DECRET 148/2000, d'11 d'abril, del Consell Social de la Llengua Catalana.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

148/2000, d’11 d’abril, del Consell Social de la Llengua Catalana.

El Decret 28/1991, de 18 de febrer, de creació del Consell Social de la Llengua Catalana, va constituir l’esmentat Consell com a òrgan d’assessorament, consulta i implicació social en la política lingüística de la Generalitat, per tal d’afavorir la contribució dels seus membres i dels sectors de la societat a què pertanyen a l’impuls de l’ús social de la llengua catalana.

L’experiència de nou anys de funcionament del Consell i altres circumstàncies aconsellen modificar el Decret per tal d’adequar-ne les funcions al marc normatiu que estableix la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, de fer-ne més àgil el funcionament i potenciar-ne la tasca.

El present Decret atribueix al Consell Social de la Llengua Catalana la funció d’avaluar cada any els objectius i els resultats de la política lingüística del Govern i, en especial, l’informe anual que preveu l’article 39.3 de la Llei de política lingüística, així com funcions d’assessorament; simplifica la composició del Consell i la fa més estable, alhora que garanteix la necessària pluralitat i competència tècnica de les persones vocals; crea la Comissió Permanent com a òrgan encarregat de prestar un assessorament continuat al Govern i de fornir informació al Ple, i regula les ponències sectorials i les especials, com a òrgans auxiliars del Ple i la Permanent, tot plegat amb l’objectiu d’incentivar la participació i estimular la implicació de la societat en el procés de recuperació de la llengua catalana.

Per tot això, un cop escoltat el Consell Social, a proposta de la persona titular del Departament de Cultura i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

La finalitat del Consell

1.1 El Consell Social de la Llengua Catalana és l’òrgan d’assessorament, consulta i participació social en la política lingüística desenvolupada o impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

1.2 El Consell Social de la Llengua Catalana és adscrit al Departament de Cultura.

Article 2

Les funcions

Són funcions del Consell:

a) Avaluar els objectius i els resultats de la política lingüística del Govern de la Generalitat i, en especial, l’informe anual que preveu l’article 39.3 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística. Amb aquesta finalitat, el Consell elabora anualment un dictamen sobre les actuacions realitzades o impulsades l’any anterior pel Govern de la Generalitat.

b) Estudiar i analitzar, a instància del Govern, les qüestions relacionades amb el foment i la promoció de la llengua catalana en tots els àmbits de la societat.

c) Dictaminar sobre els projectes d’instruments de planificació lingüística general que hagin de ser aprovats pel Govern.

d) Proposar al Govern l’elaboració d’estudis i dictàmens, i l’adopció de mesures adequades als objectius generals de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

e) Qualsevol altra que les lleis o els reglaments li atribueixen.

Article 3

La composició

El Consell té la composició següent:

a) La presidència, que és exercida pel President de la Generalitat de Catalunya.

b) Una vicepresidència primera, que és exercida per la persona titular de la Conselleria de Cultura.

c) Dues vicepresidències, que són exercides per la persona titular de la presidència de l’Institut d’Estudis Catalans i per la persona titular de la Direcció General de Política Lingüística.

d) Una secretaria, sense vot, nomenada per la persona titular de la Conselleria d’entre el funcionariat del Departament de Cultura.

e) Vint vocalies, que són proposades per les institucions i els organismes que s’esmenten a continuació:

Una a proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Quatre a proposta del Consell de Treball, de les quals dues són membres de les organitzacions empresarials i les altres dues són membres de les organitzacions sindicals.

Una a proposta del Consell Escolar de Catalunya.

Una a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Una a proposta de l’Escola...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR