DECRET 262/2007, de 4 de desembre, del Reglament del Consell de Seguretat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

262/2007, de 4 de desembre, del Reglament del Consell de Seguretat de Catalunya.

Amb l'aprovació de la Llei 4/2003, de 7 d'abril, d'ordenació del sistema de seguretat publica de Catalunya, es van establir les bases d'un nou model de seguretat que subratlla, d'una banda, el caràcter transversal del sistema i, d'una altra, la participació ciutadana com a un instrument fonamental per optimitzar el coneixement de les necessitats, percepcions i demandes de la població i millorar l'eficàcia amb que s'hi respon des dels poders públics. La seguretat, doncs, es concep com un servei públic que integra múltiples àmbits d'actuació i que s'ha d'organitzar en funció dels requeriments de la seva destinatària, la ciutadania.

Per tant la participació ciutadana en el sistema de seguretat no es una concessió testimonial sinó una necessitat, i implica l'establiment de diversos canals de comunicació, col·laboració i coordinació entre la ciutadania i els serveis i òrgans responsables de la seguretat pública.

L'esmentada Llei 4/2003 d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya defineix, entre d'altres, la composició i l'estructura del sistema de seguretat vertebrat al voltant de les autoritats de la Generalitat i dels ajuntaments i integrat pels cossos i els serveis de seguretat que en depenen i pels òrgans de coordinació i de participació. En concret, com a òrgan de participació, va crear el Consell de Seguretat de Catalunya com a màxim òrgan de consulta i representació de les administracions i de la societat catalana en matèria de seguretat, per tal que serveixi d'eina d'intervenció permanent i activa dels diversos actors i de la ciutadania en el sistema de seguretat, establint un diàleg constant amb els altres òrgans establerts a la llei i efectuant un seguiment continu del Pla de seguretat de Catalunya.

Aquest Consell, d'acord amb l'article 6 de la Llei 4/2003, és l'òrgan consultiu i de participació superior a Catalunya en matèria de seguretat, sens perjudici de les funcions i de les competències dels òrgans que la legislació vigent estableix en els sectors de la seguretat pública i la policia, la protecció civil, la seguretat viària i la seguretat privada. El Consell de Seguretat de Catalunya ha d'esdevenir l'espai estable de participació dins del seu camp d'actuació.

Pel que fa a la seva composició, el citat precepte preveu que el Consell de Seguretat de Catalunya és presidit pel conseller o consellera del departament amb competències en matèria de seguretat pública i es compon, en els termes fixats pel seu reglament, de representants de les entitats ciutadanes d'acord amb l'article 32.2 de la Llei 4/2003, de les administracions locals, de la Generalitat i, si així ho acorda l'Estat, de l'Administració de l'Estat i de la judicatura i la fiscalia.

Així mateix, el Consell ha de comptar amb la participació, en els termes fixats pel seu reglament, de representants específics de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, de la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius, del Consell Assessor d'Espectacles i Activitats Recreatives, del Consell de Coordinació de la Seguretat Privada i de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància.

D'altra banda, l'apartat 4 de l'esmentat article 6, juntament amb l'article 36, determina les funcions que, principalment, corresponen al Consell de Seguretat de Catalunya, atesa la importància política i la transcendència social que està cridat a tenir en el si del sistema de seguretat de Catalunya, d'acord amb la configuració i naturalesa que li confereix la pròpia Llei.

Finalment, d'acord amb l'apartat 6 de l'article 6 de la Llei 4/2003, correspon al Govern aprovar per decret el reglament d'organització i funcionament del Consell de Seguretat de Catalunya.

En conseqüència i amb la finalitat de donar compliment a les previsions legals esmentades, aquest Decret té per objecte aprovar el Reglament pel qual es concreten la composició, l'organització i el funcionament del Consell de Seguretat de Catalunya. Aquest Consell s'ha dissenyat d'acord amb la normativa vigent i seguint la metodologia d'espais estables de participació que ha desenvolupat la Direcció General de Participació Ciutadana.

Per tot això, amb audiència i consulta prèvies a les institucions i administracions afectades i d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte concretar la composició, l'organització i el funcionament del Consell de Seguretat de Catalunya.

1.2 El Consell de Seguretat de Catalunya s'adscriu al departament competent en matèria de seguretat pública, el qual li ha de prestar el suport tècnic que necessiti per al compliment de les funcions que té encomanades.

Article 2

Naturalesa

El Consell de Seguretat de Catalunya és l'òrgan consultiu i de participació superior a Catalunya en matèria de seguretat.

Article 3

Finalitats i principis d'actuació

El Consell de Seguretat de Catalunya té les finalitats i principis d'actuació següents:

  1. Contribuir a la millora de la seguretat pública de Catalunya.

  2. Canalitzar la participació de la ciutadania, associacions, entitats i grups informals en les polítiques de seguretat pública.

  3. Coordinar, cooperar i col·laborar amb altres òrgans consultius i espais de participació.

  4. Promoure la coresponsabilització entorn de les polítiques públiques de seguretat.

  5. Desconcentració de les deliberacions.

  6. Confiança mútua entre els participants i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR