DECRET 132/2005, de 28 de juny, de reestructuració del Departament d'Educació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

DECRET 132/2005, de 28 de juny, de reestructuració del Departament d'Educació.

Preàmbul

L'estructura actual del Departament presenta diferents mancances que cal resoldre per poder dur a terme els canvis necessaris en el sistema educatiu a Catalunya, de manera que sigui possible assolir els nivells de qualitat i de prevenció del fracàs escolar que requereix la comunitat educativa actual.

Així, en aquest sentit, es potencia el tractament de les tecnologies de la informació i les comunicacions, amb la creació d'una unitat que englobi sota una visió conjunta el tractament dels diferents sistemes d'informació i que faci possible un avenç clar de la utilització d'aquestes eines en el procés d'aprenentatge de l'alumnat i en la millora de la gestió interna del Departament.

També, es fa necessària la implantació de programes d'innovació educativa, i d'impuls dels ensenyaments de formació professional, incidint especialment, en els aspectes d'orientació professional, que portin el nostre sistema educatiu a la realitat contemporània. Tot això, reforçat amb una nova concepció de la formació al personal docent. Així mateix, es potencien els aspectes relacionats amb els ensenyaments artístics, que fins al moment no havien rebut el tracte que els correspon.

D'altra banda, en els darrers anys estem davant una realitat que comporta una tendència creixent de la població en edat escolar, tant pel fet de l'arribada de fluxos d'immigració, com pel fet del creixement de la natalitat. Aquests aspectes lligats a més a la gran mobilitat de població entre els municipis de Catalunya, comporta que sigui del tot necessari treballar amb planificacions molt acurades, per tal de poder donar resposta a les noves necessitats que sorgeixen arreu del territori.

Per això, de conformitat amb el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat, a proposta de la consellera d'Educació, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Organització general del Departament

Article 1

El Departament d'Educació és l'òrgan de l'Administració de la Generalitat de Catalunya al qual correspon la proposta i l'execució de les directrius del Govern en matèria de política educativa de tots els àmbits de l'ensenyament, llevat de l'universitari.

Article 2

El Departament d'Educació, sota la dependència del seu titular, exerceix les seves funcions mitjançant els òrgans següents:

La Secretaria General.

La Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa.

La Direcció General de Personal Docent.

La Direcció General de Centres Educatius.

La Direcció General de Formació Professional i Educació Permanent.

La Direcció de Planificació Educativa.

El Departament d'Educació s'estructura territorialment en serveis territorials.

Article 3

El/la conseller/a d'Educació dirigeix, coordina i controla l'activitat del Departament. El/la conseller/a d'Educació, compta amb l'assistència d'un gabinet i de l'Oficina de Suport a les Polítiques Educatives. El càrrec de cap del Gabinet és de caràcter eventual.

Article 4

El Gabinet del/de la Conseller/a i les unitats que l'integren es regeixen pel que estableix l'Acord de Govern de 20 de gener de 2004, pel qual es regulen determinats aspectes del règim del personal eventual al servei de l'Administració de la Generalitat.

Article 5

A l'Oficina de Suport a les Polítiques Educatives, que es configura com a àrea funcional, li corresponen les funcions següents:

  1. Promoure i vetllar pel compliment dels compromisos programàtics contrets pel Govern en matèria educativa.

  2. Supervisar la implementació de les polítiques educatives del Departament.

  3. Promoure i facilitar la participació dels diferents sectors socials i de la comunitat educativa, en la programació, la innovació i la millora dels sistema educatiu.

  4. Qualsevol altre que li sigui encomanada en relació amb les anteriors.

Capítol 2

Òrgans consultius

Article 6

El Consell de Direcció és presidit pel/per la conseller/a d'Educació i integrat pel/per la secretari/ària general, els /les directors/es generals i la resta de persones que el/la conseller/a designi. Té com a funció assistir el/la conseller/a en l'elaboració de la política del Departament i en el seguiment de l'execució d'aquesta política.

Article 7

7.1 El Consell Escolar de Catalunya és l'òrgan superior de consulta i participació dels sectors afectats en la programació general de la política educativa no universitària en l'àmbit de la Generalitat. Està presidit pel/la conseller/a d'Educació o persona en qui delegui i exerceix les funcions que li atribueix la Llei 25/1985, de 10 de desembre, dels consells escolars. El càrrec de president/a del Consell Escolar de Catalunya, en el supòsit de delegació, serà de categoria assimilada a la de director/a general.

7.2 La Secretaria del Consell queda adscrita al Departament sota la dependència directa del/de la conseller/a amb rang de servei, i actua d'acord amb les directrius de coordinació de la Direcció de Planificació Educativa. Corresponen a la Secretaria del Consell Escolar de Catalunya les funcions pròpies de les secretaries dels òrgans col·legiats i també les de suport administratiu al Consell.

Article 8

El Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, com a òrgan de consulta i assessorament, té com a objectiu efectuar una tasca d'anàlisi i avaluació externa del sistema educatiu de nivell no universitari a Catalunya. El Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu el presideix el/la conseller/a d'Educació o persona en qui delegui, exerceix les funcions que li atribueix el Decret 305/1993, de 9 de desembre, de creació del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, i actua d'acord amb les directrius de coordinació de la Direcció de Planificació Educativa.

Article 9

El Consell Català de Formació Professional és l'òrgan de consulta i assessorament del Govern de la Generalitat, amb caràcter no vinculant, respecte de tota la formació professional, la inicial/reglada, l'ocupacional i la continua. El Consell Català de Formació Professional el presideixen alternativament, per rotació anual, els/les consellers/es d'Educació i de Treball i Indústria. Està adscrit al Departament d'Educació, exerceix les funcions que li atribueix el Decret 21/1999, de 9 de febrer, i actua d'acord amb les directrius de coordinació de la Direcció de Planificació Educativa.

Capítol 3

Secretaria General

Article 10

Corresponen al/a la secretari/ària general del Departament les competències i funcions que li atribueix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i aquelles altres que li assigni la resta de normativa vigent o que el/la conseller/a li pugui delegar.

Article 11

De la Secretaria General depenen els òrgans següents:

  1. Direcció de Serveis.

  2. Subdirecció General de la Inspecció de Serveis.

  3. Subdirecció General de la Inspecció d'Educació.

  4. Assessoria Jurídica.

Article 12

Corresponen a la Direcció de Serveis les funcions següents:

  1. L'administració, el règim interior i la gestió dels serveis generals del Departament, sota la direcció del/de la secretari/ària general, i la coordinació dels serveis que porten a terme els organismes que en depenen.

  2. Mantenir relacions funcionals amb altres departaments quan li encarregui el/la secretari/ària general.

  3. Preparar l'avantprojecte de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR