DECRET 94/2009, de 9 de juny, pel qual es regulen les ludoteques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governacio i Administracions Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET

94/2009, de 9 de juny, pel qual es regulen les ludoteques.

Al nostre país, l'educació del lleure ha tingut, històricament, diferents manifestacions que han conformat tot un seguit de moviments socials i serveis característics propis.

En aquest sentit, dins el model de desenvolupament comunitari i cívic, el joc representa una eina educativa i de formació personal que influeix en el desenvolupament global de la persona, partint de les relacions persona.entorn social com a marc d'integració.

Així ho estableix la Declaració Universal dels Drets dels Infants quan afirma que el lleure, el joc i el temps lliure han d'estar orientats a afavorir la participació en la vida col·lectiva, a l'aprenentatge de la ciutadania.

El joc i la joguina incideixen en la creació de vivències relacionals i comunicatives, faciliten el creixement de la personalitat dins d'un marc social i potencien la convivència en la igualtat, la interculturalitat i la coeducació.

Igualment ho manifesta la Llei d'atenció i protecció dels infants i els adolescents quan afirma que el joc és un element essencial de creixement i maduració. I que el joc i les joguines s'han d'adaptar a les seves necessitats i ajudar el desenvolupament psicomotor de cada etapa educativa.

En definitiva, el joc és una experiència vital de la persona carregada de comunicació i interacció amb els altres, amb els objectes i amb l'espai. El joc es converteix en una activitat fonamental per al desenvolupament de la persona.

Però perquè això sigui possible és necessari assegurar unes determinades condicions: espais adequats i segurs, materials lúdics i joguines amb qualitat pedagògica, temps suficient i companyia amb qui compartir el joc i la diversió.

Aquestes condicions, necessàries perquè els infants desenvolupin els seus jocs de manera més saludable, segura, lliure i espontània possible, han de ser promogudes pels diferents agents socials i garantides per les administracions públiques.

Amb la creació del Departament de Benestar Social, pel Decret 141/1988, de 4 de juliol, i l'assumpció de competències i funcions per part d'aquest Departament en matèria d'orientació del benestar i el civisme, es va considerar adient assignar-li els serveis de ludoteques mitjançant el Decret 88/1993, de 23 de febrer, amb el traspàs dels mitjans personals i materials. Posteriorment, el Decret 222/1996, de 12 de juny, regula aquestes ludoteques del Departament, i les configura com a equipaments cívics. Actualment, d'acord amb el Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Governació i Administracions Públiques té atribuïdes les funcions de coordinació i gestió de la xarxa d'equipaments cívics i socials.

Al llarg d'aquests temps d'expansió, les ludoteques s'han anat creant amb la voluntat de les persones titulars d'aquests centres, però sense cap referència normativa que n'orientés l'activitat i els recursos materials i humans.

Per això, la Comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya, en la sessió núm. 39, de 24 d'octubre de 2002, va promoure la Resolució 1582/VI del Parlament de Catalunya, sobre regulació del règim aplicable als establiments destinats a ludoteca, en la qual s'instava el Govern a elaborar una normativa que reguli el règim general d'aquests establiments, tenint en compte que les principals persones destinatàries són els infants i les famílies.

El Govern de la Generalitat té un especial interès a regular els serveis destinats als infants i menors d'edat que presten les ludoteques per tal de garantir la qualitat i el bon funcionament d'aquests centres. A més, es dóna compliment al mandat del Parlament establint un marc normatiu que complementa la regulació d'altres serveis dins l'àmbit educatiu en el marc del Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres, i així s'evita la proliferació de centres que sota el nom de .ludoteca. donen un seguit de serveis als infants i menors d'edat sense cap garantia jurídica.

Aquesta normativa té com a objectiu principal garantir un servei de qualitat a les persones usuàries de les ludoteques i, per això, aquest Decret estableix les directrius que assenyalen clarament què són, què fan, què necessiten les ludoteques, qui les dirigeix, com es poden organitzar, a qui donen servei, quina relació hi ha d'haver entre usuaris i usuàries i professionals, quina metodologia s'utilitza, quines tipologies hi ha, a qui correspon donar els permisos d'obertura, l'assessorament i l'orientació, qui n'exerceix la inspecció i el registre i qui aplica el règim sancionador.

Així doncs, l'objecte d'aquest Decret és regular el règim jurídic de les ludoteques i configurar-les com a centres o espais socioeducatius que pretenen, per mitjà del joc i les joguines, complir una funció de pedagogia de nens i nenes i joves menors d'edat. D'aquesta manera, les ludoteques es distingeixen en el seu règim jurídic i en les seves funcions d'altres centres que tenen cura de nens i nenes i que queden fora de l'àmbit d'aplicació d'aquesta norma.

Igualment, el Decret dóna compliment a l'article 32.3 de la Llei 8/1995, de 28 de juliol, d'atenció i protecció dels infants i adolescents, en establir les finalitats que ha de tenir el joc; a l'article 35.3 de la Llei 18/2003, d'1 de juliol, de suport a les famílies, que estableix el mandat al Govern de regular els establiments destinats al lleure infantil, i a la disposició addicional de la Llei 11/2005, de 7 de juliol, de modificació i derogació parcial de diverses lleis relatives a entitats públiques i privades en matèria de personal, que preveu el mandat i s'habilita el Govern per regular el servei de ludoteques.

El Decret es compon de 19 articles, agrupats en tres títols, dues disposicions addicionals, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria i una disposició final.

El títol primer del Decret consta de 6 articles, que preveuen l'objecte i l'àmbit d'aplicació del Decret; estableix el concepte de ludoteca, les seves funcions i tipologies, així com les persones destinatàries d'aquests centres.

El títol segon consta de 9 articles, agrupats en quatre capítols, que regulen les condicions i requisits dels espais físics de les ludoteques, els serveis i recursos lúdics que presten, els requisits dels professionals que presten el servei i la ràtio de professional per usuari segons el tram d'edat d'aquests i els requisits de les ludoteques temporals.

El títol tercer consta de 4 articles, que regulen el règim i el procediment per a l'acreditació d'aquests centres com a ludoteques.

La disposició addicional primera preveu que el departament competent en matèria d'equipaments cívics de l'Administració de la Generalitat prestarà serveis d'assessorament a les ludoteques, i la disposició addicional segona remet al règim sancionar de la Llei 10/1990, de 15 de juny, sobre policia de l'espectacle, les activitats recreatives i els establiments públics, ja que les ludoteques estan integrades dins el catàleg dels espectacles, les activitats recreatives i els establiments públics previst pel Decret 239/1999, dictat en desplegament de la Llei 10/1990.

Les disposicions transitòries estableixen un règim transitori per a l'adequació efectiva de les ludoteques existents i dels seus professionals a les previsions d'aquest Decret.

Per últim, es deroguen els articles 6, 7, 8 i 9 del Decret 222/1996, de 12 de juny, dels equipaments cívics, relatius al concepte, les persones destinatàries, les tipologies i les funcions de les ludoteques.

Per tot això, a l'empara del que preveuen els articles 39.1 i 40 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, d'acord amb el Dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i Administracions Públiques i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Títol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte del Decret és establir el règim jurídic aplicable a les ludoteques i les condicions i requisits que han de complir i el règim i el procediment d'acreditació.

Article 2

Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació inclou les ludoteques permanents i temporals de titularitat pública o privada situades en l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 3

Concepte de ludoteca

  1. Són ludoteques els centres, equipaments o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR