DECRET 153/2013, de 9 d'abril, de creació del Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L’article 125.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals, la qual, respectant el que disposen els articles 36 i 139 de la Constitució, inclou en tot cas la seva creació.

La Llei 50/1998, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social, regula en l’article 102 les professions d’enòleg, tècnic especialista en vitivinicultura i tècnic en elaboració de vins. Així mateix, atès que aquestes professions ja eren exercides des de molt abans de l’aprovació de la Llei, també preveu l'habilitació de situacions anteriors i faculta les administracions competents per al reconeixement d'aquestes situacions i per habilitar l'exercici professional de les persones que no tenen els requisits de titulació acadèmica legalment exigits.

El Reial decret 1845/1996, de 26 de juliol, va establir el títol universitari oficial de llicenciat o llicenciada en enologia i va aprovar les directrius generals dels plans d’estudis conduents a la seva obtenció. L’objectiu que es persegueix amb l’establiment d’aquesta titulació és proporcionar una formació científica adequada en els mètodes i tècniques de cultiu de la vinya, elaboració de vins, mostos i altres derivats del cep, anàlisi dels productes elaborats i emmagatzematge, gestió i conservació d’aquests.

Així mateix, els ensenyaments conduents a l’obtenció del títol oficial de llicenciatura en enologia hauran de proporcionar una formació adequada quant a les condicions tecnicosanitàries en totes les etapes del procés enològic i en allò relatiu a la legislació pròpia del sector, de la mateixa manera que en l’àmbit de la investigació i innovació en el camp de la viticultura i de la enologia.

Posteriorment, el Reial decret 595/2002, de 28 de juny, va regular l'habilitació per exercir aquestes tres professions, assignant a les comunitats autònomes la competència d'instrucció i resolució de les habilitacions, amb comunicació posterior a l'Administració General de l'Estat.

A Catalunya, l’Ordre ARP/11/2005, de 26 de gener, va regular el procediment d'habilitació per a l'exercici de la professió d'enòleg, tècnic especialista en viticultura i tècnic en l'elaboració de vins (DOGC núm. 4315, de 3.2.2005).

La Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, regula els requisits i el procediment per a la creació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR