DECRET 172/2002, d'11 de juny, d'aprovació dels Estatuts del Servei Meteorològic de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació
Rango de LeyDecret

DECRET 172/2002, d'11 de juny, d'aprovació dels Estatuts del Servei Meteorològic de Catalunya.

La Llei 15/2001, de 14 de novembre, que té per finalitat assegurar la prestació d'un servei públic de qualitat en matèria de meteorologia que satisfaci les necessitats d'informació meteorològica i climàtica de la societat, com a element de suport, assessorament i informació en aquesta matèria en l'àmbit de la Generalitat, crea el Servei Meteorològic de Catalunya com a entitat de dret públic de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia.

En el moment actual, cal procedir a l'aprovació dels Estatuts del Servei Meteorològic de Catalunya a fi i efecte d'assolir els objectius fixats en la Llei.

Per tot això, en virtut de l'article 64 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Medi Ambient i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Naturalesa i funcions

Article 1

1.1 El Servei Meteorològic de Catalunya té naturalesa d'entitat de dret públic de la Generalitat amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment de les seves funcions, que es regula per la Llei 15/2001, de 14 de novembre, de meteorologia, i la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'estatut de l'empresa pública catalana.

1.2 L'actuació del Servei Meteorològic de Catalunya s'ajusta, amb caràcter general, al dret privat. No obstant això, queden sotmesos al dret públic els actes previstos a l'article 5.2 de la Llei 15/2001, de 14 de novembre, de meteorologia.

1.3 El Servei Meteorològic de Catalunya pot adquirir, reivindicar, permutar, gravar o alienar béns d'acord amb les normes que siguin d'aplicació, concertar crèdits, establir contractes, formalitzar convenis, participar en d'altres entitats i, en general, dur a terme negocis jurídics admesos en dret i que estiguin relacionats amb la seva finalitat.

Article 2

El Servei Meteorològic de Catalunya porta a terme les funcions següents:

  1. Assistir les administracions i les institucions que necessiten informació meteorològica i climàtica i col·laborar-hi.

  2. Establir col·laboracions, si s'escau, amb l'autoritat meteorològica de l'Estat i amb la resta d'institucions autonòmiques, estatals, europees o internacionals que compleixin funcions meteorològiques, amb vista a assolir una informació meteorològica de qualitat en l'àmbit de Catalunya, i signar amb aquestes institucions, per a l'exercici de competències concurrents, convenis de col·laboració que evitin la duplicitat de serveis.

  3. Gestionar i mantenir la Xarxa d'Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (Xemec).

  4. Tractar, explotar i divulgar les dades procedents dels equipaments meteorològics.

  5. Explotar i gestionar la base documental provinent del Servei de Meteorologia del Departament de Medi Ambient.

  6. Mantenir la base de dades meteorològiques de Catalunya.

  7. Participar en l'elaboració de la cartografia climàtica de Catalunya.

  8. Programar, implantar i gestionar un sistema de predicció i seguiment de fenòmens meteorològics, i fer-ne l'explotació i la difusió en l'àmbit territorial de Catalunya.

  9. Pronosticar, vigilar i fer el seguiment de les situacions meteorològiques de risc, coordinadament amb el Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat), amb vista a millorar l'eficàcia de les actuacions pertinents i a assegurar-ne la comunicació als usuaris que en poden resultar afectats, per mitjà del sistema d'avisos que sigui determinat per via reglamentària.

  10. Prestar permanentment, quan es prevegin situacions meteorològiques de risc, assessorament meteorològic oficial a les diferents administracions i institucions competents en matèria de protecció civil a Catalunya i col·laborar en aquests casos, si s'escau, amb l'autoritat meteorològica de l'Estat.

  11. Promoure activitats d'investigació en matèria de meteorologia i climatologia i afavorir el desenvolupament de productes i serveis en aquest àmbit.

  12. Organitzar activitats de formació i difusió en l'àmbit de la meteorologia.

  13. Realitzar estudis per millorar el coneixement del clima i de la meteorologia a Catalunya.

  14. Assessorar i assistir els diferents organismes públics en els aspectes relacionats amb l'estudi del clima i del canvi climàtic, en coordinació amb els organismes competents en aquesta matèria.

  15. Assessorar i assistir les administracions públiques competents, i col·laborar-hi, en matèria de vigilància i predicció de fenòmens i episodis de contaminació atmosfèrica.

  16. Analitzar i vigilar les característiques de la columna d'ozó a Catalunya amb relació a l'evolució de l'ozó estratosfèric, i informar-ne la població.

  17. Estudiar i analitzar el canvi climàtic a Catalunya i participar i col·laborar en les recerques que sobre aquesta matèria porten a terme diversos grups a Catalunya.

Capítol 2

Òrgan de Govern i Òrgan Assessor

Article 3

3.1 El Consell d'Administració és l'òrgan de superior direcció i control de l'empresa del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR