DECRET 89/2017, d'11 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la loteria Loto Ràpid.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Rango de LeyDecret

L'article 141.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa que la Generalitat de Catalunya té la competència exclusiva en matèria de joc, si l'activitat s'acompleix exclusivament a Catalunya.

L'article 68.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que el Govern és l'òrgan superior col·legiat que dirigeix l'acció política i l'Administració de la Generalitat, i exerceix la funció executiva i la potestat reglamentària.

La Llei 15/1984, de 20 de març, del joc, té per objecte regular totes les activitats relatives a casinos, jocs i apostes, en l'àmbit territorial de Catalunya. La disposició final tercera d'aquesta Llei autoritza el Govern per dictar les disposicions que calen per fer-ne el desplegament.

La Llei 5/1986, de 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, en l'article 2, estableix que aquesta entitat té al seu càrrec l'organització, la gestió directa i la comercialització dels jocs que les disposicions legals reserven a la gestió de la Generalitat de Catalunya, i també la recaptació per compte de la Generalitat dels ingressos públics derivats d'aquesta activitat i el pagament dels premis que s'estableixen.

El Decret 240/2004, de 30 de març, d'aprovació del catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i dels criteris aplicables a la seva planificació, estableix, en l'article 5, que l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat ha d'organitzar la loteria en totes les modalitats previstes en aquest precepte.

La loteria Loto Ràpid ha estat regulada, fins ara, per l'Ordre de 4 de març de 1987 per la qual s'aprova el Reglament del joc de Loto Ràpid organitzat per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, i pel Decret 261/2006, de 20 de juny, pel qual s'estableix el percentatge de premis i de comissions dels agents venedors de la loteria Loto Ràpid, organitzada, gestionada i comercialitzada per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat.

Amb la nova disposició es pretén reordenar i actualitzar la normativa de la loteria Loto Ràpid, a fi d'assimilar els seus principis i criteris orientadors i la seva estructura sistemàtica amb els de la resta de les reglamentacions vigents de jocs de loteria que les disposicions legals reserven a la gestió de la Generalitat, amb la finalitat principal d'homogeneïtzar el marc regulador integrat de les loteries titularitat de la Generalitat, aportant un major grau de seguretat jurídica. La regulació mitjançant un Decret, doncs, es l'instrument més eficaç per garantir aquests objectius.

D'altra banda, la nova regulació, modifica el preu dels bitllets i, juntament amb l'emissió de bitllets en suport físic existent fins ara, incorpora la modalitat d'emissió de bitllets en suport electrònic. Per tant, d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, seguretat jurídica, proporcionalitat i eficiència, és imprescindible regular aquesta nova modalitat, amb l'objectiu de poder comercialitzar aquesta loteria amb totes les garanties per als destinataris, sense incidir en els seus drets i obligacions ni generar càrregues administratives. Així mateix s'ha donat compliment al principi de transparència en la seva tramitació i, en definitiva, als principis de bona regulació.

Així doncs, és palesa la necessitat que a través de la nova regulació es derogui la precedent de la loteria Loto Ràpid, el Decret 261/2006, de 20 de juny, pel qual s'estableix el percentatge de premis i de comissions dels agents venedors de la loteria Loto Ràpid, organitzada, gestionada i comercialitzada per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, i l'Ordre de 4 de març de 1987 per la qual s'aprova el Reglament del joc de Loto Ràpid organitzat per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat.

D'acord amb allò previst a l'article 111-10 apartat 2 del Codi civil de Catalunya, es fa necessària la derogació expressa d'altres normes que consten a la disposició derogatòria en observació del Pla de simplificació normativa 2016-2017, aprovat per Acord GOV/114/2016, de 2 d'agost.

La tramitació que de forma paral·lela a la del present Decret s'ha portat a terme també del Projecte de llei de modificació de la Llei 5/1986, de 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, ha generat la necessitat d'articular un precepte en el Reglament aprovat pel present Decret, l'article 12, que preveu l'eventualitat que pugui correspondre a la direcció general competent en matèria de joc exercir les funcions atribuïdes pel present Decret al Consell d'Administració de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, la virtualitat del qual és dotar el present Decret de congruència amb la modificació legislativa tramitada alhora, i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR