DECRET 50/2007, de 27 de febrer, pel qual es regula el contracte global d'explotació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

50/2007, de 27 de febrer, pel qual es regula el contracte global d'explotació.

Un dels reptes als quals hauran de fer front les explotacions agràries a Catalunya és el d'adaptar-se a les reformes de la política agrícola comuna i fer que la seva activitat sigui respectuosa amb el medi ambient, tot assegurant una rendibilitat i una millor eficàcia en la seva gestió tecnicoeconòmica i d'orientació estratègica per així poder garantir-ne la continuïtat.

La Llei 18/2001, d'orientació agrària, de 31 de desembre, en els seus capítols primer, tercer i sisè, estableix la conveniència d'establir contractes entre l'administració agrària i les explotacions, amb l'adopció d'un règim jurídic de contractes d'explotació, fent ús dels recursos disponibles de la UE, de l'Estat i, en el futur, de la modulació, amb l'objectiu de fomentar les activitats respectuoses amb el medi i promoure models específics d'activitat agrària.

El Reglament CE 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu a les ajudes al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que s'han d'assolir els objectius de desenvolupament rural per un sistema d'eixos que aniran dirigits a la millora de la competitivitat del sector agrícola i forestal, a la millora del medi ambient i de l'entorn rural i la millora de la qualitat de vida en les zones rurals i la diversificació de l'economia rural. En el marc d'aquest Reglament es preveu l'establiment de contractes territorials d'explotació per gestionar les mesures que es preveuen, les quals hauran de quedar definides als programes de desenvolupament rural.

En aquest sentit el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, arran del procés de reforma de la política comunitària que es durà a terme durant el període 2007-2013 va endegar un programa pilot per tal d'orientar les explotacions agràries catalanes cap a la consecució d'una major competitivitat i multifuncionalitat, amb la incentivació de mesures de caràcter innovador i de millora de la qualitat, per tal d'implantar una nova manera de gestionar els ajuts que consideri l'explotació en la seva globalitat.

L'Ordre ARP/307/2005, de 17 de juliol, aprovava les bases reguladores del pla pilot dels contractes globals d'explotació, amb els quals s'ha pretès integrar i unificar la gestió dels ajuts al desenvolupament rural, a través dels contractes globals d'explotació, amb la voluntat de simplificar els tràmits de gestió dels diversos ajuts, establerts entre titulars d'una explotació agrària i l'Administració.

El Decret té com a objecte l'adopció del règim jurídic dels contractes entre l'Administració i les explotacions agràries, que tinguin com a objectiu el foment d'activitats agrícoles i ramaderes que siguin respectuoses amb el medi ambient i la promoció de models específics d'activitat agrària.

Aquest contracte defineix uns compromisos que adquireixen els titulars de les explotacions que tenen com a contrapartida els ajuts públics que s'associen al contracte.

El contracte global d'explotació articula els drets i deures derivats de la normativa comunitària i preveu la producció de beneficis més amplis, d'acord amb un menú d'opcions, per a les explotacions agràries, relacionats amb la millora econòmica, social i ambiental i en contrapartida es preveuran ajuts diversos a les explotacions en matèria de desenvolupament rural a través dels ajuts del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

En aquests contractes s'estableix un sistema d'assessorament a les explotacions beneficiàries amb les funcions especificades en aquest Decret. Cal dir que aquestes entitats d'assessorament agrari les regula el Decret 392/2006, de 17 d'octubre, pel qual es regula el sistema d'assessorament agrari de Catalunya.

Igualment es preveu que els beneficiaris del contracte hauran de complir els requisits de condicionalitat que preveuen la normativa vigent.

Els ajuts previstos s'integren en el Programa de desenvolupament rural i s'establiran per ordre del/de la conseller/a d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural per un període de cinc anys.

Finalment, el Decret preveu un procediment d'elaboració i de subscripció del contracte, amb la possibilitat d'un procediment abreujat per als contractes que no impliquin ajuts associats en matèria d'inversions o no superin determinats imports pel que fa als ajuts. En aquest procediment abreujat es prescindeix d'alguna fase procedimental com és la diagnosi prèvia i el pla d'explotació.

La diagnosi prèvia té per finalitat conèixer amb detall la situació de l'explotació agrària per tal de poder orientar a través del pla d'explotació les prioritats de les actuacions futures de l'explotació i el seu pla empresarial.

D'acord amb el Dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

D'acord amb el Dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

Per tot això, a proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Concepte i finalitats

1.1 El contracte global d'explotació és un acord de compromisos que es materialitza mitjançant una proposta de contracte signada pel sol·licitant i una resolució aprovatòria de l'Administració i que, d'acord amb l'article 2.d) de la Llei 18/2001, d'orientació agrària de Catalunya, té com a objectiu incentivar el desenvolupament d'un projecte global integrador de les funcions productives, econòmiques, mediambientals i socials de l'agricultura, amb la finalitat de fomentar la viabilitat de les explotacions agràries i assolir un desenvolupament rural sostenible.

1.2 De conformitat amb la línia d'actuació definida a l'article 4.f), en relació amb l'article 21.e) de la Llei esmentada, el contracte global d'explotació defineix els compromisos del titular de l'explotació i la naturalesa i modalitats dels ajuts públics que en constitueixen la contrapartida, fent ús dels recursos públics disponibles de la Unió Europea i de les administracions públiques.

1.3 El contracte global d'explotació se subscriu sempre sens perjudici de tercers.

Article 2

Parts signatàries

Són parts signatàries en el contracte global d'explotació, l'Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la resolució a què fa referència l'article 23 d'aquest Decret, i les persones, físiques o jurídiques, així com les comunitats de béns, que siguin titulars d'una explotació agrària, que ho sol·licitin i acceptin.

Article 3

Condicions generals d'admissibilitat

Les explotacions agràries que són objecte d'un contracte global d'explotació han de reunir les condicions de caràcter general següents:

a) Estar integrades en l'àmbit territorial de Catalunya i degudament registrades al Registre d'explotacions agràries de Catalunya, gestionat pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

b) Estar incloses a la declaració única agrària (DUN) que ha d'haver presentat el titular en els termes establerts per la normativa reguladora de la citada declaració.

c) Han de pertànyer al titular de l'explotació a títol de propietat, arrendament o de qualsevol altre títol jurídic que habiliti per a l'exercici de l'activitat agrària.

Article 4

Condicions i requisits específics

4.1 Les condicions i els requisits establerts amb caràcter general en aquest Decret ho són sens perjudici dels que, si escau, s'estableixin amb caràcter específic per a cada una de les accions objecte de finançament públic, d'acord amb l'article 13 d'aquest Decret.

Aquestes condicions i requisits específics s'hauran d'establir en l'ordre de convocatòria i d'aprovació dels plecs de condicions i compromisos lligats a cada acció objecte de finançament públic i/o en l'ordre de regulació de la declaració única agrària (DUN).

4.2 Els agricultors joves que pretenguin instal·lar-se podran subscriure un contracte global d'explotació, d'acord amb els criteris d'admissibilitat que estableixi la convocatòria dels ajuts.

Article 5

Obligatorietat i efectes del contracte

El contracte global d'explotació que regula aquest Decret preveu la producció de beneficis més amplis per part de les explotacions agràries, relacionats amb la millora econòmica, social i ambiental del món rural. En contrapartida, preveu ajuts diversos a les explotacions, d'acord amb el que estableix la normativa comunitària en matèria de desenvolupament rural, en especial el Reglament CE 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu als ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Per obtenir els ajuts públics derivats del FEADER els titulars d'explotacions agràries els hauran de sol·licitar mitjançant el contracte global d'explotació i a través de la DUN, d'acord amb el que estableixen els articles 21 i 22 d'aquest Decret.

Article 6

Convocatòria

Els ajuts que constitueixen la contraprestació pública als compromisos assumits pels titulars de les explotacions es convocaran per mitja d'ordre del/de la conseller/a d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Article 7

Terminis de sol·licitud

El termini per presentar les sol·licituds de signatura del contracte es fixarà en la convocatòria dels ajuts que preveu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR