DECRET 40/2009, de 10 de març, dels Estatuts del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

Fecha de Entrada en Vigor13 de Marzo de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicacio
Rango de LeyDecret

DECRET

40/2009, de 10 de març, dels Estatuts del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

La Llei 6/2008, del 13 de maig, crea el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts com a entitat de dret públic que ha d'ajustar la seva activitat al dret privat. D'acord amb la disposició final segona de la Llei esmentada, el Govern ha de dictar les disposicions necessàries per aprovar els Estatuts del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

Aquest Decret té per objecte desplegar l'organització i el règim jurídic del Consell i n'aprova els Estatuts, d'acord amb les competències exclusives que els articles 127 i 150 de l'Estatut d'autonomia atribueixen a la Generalitat en matèria d'organització de l'Administració i de cultura.

La posada en marxa del Consell suposa endegar un nou model de gestió de les polítiques de suport a la creació artística, que s'ha de mantenir al marge de les conjuntures polítiques, a través de la participació de la societat civil. Aquest model es fonamenta en l'experiència dels consells de les arts, arts councils, que han proliferat, sobretot, en països anglosaxons. S'ha de posar de relleu la singularitat que representa que les persones membres del Plenari del Consell siguin nomenades pel Parlament, tot i que es tracta d'una entitat de dret públic adscrita al departament competent en cultura, d'entre persones amb experiència i de prestigi reconegut en l'àmbit cultural i artístic. A més, aquestes persones gaudeixen d'un estatut personal especial perquè actuen amb plena independència i neutralitat, sense estar sotmesos a cap instrucció en l'exercici de les seves funcions.

El Consell se subroga en la posició jurídica de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural pel que fa als drets i deures en l'àmbit de les funcions de suport i promoció a la creació artística i les funcions de suport a la concessió dels premis nacionals de cultura de la Generalitat de Catalunya exercides, fins a l'entrada en vigor d'aquest Decret, per l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural.

L'article 3.2, en relació amb l'article 21, del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'Empresa Pública Catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, atribueix al Govern l'aprovació dels estatuts d'aquest tipus d'entitats.

Per tot això, de conformitat amb l'article 26.e) de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovació dels Estatuts

S'aproven els Estatuts del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, que figuren a l'annex.

Disposicions addicionals

Primera

Personal de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural

1.1 El personal laboral que, en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret, presti serveis a l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural roman a l'entitat esmentada o s'integra al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts per aplicació del mecanisme de successió d'empresa, tenint en compte el que estableix la disposició transitòria.

Al personal laboral que s'integra al Consell se li ha de reconèixer a tots els efectes l'antiguitat reconeguda a l'Administració de la Generalitat.

1.2 El personal funcionari de carrera que, en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret, presti serveis a l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural resta adscrit a l'entitat esmentada o s'adscriu al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, tenint en compte el que estableix la disposició transitòria, i pot optar, d'acord amb la relació de llocs de treball del Consell, per:

  1. Integrar-se al Consell com a personal laboral, amb reconeixement a tots els efectes de l'antiguitat reconeguda a l'Administració de la Generalitat i restar en aquesta en situació d'excedència voluntària per incompatibilitat.

  2. Mantenir la seva condició de funcionari o funcionària al Consell i ocupar-hi un lloc a extingir. Aquest lloc queda extingit quan el funcionari o funcionària obtingui una altra plaça amb caràcter definitiu o quan el lloc quedi vacant per qualsevol altra causa que no comporti reserva del lloc.

El personal funcionari de carrera que s'adscrigui al Consell ha de manifestar, de manera expressa i per escrit, l'opció que elegeixi en el termini d'un mes a comptar de l'acabament dels tràmits a què fa referència l'apartat següent. Les persones que optin per mantenir la seva condició de funcionari o funcionària poden en el futur, sense subjecció a cap termini, modificar la seva opció i acollir-se a la integració com a personal laboral prevista a l'apartat 1.2.a) d'aquesta disposició, sempre d'acord amb les necessitats de la plantilla del Consell.

1.3 El Departament de Governació i Administracions Públiques, el Departament d'Economia i Finances i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació han de fer els tràmits necessaris per tal de fer efectiva l'adscripció al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts del personal a què fa referència aquesta disposició.

Segona

Subrogació

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts se subroga en la posició jurídica de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural pel que fa als drets i deures que li corresponguin en l'àmbit de les funcions que assumeix.

Tercera

Transferència de recursos, mitjans i gestió

El Departament de Governació i Administracions Públiques, el Departament d'Economia i Finances i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació han d'establir les mesures organitzatives necessàries per facilitar una transferència planificada de recursos humans, mitjans i gestió efectiva entre l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, tot garantint la coordinació funcional en els processos iniciats i no finalitzats.

Quarta

Assimilació de càrrecs

La presidència del Consell s'assimila, a efectes retributius, a secretaria general i les vicepresidències a direcció general. La direcció s'assimila, a efectes retributius, a subdirecció general.

Disposició transitòria

Assumpció de funcions de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts assumeix les funcions de suport i promoció a la creació artística i les funcions de suport a la concessió dels premis nacionals de cultura de la Generalitat de Catalunya exercides, fins a l'entrada en vigor d'aquest Decret, per l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural.

Disposicions finals

Primera

Modificació del Decret dels Premis Nacionals de Cultura

.1 Es modifica l'article 2 del Decret 72/1995, de 7 de març, pel qual es creen els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que passa a tenir la redacció següent:

.Article 2

Dotació

La dotació de cada premi nacional l'ha de fixar el Plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts d'acord amb el contracte programa i a càrrec del Fons de promoció i foment de la creació artística i cultural que preveu l'article 15 de la Llei 6/2008, del 13 de maig, del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts..

.2 Es modifica l'article 3 del Decret 72/1995, de 7 de març, pel qual es creen els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que passa a tenir la redacció següent:

.Article 3

Concessió

Correspon al Plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts la concessió dels Premis Nacionals. Aquest òrgan pot demanar l'assessorament de persones expertes de prestigi i competència reconeguda en els diferents àmbits a què es refereixen els premis..

Segona

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 10 de març de 2009

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Joan Manuel Tresserras i Gaju

Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació

Annex

Estatuts del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

Article 1

Naturalesa i règim jurídic

1.1 El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, de les que regula l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'Empresa Pública Catalana, aprovat pel Decret legislatiu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR