DECRET 60/2014, de 29 d'abril, del Consell Català de l'Empresa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyDecret

L’article 139.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya recull la competència exclusiva de la Generalitat en matèria d’indústria, exceptuant el que disposa l’article 139.2 pel que fa a la planificació de la indústria, que és compartida. Així mateix, l’article 150 de l’Estatut disposa que la Generalitat, en matèria d’organització de la seva Administració, té la competència exclusiva.

La Llei 11/2011, de 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per a agilitar l’activitat administrativa, crea i regula, al capítol I del títol III, el Consell Català de l’Empresa com a òrgan d’assessorament i de participació institucional com a expressió de l’article 45 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

L’Eix 1 del Pla de Govern per al període 2013-2016, relatiu a la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, disposa com un del seus objectius la necessitat de desenvolupar una política activa de suport al sector industrial per situar Catalunya entre els països més valorats a nivell de competitivitat, creació i innovació mundial i, per aconseguir-ho, cal fomentar la cooperació entre administracions i agents econòmics i socials per tal de crear un entorn que faciliti el desenvolupament empresarial, afavoreixi la competitivitat del teixit productiu i incrementi la productivitat.

D’altra banda, el document de bases de l’Estratègia Catalunya 2020, que constitueix la base del futur Acord estratègic per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació, aprovat pel Govern en la sessió de 10 d’abril de 2012, posa un èmfasi especial en el compromís dels agents econòmics i socials i del Govern de Catalunya en la transformació del model de competitivitat i la millora de la productivitat de la nostra economia. Aquest document s’emmarca en l’Estratègia d’àmbit europeu Europa 2020, que tracta d’aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, així com també en les directrius de les Estratègies d’investigació i innovació per a una especialització intel·ligent (RIS3), que consideren necessari reorientar intel·ligentment els sectors productius i intensificar l’especialització d’acord amb els seus avantatges competitius.

El Consell Català de l’Empresa es configura com l’òrgan de participació institucional i de diàleg social en l’àmbit de la indústria i té l’objectiu d’accelerar el procés de transformació empresarial per mitjà d’una política activa, previsora i eficaç que afavoreixi l’adaptació de les empreses dels diversos sectors d’activitat als canvis estructurals i la inversió productiva. El Consell ha de vetllar especialment per les empreses industrials i per mantenir l’esperit industrial de Catalunya, tal i com disposa l’article 154 de la Llei 11/2011, de 29 de desembre, abans esmentada.

El Consell Català de l’Empresa entén que la diversificació sectorial de la indústria catalana és un actiu, per la qual cosa la tindrà ben present en tota la seva actuació. Així mateix val a dir les funcions del Consell es defineixen atenent aquesta diversificació sectorial.

L’article 154.1 de la Llei 11/2011, de 29 de desembre, disposa que formen part del Consell les organitzacions sindicals i empresarials més representatives. Aquest mateix precepte estableix que hi participen representants de les institucions, les corporacions de dret públic i les associacions l’activitat de les quals té relació directa amb la innovació, la internacionalització, l’emprenedoria i el desenvolupament empresarial, que vertebren la política de transformació industrial.

Mentre la política de transformació industrial sigui un dels principals àmbits d’actuació de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, el Consell Català de l’Empresa li traslladarà les recomanacions que afavoreixin aquestes polítiques.

Aquest Decret desenvolupa les funcions, la composició i els aspectes procedimentals bàsics del funcionament intern del Consell Català de l’Empresa, així com la Comissió Executiva Permanent com a òrgan on es possibilita la participació dels agents econòmics i socials per tal de consolidar i reforçar els instruments d’interlocució de l’Administració amb aquests agents en els diferents àmbits d’activitat econòmica i industrial amb la finalitat de consensuar i proposar el disseny de futures línies d’actuació. També preveu la Comissió de Competitivitat i Emprenedoria i la Comissió de Petites i Mitjanes Empreses.

D’acord amb el dictamen del Consell de Treball Econòmic i Social;

Per tot això exposat, a proposta del conseller d’Empresa i Ocupació, d’acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa jurídica i règim jurídic

1.1 El Consell Català de l’Empresa és un òrgan d’assessorament i de participació institucional en la definició i el disseny de la política industrial de Catalunya que té com a objectiu accelerar el procés de transformació empresarial per mitjà d’una política activa, previsora i eficaç que afavoreixi l’adaptació de les empreses dels diversos sectors d’activitat als canvis estructurals i la inversió productiva.

1.2 El Consell Català de l’Empresa es configura com un òrgan de caràcter col·legiat adscrit al departament competent en matèria d’indústria mitjançant la unitat que tingui assignades les competències en matèria d’indústria, que li dóna suport administratiu i logístic.

1.3 El Consell Català de l’Empresa actua amb total autonomia i independència en l’exercici de les seves funcions, per tal de complir les finalitats i els objectius que estableix l’article 154 de la Llei 11/2011, de 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per agilitar l’activitat administrativa, i les disposicions que la desenvolupen.

1.4 A tot allò que no estigui previst en aquest Decret li és d’aplicació la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

Article 2

Funcions

El Consell Català de l’Empresa té les funcions següents:

  1. Contribuir a establir les bases necessàries per al manteniment de l’activitat industrial, entesa com la defensa del teixit industrial actual i la intervenció per garantir la continuïtat de projectes estratègics, així com d’una política d’estímuls i suport a la política de clústers i a programes de millora de gestió empresarial.

  2. Afavorir el marc idoni per generar els processos d’innovació empresarial, la internacionalització de l’empresa i l’atracció de projectes d’inversió empresarial estratègics per a Catalunya, en l’àmbit de la indústria i dels serveis destinats a la producció.

  3. Impulsar instruments que facilitin l’acceleració del canvi i el desenvolupament industrial de Catalunya, i en aquest sentit proposar accions estratègiques relacionades amb aquest desenvolupament i també proposar actuacions relacionades amb les polítiques d’innovació, transferència tecnològica i localització industrial.

  4. Fer el seguiment de les mesures que es defineixin en altres instàncies o administracions i puguin afectar la política industrial, així com elevar propostes de política industrial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR