DECRET 8/2006, de 31 de gener, pel qual es crea la Comissió d'estudi de l'educació en el lleure.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

8/2006, de 31 de gener, pel qual es crea la Comissió d'estudi de l'educació en el lleure.

El concepte modern d'educació, proposat per la UNESCO i acceptat internacionalment, es basa en la idea que l'educació és l'aprenentatge que transcorre al llarg de tota la vida i en tots els seus àmbits. L'educació, doncs, abasta els processos d'aprenentatge que es duen a terme dins el sistema reglat d'ensenyament (allò que hom anomena educació formal), com també els que es desenvolupen en els altres àmbits d'interacció socioeducativa.

Aquests altres àmbits d'interacció són: l'educació informal, que consisteix en l'adquisició d'actituds, valors, aptituds i/o coneixements a través de la família, els amics, els mitjans de comunicació o a través de qualsevol altre factor a l'entorn de l'individu; i l'educació no formal, que és l'activitat organitzada amb finalitats educatives fora del sistema oficial establert.

L'àmbit de l'educació no formal abasta, alhora, una gran multiplicitat d'iniciatives diferents. De totes elles, en destaca especialment una que ha estat i és un significatiu motor formatiu al nostre país, l'educació en el lleure, i que es pot definir com l'educació organitzada que, dins l'àmbit de l'educació no formal, duen a terme un conjunt divers d'entitats especialitzades en aquesta matèria, que té com a principal objectiu un desenvolupament integral d'infants i joves que estimuli l'autonomia individual i, alhora, el compromís de l'individu amb la seva comunitat, i que es basa en la transmissió de valors fent servir una pedagogia de l'acció (aprendre fent) que permet una vivència intensiva i lúdica.

El que avui anomenem educació en el lleure és conseqüència del treball pedagògic que, fora de l'ensenyament reglat, va introduir-se al nostre país de la mà dels moviments escoltes, a qui van acompanyar posteriorment els moviments d'esplai. La tasca d'aquestes entitats en el camp de l'educació en valors, en el foment d'una cultura de participació ciutadana, o fins i tot en l'adquisició d'aptituds i capacitats, ha estat i és molt important, tant en termes quantitatius com qualitatius. Alhora, uns i altres moviments, com també altres entitats que avui desenvolupen projectes educatius en aquest àmbit, han anat evolucionant els discursos, les metodologies a aplicar o fins i tot les seves estructures organitzatives.

També han sofert importants transformacions les necessitats educatives de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR