DECRET 18/2010, de 23 de febrer, d'aplicació a Catalunya de l'Estatut del treball autònom.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyDecret

DECRET

18/2010, de 23 de febrer, d'aplicació a Catalunya de l'Estatut del treball autònom.

L'article 170 de l'Estatut d'autonomia atribueix a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals, i el seu article 112 disposa que, en matèries de la competència executiva, correspon a la Generalitat la potestat reglamentària, que comprèn l'aprovació de disposicions per a l'execució de la normativa de l'Estat, i també la funció executiva, que en tot cas inclou la potestat d'autoorganització.

La Llei 20/2007, d'11 de juliol, de l'Estatut del treball autònom, a més d'establir el règim jurídic professional d'aquest sector, regula els drets col·lectius de les persones treballadores autònomes en el seu títol 3, i desplega aspectes sobre els quals la Generalitat, en virtut dels articles de l'Estatut d'autonomia indicats, exerceix la competència executiva.

Així, l'article 20.3 disposa que les associacions professionals de treballadores i treballadors autònoms s'inscriuran en un registre específic i diferenciat del de qualssevol altres organitzacions sindicals, empresarials o d'altra naturalesa que puguin ser objecte d'inscripció, i, a aquest efecte, d'acord amb la disposició addicional sisena, correspon a la Generalitat la creació d'aquest registre específic i diferenciat.

L'article 19.2.b) estableix el dret de caràcter col·lectiu de les associacions de treballadors i treballadores autònoms, com a titulars d'aquest dret, a concertar acords d'interès professional per a les persones treballadores autònomes econòmicament dependents afiliades, en els termes que preveu l'article 13 de la Llei esmentada.

D'acord amb l'article 22.7, les comunitats autònomes poden constituir, en el seu àmbit territorial, consells consultius en matèria socioeconòmica i professional del treball autònom, així com regular la composició i el funcionament d'aquests.

L'article 21 estableix que tenen la consideració d'associacions professionals representatives de les persones treballadores autònomes aquelles que, inscrites en el registre especial establert a l'efecte, demostrin una suficient implantació en l'àmbit territorial en què actuïn, i a aquest efecte, d'acord amb la disposició addicional sisena, correspon a la Generalitat determinar la representativitat de les associacions de persones treballadores autònomes, respectant els criteris establerts al seu article 21.1.

Finalment, l'article 18 estableix que serà requisit previ per a la tramitació d'accions judicials en relació amb el règim professional de les persones treballadores autònomes econòmicament dependents l'intent de conciliació o mediació davant l'òrgan administratiu que assumeixi aquestes funcions, sens perjudici que els acords d'interès professional puguin instituir òrgans específics de solució de conflictes.

D'acord amb aquestes previsions, doncs, el present Decret desenvolupa els aspectes indicats. Així, es crea el Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya, i se'n determinen les funcions i el règim de funcionament; es crea i regula el Consell del Treball Autònom; es determinen les condicions i el procediment de determinació de la representativitat de les associacions professionals del treball autònom i, finalment, regula el procediment de conciliació prèvia a la tramitació d'accions judicials en relació amb el règim professional de persones treballadores autònomes econòmicament dependents.

El Decret ha estat objecte de dictamen per part del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, i d'informe de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

Per tant, a l'empara del que preveu l'article 39.1 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i a proposta de la consellera de Treball i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Finalitat

La finalitat d'aquest Decret és regular els aspectes necessaris per a l'aplicació a Catalunya de la Llei 20/2007, d'11 de juliol, de l'Estatut del treball autònom.

Article 2

Objecte

Aquest Decret té per objecte, regular les matèries següents:

  1. El Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya.

  2. El dipòsit i la publicitat dels acords d'interès professionals.

  3. El Consell del Treball Autònom de Catalunya.

  4. Les condicions i el procediment per a la determinació de la representativitat de les associacions professionals del treball autònom.

  5. La conciliació prèvia a la tramitació d'accions judicials en relació amb el règim professional de les persones treballadores autònomes econòmicament dependents.

Capítol 2

Del Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya

Article 3

Naturalesa jurídica

  1. Es crea el Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya.

  2. El Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya és un registre administratiu de caràcter públic adscrit a la direcció general, que té assignada la competència en matèria de relacions laborals del departament competent en matèria de treball autònom.

Article 4

Àmbit del Registre

  1. S'inscriuen en el Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya les associacions professionals de treballadors i treballadores autònoms, prèviament inscrites al Registre d'associacions de Catalunya o que prèviament hagin dipositat els estatuts a l'oficina pública per al dipòsit dels estatuts de les associacions empresarials i sindicals, i que duguin a terme principalment la seva activitat en el territori de Catalunya.

  2. Tenen la consideració d'associacions professionals de treballadors i treballadores autònoms les associacions sense ànim de lucre que tinguin per finalitat la defensa dels interessos professionals dels treballadors i treballadores autònoms i funcions complementàries.

  3. Les associacions professionals dels treballadors i treballadores autònoms han d'estar integrades per persones físiques que compleixin els requisits que defineix l'article 1 de la Llei 20/2007, d'11 de juliol, de l'Estatut del treball autònom, i s'han de constituir i regir pel que preveu la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d'associació, i la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del Llibre tercer del codi civil, relatiu a les persones jurídiques, llevat que es tracti d'associacions sindicals o empresarials, que es regeixen per la seva normativa específica i d'associacions ja constituïdes per la Llei 19/1977, d'1 d'abril, sobre regulació del dret d'associació sindical.

  4. També s'han d'inscriure al Registre d'associacions professionals del treball autònom les federacions, confederacions o unions d'associacions professionals de treballadors i treballadores autònoms compreses en el seu àmbit.

  5. La denominació de les associacions i de les altres entitats inscriptibles no pot incloure termes o expressions que indueixin a confusió en relació amb altres associacions professionals ja inscrites i, en tot cas, se n'ha de deduir clarament aquest caràcter.

Article 5

Efectes de la inscripció

  1. La inscripció al Registre d'associacions professionals del treball autònom ho és als mers efectes de publicitat de la constitució, dels estatuts i dels altres actes inscriptibles relatius a les associacions que s'hi inscriuen.

  2. Les dades del Registre són d'accés públic. Les relatives a les dades personals de les persones gaudeixen de la protecció i de les garanties de la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal.

Article 6

Funcions del Registre

Són funcions del Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya les següents:

  1. Inscriure les associacions, les federacions, les confederacions i les unions d'associacions a què fa referència l'article 4 d'aquest Decret, prèvia sol·licitud i constatació de la seva inscripció al Registre d'associacions de Catalunya o declaració que prèviament han dipositat els estatuts a l'oficina pública per al dipòsit dels estatuts de les associacions empresarials i sindicals, i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR