DECRET 223/1995, de 25 de juliol, de creació de la Comissió 1898.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L'any mil nou-cents noranta-vuit es compleix el primer centenari dels fets de 1898, any en el qual va tenir lloc la independència de Cuba, Puerto Rico i les Filipines. Les vinculacions catalanes amb aquests països i molt especialment amb Cuba, així com el desenvolupament posterior dels lligams entre Catalunya i els països esmentats, justifiquen que a Catalunya es commemori de forma específica la importància d'aquests esdeveniments.

També, durant l'any 1898 i en els anys immediatament anteriors i posteriors es produeix a Catalunya una important transformació social, cultural, econòmica i política que serà determinant per al seu esdevenidor.

És convenient que la societat catalana conegui la seva història recent, així com la influència que el Modernisme, la culminació de la Renaixença lingüística i cultural i la consolidació del catalanisme polític van tenir en el pensament i en les actuacions d'aquella generació, que tant va contribuir a la consolidació de Catalunya i a la qual Vicens Vives va anomenar La generació catalana de 1901, a l'hora d'encarar i d'afrontar el nou segle.

Per tot el que s'ha exposat i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Es crea la Comissió 1898 amb la missió d'estimular, preparar, desenvolupar i coordinar els actes commemoratius dels fets de 1898.

Article 2

La Comissió 1898 tindrà els òrgans següents: El Plenari. El Comitè Executiu. El comissari.

Article 3

El Plenari estarà integrat pel president, dos vice-presidents, els vocals i el secretari. El president serà el President de la Generalitat i els vice-presidents seran el comissionat per a Actuacions Exteriors i el secretari del Govern i de Relacions amb el Parlament, en els quals el president podrà, si s'escau, delegar la Presidència. Els vocals seran: El comissari. Representants de cadascun dels departaments de la Presidència, Cultura, Ensenyament, Agricultura, Ramaderia i Pesca, Indústria i Energia i Comerç, Consum i Turisme. Personalitats representatives de diversos àmbits i activitats de la societat catalana nomenades pel President de la Generalitat. El secretari serà un representant del Departament de la Presidència.

Article 4

El Comitè Executiu estarà integrat pel president, els vice-presidents, el comissari i els vocals designats pel Plenari d'entre els seus membres.

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR