DECRET 296/1980, de 4 de desembre, de creació de l'Institut de Sociolingüística Catalana.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

Amb l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia, Catalunya disposa dels òrgans necessaris per dur a terme una política de normalització lingüística, imprescindible per superar les conseqüències de la proscripció oficial de la llengua catalana, llargament soferta.

Com tota política, les actuacions en el camp lingüístic s'han de fer amb el màxim coneixement possible de la realitat objectiva del país, i dels resultats mateixos de la política lingüística. En el cas de la sociolingüística, són molt urgents uns estudis globals sobre la nostra situació. Cal també aprofundir i sistematitzar els estudis parcials, de caire empíric, fets al llarg dels darrers anys, amb l'estudi també de les fonts estadístiques de què disposem.

Per altra banda, la sociolingüística catalana gaudeix d'un elevat prestigi arreu del món, i cal reconèixer i aprofitar l'enorme aportació feta fins ara pels estudiosos de la matèria, així com canalitzar les vies per poder garantir una màxima col·laboració amb els especialistes que comparteixen els objectius bàsics del procés de normalització lingüística i establir relació amb les entitats científiques de les altres comunitats de parla catalana que s'ocupen d'aquests estudis.

Per tant, atès allò que disposa l'article 11, c), del Decret del 18 de març de 1978;

Vistos els articles 13, b), i 23, a), de l'esmentat Decret;

A proposta del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article primer

- Es crea l'Institut de Sociolingüística

Catalana, com a Servei adscrit a la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Article segon

- L'Institut de Sociolingüística Catalana

tindrà com a objectius i funcions fonamentals:

  1. Efectuar treballs de recerca sociolingüística, bàsicament centrada en el seguiment del procés de normalització de l'ús del català i en la reflexió entorn d'aquest procés.

  2. Redactar informes d'assessorament per al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i en general per als òrgans de la Generalitat que ho sol·licitin a través d'aquest Departament, en els aspectes de política lingüística que li siguin consultats.

  3. Formar una biblioteca especialitzada en temes sociolingüístics i muntar un arxiu exhaustiu de les investigacions sociolingüístiques realitzades en terres catalanes. Aquests materials hauran de ser...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR