DECRET 208/2013, de 30 de juliol, pel qual es desplega la Llei 23/2010, del 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar l'àmbit de planificació territorial del Penedès.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyDecret

L’article 149.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’ordenació del territori.

En exercici de la potestat reglamentària en aquesta matèria, aquest Decret té per objecte el desplegament de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, de modificació de la Llei 1/1995 i de la Llei 23/1983 per fixar l’àmbit de planificació territorial del Penedès.

La Llei 23/2010, de 22 de juliol, especifica que l’àmbit funcional de planificació territorial parcial del Penedès és integrat per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis d’aquesta comarca que així ho manifestin d’acord amb el procediment reglamentari que s’estableixi, els quals resten adscrits a l’àmbit funcional de les Comarques Centrals. Tanmateix, la disposició addicional tercera d’aquesta Llei estableix que el seu desplegament reglamentari ha de determinar les condicions en què s’ha d’exercir el dret d’opció dels municipis de l’Anoia i ha de regular els requeriments per garantir la continuïtat territorial dels àmbits de planejament.

D’altra banda, la disposició addicional cinquena de la mateixa Llei estableix que s’ha de constituir un grup de treball integrat per l’Administració de la Generalitat i les administracions locals per tal de contribuir a la formulació del Pla territorial parcial del Penedès i fer-ne el seguiment, la composició del qual s’ha de determinar reglamentàriament.

Mitjançant aquest Decret es regula el procediment perquè els municipis de l’Anoia que ho vulguin manifestin, si s’escau, el seu interès d’adscripció a l’àmbit funcional de planejament territorial parcial de les Comarques Centrals.

L’adscripció a aquest àmbit no és automàtica, per simple manifestació municipal en aquest sentit, ja que la Llei 23/2010, de 22 de juliol, exigeix garantir la continuïtat territorial dels àmbits de planejament afectats. Aquesta continuïtat territorial s’entén des de la perspectiva dels àmbits funcionals de planejament territorial parcial que puguin resultar del procediment d’adscripció. Per tal de donar compliment a aquest manament legal, el Decret regula un període de temps comú perquè tots els municipis interessats manifestin la seva voluntat.

El Decret determina que totes les peticions d’adscripció que es formulin en aquest període de temps es tramitin acumulativament en un mateix procediment. Això és així per tal de poder garantir la continuïtat territorial dels àmbits exigida legalment en una valoració de conjunt de totes les peticions formulades. Aquestes peticions, que s’hauran de tramitar davant els òrgans del departament competent en matèria de planejament territorial, s’hauran de resoldre mitjançant el corresponent acord del Govern que ha de fixar definitivament el límit entre els àmbits funcionals de les Comarques Centrals i del Penedès a la comarca de l’Anoia, a partir del qual serà possible formular el Pla territorial parcial del Penedès, que la Llei 23/2010 encomana d’elaborar.

D’acord amb la Llei 23/2010, de 22 de juliol, el Decret regula la constitució i la composició d’un grup de treball integrat per representants de l’Administració de la Generalitat i de les administracions locals del nou àmbit de planejament. La finalitat d’aquest grup de treball és contribuir a la formulació del Pla i fer-ne el seguiment, tant en la seva fase d’elaboració de l’avantprojecte com del projecte del Pla. Amb aquesta finalitat, el Decret preveu que el grup de treball es constitueixi a partir de l’acord del Govern que s’adopti sobre la formulació del Pla. En coherència amb la seva funció, el grup de treball s’haurà reunir periòdicament amb l’equip redactor del Pla per tal de rebre informació sobre l’estat dels treballs d’elaboració i per tal de fer els suggeriments o les observacions que el grup estimi pertinents en relació amb aquests treballs.

El procediment d’elaboració del Pla, sense perjudici del procés d’avaluació ambiental que ha de seguir en compliment de la Llei 6/2009, de 28 d’abril, d’avaluació ambiental de plans i programes, i de les particularitats sobre la iniciativa per a la seva formulació i la constitució del grup de treball que deriven de les prescripcions de la Llei 23/2010, de 22 de juliol, se subjecta a les determinacions del Decret 142/2005, de 12 de juliol, d’aprovació del Reglament pel qual es regula el procediment d’elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials, que no resulten afectades.

Atès que l’entrada en vigor del Decret desencadena l’inici del procediment que porta a la fixació de l’àmbit funcional de planejament territorial del Penedès i de les Comarques Centrals, sense la qual no es poden iniciar els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR