article 4

Incorporació de la llengua anglesa en el cicle formatiu

Amb la finalitat d’incorporar i normalitzar l’ús de la llengua anglesa en situacions professionals habituals i en la presa de decisions en l’àmbit laboral, en aquest cicle formatiu s’incorpora un mòdul de llengua anglesa.

Article 5

Espais

Els espais i equipaments requerits per al desenvolupament d’aquest cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 6 de l’annex.

Article 6

Professorat

Els requisits del professorat es regulen a l’apartat 7 de l’annex.

Article 7

Efectes professionals del títol

Aquest títol té, en el territori de Catalunya, efectes professionals.

Article 8

Efectes acadèmics del títol

Aquest títol no té efectes acadèmics, sens prejudici que, d’acord amb la normativa vigent, pugui ser objecte de reconeixement o convalidació acadèmica.

Article 9

Convalidacions

Les convalidacions dels mòduls professionals d’aquest títol s’estableixen a l’apartat 8 de l’annex.

Article 10

Correspondències

  1. La correspondència de les unitats de competència amb els mòduls professionals que integren el currículum d’aquest cicle formatiu per a la seva convalidació o exempció es regula a l’apartat 9.1 de l’annex.

  2. La correspondència dels mòduls professionals que conformen el currículum d’aquest cicle formatiu amb les unitats de competència per a la seva acreditació es fixa a l’apartat 9.2 de l’annex.

Article 11

Requisits d’accés

Per accedir al cicle formatiu de grau mitjà d’animació en circ cal posseir el títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria o equivalent a efectes acadèmics o haver superat la prova d’accés als cicles formatius de grau mitjà.

Article 12

Prova específica d’accés

  1. En qualsevol cas, serà necessària la superació d’una prova específica d’accés, que permeti demostrar les aptituds necessàries per cursar amb aprofitament aquests ensenyaments.

  2. La prova específica d’accés superada tindrà validesa durant el curs acadèmic corresponent a l’any en què es realitza la prova.

    Disposicions addicionals

  3. Aquest títol, en tot el que no es regula expressament en aquest Decret, es regirà per la normativa prevista per als ensenyaments d’arts plàstiques i disseny.

  4. La consellera d’Ensenyament ha de promoure, davant les autoritats educatives, el reconeixement i la convalidació acadèmica del títol de la Generalitat de tècnic o tècnica d’animació en circ.

  5. El departament competent en matèria d’educació pot implantar el currículum del títol de la Generalitat de tècnic o tècnica d’animació en circ en els centres que en depenguin.

    Per impartir aquest currículum, els centres privats autoritzats es regeixen pel procediment de comunicació i en el cas dels centres de titularitat municipal s’ha de preveure en el corresponent conveni de creació o en una addenda posterior.

    Així mateix, d’acord amb l’article 72 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, tindran la consideració de centre educatiu, a l’efecte de la impartició del currículum, els centres públics de la Generalitat, la titularitat dels quals no s’exerceix per l’Administració educativa, que sol·licitin impartir aquests ensenyaments i en compleixin els requisits. A aquest efecte, el Departament els ha d’inscriure en el registre de centres que gestiona.

    Disposicions finals

  6. La consellera d’Ensenyament pot desplegar el currículum, tant en la modalitat d’educació presencial com en la d’educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i pot autoritzar la reorganització de les unitats formatives, tot respectant els mòduls professionals establerts.

  7. La direcció general competent pot adequar el currículum a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i pot autoritzar la reorganització de les unitats formatives, respectant els mòduls professionals establerts, en el cas de persones individuals i de centres educatius concrets, respectivament.

    Barcelona, 2 de juny de 2015

    Artur Mas i Gavarró

    President de la Generalitat de Catalunya

    Irene Rigau i Oliver

    Consellera d’Ensenyament

    Annex

  8. Identificació del títol

    1.1 Denominació: animació en circ

    1.2 Nivell: cicle formatiu de grau mitjà

    1.3 Durada: 2.000 hores

    1.4 Referent europeu: CINE-3 (Classificació internacional normalitzada de l’educació)

  9. Perfil professional

    El perfil professional del títol de tècnic o tècnica d’animació en circ queda determinat per la competència general, les competències professionals, personals i socials, les capacitats clau que s’han d’adquirir i per la relació de qualificacions del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya incloses en el títol.

    2.1 Competència general

    La competència general d’aquest títol consisteix a realitzar activitats d’animació i per actuar en públic en números de circ no especialitzats o col·laborant amb altres artistes de nivell superior, amb criteris de qualitat i seguretat.

    2.2 Competències professionals, personals i socials

    1. Aplicar els coneixements d’anatomia i fisiologia per emprar el cos com a eina de treball.

    2. Aplicar programes d’entrenament físic general per a l’activitat del circ i per desenvolupar el moviment i l’expressivitat del cos en l’espai escènic.

    3. Desenvolupar hàbits de comportament que permetin dur una vida higiènica i saludable, adequada a les necessitats de la professió.

    4. Executar programes d’entrenament adients a cadascuna de les tècniques de circ treballades.

    5. Realitzar tècniques d’acrobàcies a terra, amb aparells i parades de mans en diferents situacions, amb seguretat i fiabilitat.

    6. Realitzar elements i figures bàsics en tècniques d’equilibris acrobàtics, equilibris amb i sobre objectes, aeris i manipulació d’objectes.

    7. Realitzar elements d’aprofundiment i enllaços en les dues tècniques triades com a itinerari personal.

    8. Incorporar altres llenguatges escènics a les tècniques de circ.

    9. Adaptar, sota supervisió, el treball tècnic a les propostes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR