DECRET 8/2010, de 26 de gener, del Consell de Política Industrial de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyDecret

DECRET

8/2010, de 26 de gener, del Consell de Política Industrial de Catalunya.

La Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial, crea el Consell de Política Industrial de Catalunya, com a expressió dels preceptes del nou Estatut que, en els apartats 6 i 7 de l'article 45, requereixen la participació de les organitzacions sindicals i empresarials, així com la consulta de les organitzacions professionals i les corporacions de dret públic representatives d'interessos econòmics i professionals i les entitats associatives del tercer sector en la definició de les polítiques públiques que els afectin.

En aquest sentit, el Consell de Política Industrial de Catalunya es configura com l'organisme de participació institucional i de diàleg social entre les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya i l'Administració de la Generalitat en l'àmbit sectorial de la indústria i dels serveis relacionats amb la producció. El Consell participa en la definició d'objectius i la identificació dels instruments de política industrial més adequats per a cada sector d'activitat i els adapta a situacions i realitats noves tal i com preveuen els articles 12, 13, 14, 15, 16 i 17 de la Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial.

Aquest Decret desenvolupa les funcions, la composició i els aspectes procedimentals bàsics del funcionament intern del Consell de Política Industrial de Catalunya i regula la Comissió de polítiques sectorials com a òrgan especialitzat i de participació, fruit també de la voluntat tripartida dels agents socials i del Govern, recollida en la mesura 57 de l'Acord Estratègic, de consolidar i reforçar els instruments d'interlocució de l'Administració amb els agents econòmics i socials en l'àmbit dels diferents sectors d'activitat per preveure'n l'evolució i suggerir el disseny de futures línies d'actuació.

L'actual conjuntura econòmica fa especialment necessari el desenvolupament d'estratègies adequades a la realitat de cada sector d'activitat. Per al correcte disseny d'aquestes estratègies la Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial, crea un òrgan de participació institucional i diàleg social entre les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya i l'Administració de la Generalitat. En aquest sentit, i atesa la urgència derivada de l'actual conjuntura econòmica, la necessitat d'accelerar el procés de transformació industrial per mitjà d'una política activa, previsora i eficaç que afavoreixi l'adaptació de les empreses dels diferents sectors d'activitat als canvis estructurals i la inversió productiva, justifica la posada en funcionament de manera immediata del Consell de Política Industrial de Catalunya, i, per tant, l'entrada en vigor d'aquest decret l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tot això, a proposta del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, amb el dictamen del Consell de Treball Econòmic i Social, d'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa jurídica

1.1 El Consell de Política Industrial de Catalunya és un òrgan de participació institucional i de diàleg social entre les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya i l'Administració de la Generalitat en l'àmbit sectorial de la indústria i dels serveis relacionats amb la producció.

1.2 El Consell de Política Industrial de Catalunya es configura com un òrgan de caràcter col·legiat, i és adscrit al departament competent en matèria d'indústria.

1.3 El Consell de Política Industrial de Catalunya actua amb total autonomia i independència en l'exercici de les seves funcions, per tal de complir les finalitats i els objectius establerts en la Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial, i les disposicions que la despleguen. A aquest efecte, el Consell ha de disposar dels recursos humans i materials necessaris.

Article 2

Funcions

2.1 D'acord amb l'article 15.1 de la Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial, el Consell de Política Industrial de Catalunya té les funcions següents:

  1. Definir plantejaments d'anticipació i gestió del canvi industrial d'aplicació sectorial i analitzar la contribució dels diferents sectors d'activitat industrial i de serveis destinats a la producció a l'assoliment dels objectius generals de política industrial.

  2. Contribuir a desenvolupar les condicions necessàries perquè els processos de transformació industrial siguin compatibles amb la necessitat de millorament continu de la productivitat i amb la cohesió econòmica, social i territorial.

  3. Afavorir el marc per a generar i atraure projectes d'inversió empresarial estratègics per a Catalunya en l'àmbit industrial i de serveis destinats a la producció.

  4. Informar del Pla territorial sectorial i del Pla de política industrial, abans que s'aprovin, i també informar de les directrius sectorials o subsectorials que es desprenguin d'aquests plans.

    2.2 D'acord amb l'article 15.2 de la Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial, el Consell de Política Industrial de Catalunya, amb la participació de l'Observatori de Prospectiva Industrial i la col·laboració, si escau, de les unitats o els ens adscrits al departament competent en matèria d'indústria, ha de:

  5. Proposar millores dels instruments de política industrial amb l'objectiu d'adaptar-los, augmentar-ne l'eficàcia i fer-los més adequats a les noves situacions i realitats.

  6. Avaluar l'impacte dels canvis en l'entorn productiu sobre l'estructura i l'organització empresarials i en la localització i la implantació territorial de la indústria i les empreses de serveis que es relacionen amb el Consell.

  7. Formular propostes de bones pràctiques de transformació industrial i promoure i difondre les bones pràctiques ja existents.

    2.3 D'acord amb l'article 15.3 de la Llei 9/2009, del 30 de juny, de política industrial, el Consell ha d'elaborar un informe anual sobre els resultats assolits l'any anterior amb relació als objectius proposats que serà tramès al Parlament.

Article 3

Seu

El Consell de Política Industrial de Catalunya té la seva seu al departament competent en matèria d'indústria, sens prejudici de que es puguin realitzar sessions plenàries en qualsevol altre localitat de Catalunya amb l'acord previ exprés del ple.

Capítol II

Òrgans del Consell i funcions

Article 4

Òrgans

Els òrgans del Consell de Política Industrial de Catalunya són el ple, la presidència, la vicepresidència, la comissió de polítiques sectorials i la secretaria.

Secció primera

La presidència

Article 5

El president o la presidenta

El conseller o la consellera competent en matèria d'indústria ocupa la presidència del Consell i en presideix les sessions del ple a què assisteix.

Article 6

Funcions

6.1 El president o la presidenta del Consell té les funcions següents:

  1. Representar legalment el Consell i exercir les accions que la normativa li atribueix.

  2. Presidir les sessions del ple, moderar el desenvolupament dels debats i suspendre les sessions per causes justificades.

  3. Fixar l'ordre del dia de les sessions del Consell, donar el vist-i-plau a les actes i autoritzar-les amb la seva signatura.

  4. Sotmetre propostes a la consideració del ple del Consell.

  5. Convocar les sessions del ple del Consell

  6. El nomenament de les persones...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR