DECRET 51/2010, de 6 d'abril, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana.

Fecha de Entrada en Vigor 9 de Abril de 2010
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyDecret

DECRET

51/2010, de 6 d'abril, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana.

La Llei 9/2009, de 30 de juny, de política industrial, al títol III, capítol II, crea l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, sotmesa al dret privat, que s'adscriu al departament competent en matèria d'indústria i que té com a finalitat general la promoció i el desenvolupament de l'empresa catalana mitjançant el desplegament de les actuacions i els serveis de suport necessaris per tal d'impulsar la competitivitat del sector empresarial català i la seva presència i interrelació en els mercats internacionals. D'acord amb la disposició addicional de la Llei esmentada, aquesta Agència es denomina, a efectes de coneixement i imatge, amb la marca ACC1Ó.

En aquesta Agència no només participen representants de l'Administració de la Generalitat, sinó també representants dels agents econòmics i socials, de les corporacions de dret públic i de les institucions, associacions i altres actors socials que tinguin relació directa amb les polítiques públiques en matèria de suport a l'empresa catalana.

L'Agència de Suport a l'Empresa Catalana es converteix en el principal instrument executor de les polítiques de suport a la competitivitat empresarial a Catalunya, tant en la seva dimensió de la posada en marxa de polítiques d'innovació i recerca empresarial, i de foment de la creativitat, com pel que fa a la internacionalització i la promoció de l'empresa catalana, ja que tots ells són elements clau per a la millora de la competitivitat de l'empresa catalana.

La creació de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana és conseqüència de les previsions del Pla de Govern 2007-2010 quant a la necessitat de reformular l'estructura organitzativa constituïda pels dos principals organismes públics que actuen en aquests àmbits, el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial i el Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, amb la voluntat d'afavorir les relacions entre administracions i empresa, i per tal d'aprofundir en la línia d'actuació de les entitats actualment existents.

Així mateix, el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, aprovat pel Govern i signat per entitats representatives de l'àmbit socioeconòmic i pel conjunt d'universitats, defineix un canvi en el model de governança consistent en la fusió dels diversos ens executors de les polítiques públiques de recerca i innovació en dos grans organismes, un de suport a l'empresa i un altre de recerca, coordinats entre si. Així, d'acord amb el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, el Decret preveu que l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana s'ha de coordinar de manera prioritària, estable i reglamentada amb l'agència o organisme executor de les polítiques de recerca de la Generalitat de Catalunya.

L'Agència de Suport a l'Empresa Catalana es configura a partir de les dues entitats prèviament existents, el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial i el Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, que es dedicaven respectivament al foment de les polítiques d'innovació i a la internacionalització de l'empresa catalana. El procés de fusió es concreta a partir de l'aprovació d'aquests Estatuts, que suposen la integració ja plena de les dues entitats i la seva dissolució sense liquidació segons el que preveuen aquests Estatuts.

Per tal de garantir l'objectiu de flexibilitat en les regles de funcionament de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, la regulació d'aquests Estatuts pretén no ser exhaustiva i permetre, així, que mitjançant l'aprovació posterior d'un Reglament d'organització i règim intern pugui dur a terme les seves finalitats, exercir les seves funcions i complir els seus objectius de la manera més adequada i eficient possible.

L'important avenç en el model de suport a la competitivitat de l'empresa catalana que comporta aquest Decret amb la integració dels instruments de suport a la innovació i la internacionalització, així com la necessitat imperiosa d'atendre objectius estratègics de país en un moment de forta crisi econòmica i la previsió de la disposició addicional cinquena de la Llei 9/2009, de 30 de juny, de política industrial, aconsellen no demorar-ne l'entrada en vigor, de manera que es preveu que es produeixi l'endemà de la seva publicació al DOGC.

En virtut de l'habilitació continguda a la disposició final cinquena de la Llei 9/2009, de 30 de juny, de política industrial, s'aproven, mitjançant aquest Decret, els Estatuts de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, i les normes necessàries per al desplegament de la Llei esmentada.

Vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Objecte del Decret

L'objecte d'aquest Decret és aprovar els Estatuts de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, que s'insereixen a l'annex.

Disposicions addicionals

Primera

Constitució del Consell Rector

En el moment d'entrada en vigor d'aquest Decret, el conseller o consellera competent en matèria d'indústria ha de procedir, en el termini màxim de 60 dies, a designar membres del Consell Rector les persones representants de les institucions i d'altres organitzacions previstes en els apartats i), j) i k) de l'article 12.2 dels Estatuts. En tot cas, les entitats previstes a l'article 4.b) del Decret 29/1998, de 4 de febrer, pel qual es modifiquen els Estatuts del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, han d'estar representades en el Consell Rector, el qual s'ha de constituir abans del 30 de juny de 2010. El nomenament dels i les representants de les entitats esmentades no serà definitiu fins al moment en què, constituïdes les Comissions Estratègiques previstes a l'article 24 dels Estatuts, es procedeixi per part d'aquestes a la seva ratificació o es proposin nous representants d'altres institucions al conseller o consellera competent en matèria d'indústria d'acord amb les previsions que s'efectuïn en el Reglament d'organització i règim intern.

Segona

Aprovació del contracte de gestió

En el termini màxim de sis mesos, a comptar de l'entrada en vigor d'aquest Decret, el departament competent en matèria d'indústria ha de trametre el contracte de gestió, abans que sigui aprovat pel Govern de la Generalitat, al Consell Rector de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, als efectes del que estableix l'article 13.n) dels Estatuts.

Tercera

Aprovació del Reglament d'organització i règim intern

En el termini màxim de 30 dies des de la constitució del Consell Rector, aquest ha d'aprovar el Reglament d'organització i règim intern, a proposta del Consell d'Administració.

Disposicions transitòries

Primera

Funcionament amb un pla estratègic fins a l'aprovació del contracte de gestió

Fins que no s'aprovi el contracte de gestió, l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana funciona amb un pla estratègic inicial proposat pel Consell d'Administració en la seva primera reunió i notificat al Consell Rector. Aquest Pla ha de ser tramès a la persona titular del departament competent en matèria d'indústria per a la seva aprovació.

Segona

Mecanisme de control d'eficàcia

Fins que no es determini reglamentàriament l'instrument d'avaluació de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana, el departament competent en matèria d'indústria ha de definir els mecanismes de control d'eficàcia del contracte de gestió.

Disposició derogatòria

A l'entrada en vigor d'aquest Decret queden derogades les normes següents:

El Decret 236/1987, de 13 de juliol, de constitució del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya.

El Decret 145/1988, de 5 de juliol, pel qual es modifica el Decret 236/1987, de 13 de juliol, de constitució del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya.

El Decret 52/1996, de 6 de febrer, pel qual s'aprova la modificació parcial dels Estatuts del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, aprovats pel Decret 236/1987, de 13 de juliol.

El Decret 29/1998, de 4 de febrer, pel qual es modifiquen els Estatuts del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya.

Disposicions finals

Primera

Constitució de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana

L'Agència de Suport a l'Empresa Catalana s'ha de constituir i iniciar les seves activitats a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret i de la data de constitució dels seus òrgans de govern. En aquest moment, es produeix la subrogació de l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana en la titularitat dels béns, els drets i les obligacions del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial i del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, tant a Catalunya com a l'exterior, incloses les oficines exteriors, amb independència del règim jurídic mitjançant el qual estiguin vinculades al Consorci de Promoció Comercial de Catalunya i al Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial, en la forma que preveuen les disposicions transitòries primera i segona de la Llei 9/2009, de 30 de juny, de política industrial, amb dissolució del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial i del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, sense liquidació del seu patrimoni, tot optant per l'aplicació del règim fiscal especial que preveu el capítol VIII del títol VII del Text refós de la Llei de l'impost sobre societats, aprovat pel Reial decret legislatiu 4/2004, de 5 de març.

Segona

Actualització dels reglaments i/o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR