DECRET LLEI 14/2019, de 17 de setembre, pel qual s'autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya

L'article 67.6.a) de l'Estatut preveu que els decrets llei són promulgats, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat.

D'acord amb l'anterior promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

Les polítiques de contenció de la despesa que l'Administració de la Generalitat de Catalunya ha hagut d'aplicar en els exercicis pressupostaris anteriors han limitat significativament l'aprovació d'ofertes d'ocupació pública per a la incorporació de personal nou a l'Administració de la Generalitat.

Aquesta situació ha incidit especialment en els serveis públics transcendentals de la seguretat i de les emergències, atès que s'han vist afectades tant la plantilla de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra com la plantilla del cos de Bombers de la Generalitat per la manca d'incorporacions de nous efectius. Davant d'aquest dèficit estructural que s'ha generat en aquestes plantilles, es va dictar el Decret llei 8/2018, de 20 de desembre, pel qual s'autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Tanmateix, la solució d'aquest dèficit requereix noves mesures excepcionals per tal de procedir amb urgència a la creació de noves places del cos de Mossos d'Esquadra, amb l'objectiu de reforçar-lo fins a assolir el nombre d'efectius acordat per la Junta de Seguretat de Catalunya l'any 2006, i del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, per cobrir les mancances estructurals que arrossega i que estan recollides en el Pla estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments 2017-2022 i en l'Acord entre el Departament d'Interior i les organitzacions sindicals representatives del cos de Bombers, sobre les condicions laborals dels funcionaris del cos de Bombers de la Generalitat per al període 2019-2022, ratificat per l'Acord del Govern de 28 de maig de 2019.

Així doncs, resulta del tot inajornable, amb caràcter d'urgència, la creació d'aquestes noves places i l'aprovació immediata d'una oferta parcial d'ocupació pública per a una prestació adequada dels serveis públics de seguretat i d'emergències, atès que es tracta de cossos que atenen les necessitats de seguretat i protecció de les persones i béns del tot essencials en la nostra societat.

És per això que, a l'efecte d'atendre les esmentades necessitats del cos de Mossos d'Esquadra i del cos de Bombers, i complir el Pla de Govern de la XII Legislatura, aprovat el 25 de setembre de 2018, els compromisos adquirits pel Govern en seu parlamentària i les mocions aprovades pel Parlament de Catalunya (Moció 35/XII, de 18 de desembre de 2018; Resolució 287/XII, de 13 de febrer de 2019; i Resolució 356/XII, de 27 de març de 2019 i d'acord amb l'Informe del Síndic de Greuges de maig de 2019 sobre “El cos de Bombers de la Generalitat i el sistema d'emergències”, en què posa de manifest la necessitat de reforçar amb caràcter d'urgència el cos de Bombers, escau procedir a la creació de 750 places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra i de 250 places per al cos de Bombers de la Generalitat.

La situació pressupostària actual és la de pròrroga de la Llei 4/2017, del 28 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, formalitzada mitjançant el Decret 273/2018, de 20 de desembre, per la qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017, mentre no entrin en vigor els del 2019, per la qual cosa les dotacions i crèdits previstos són els que consten a la Llei 4/2017, del 28 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

La Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2018 –prorrogada per l'Acord del Govern de l'Estat, adoptat el 28 de desembre de 2018, que estableix els criteris d'aplicació de la pròrroga per al 2019–, regula a l'article 19 l'oferta d'ocupació pública i, concretament, a l'apartat setè del precepte esmentat s'atribueix el caràcter de legislació bàsica, entre d'altres, als apartats u i sis.

L'apartat u de l'article 19 de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, permet una taxa de reposició d'efectius per a determinats sectors del 100 per cent, entre els quals inclou el personal dels serveis de prevenció i extinció d'incendis (article 19.u.3.G). Així mateix, l'apartat u.5 de l'article 19 permet una taxa de reposició d'efectius del 115 per cent en relació amb els cossos de policia autonòmica.

Pel que fa a l'apartat sis de l'article 19 de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, estableix que “la taxa de reposició d'un o diversos sectors o col·lectius prioritaris es podrà acumular en altres sectors o col·lectius prioritaris. A aquest efecte es consideren prioritaris, per a totes les administracions públiques, els sectors i col·lectius enumerats a l'article 19, apartats u.3 i u.5. Igualment, la taxa de reposició dels sectors no prioritaris es pot acumular en els sectors prioritaris”.

L'article 2.1 del Decret llei 1/2019, de 8 de gener, de necessitats financeres del sector públic, en matèria de funció pública i tributària en pròrroga pressupostària, convalidat per la Resolució 272/XII del Parlament de Catalunya (DOGC núm. 7810, de 14.2.2019), autoritza l'aprovació d'ofertes d'ocupació pública conformades amb les vacants dotades en el pressupost prorrogat sempre que la provisió de les quals es consideri inajornable i prioritària per al funcionament correcte dels serveis públics i de conformitat amb el que s'estableix sobre limitacions derivades de les taxes de reposició establertes a la normativa bàsica aplicable. L'article 2.3 estableix que el contingut d'aquest article en cap cas pot comportar un increment dels crèdits de les despeses de personal prorrogades.

L'article 5 de la refosa en un Text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, atribueix al Govern de la Generalitat la competència per aprovar l'oferta d'ocupació pública, i l'article 25 del mateix text determina que el Govern pot autoritzar l'aprovació successiva d'ofertes parcials d'ocupació pública dins el mateix exercici pressupostari, per tal de garantir el funcionament adequat dels serveis.

Per tal que el Govern pugui aprovar aquesta oferta parcial d'ocupació pública, es procedeix a l'acumulació de les taxes de reposició d'efectius corresponents a altres sectors o col·lectius a les taxes del cos de Mossos d'Esquadra i del cos de Bombers, com a sectors que s'han de cobrir amb caràcter prioritari d'acord amb la classificació que fa l'article 19, apartat sis, de la Llei 6/2018, de 3 de juliol. En aquest sentit, la creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya s'ajusta a les taxes de reposició esmentades, té la cobertura pressupostària necessària i esdevé una necessitat imperiosa a la qual cal donar compliment de manera inajornable.

A la vista del marc normatiu bàsic estatal en matèria de pressupostos i del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, i per tal de donar cobertura amb caràcter d'urgència als llocs dels cossos de seguretat i d'emergències de la Generalitat de Catalunya, el Govern ha de procedir a l'aprovació de la corresponent oferta parcial d'ocupació pública per al 2019 en relació amb les places necessàries per donar cobertura a les necessitats urgents esmentades.

Aquest Decret llei ha d'entrar en vigor el mateix dia en què es publiqui, per raó de la matèria i de la seva especial urgència.

Per tot això, en ús de l'autorització concedida a l'article 64 de l'Estatut d'autonomia, a proposta del conseller d'Interior, del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, i del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, i d'acord amb el Govern

Decreto:

Article 1

Creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, per a l'any 2019

S'autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d'Esquadra, de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica, i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, de la categoria de bomber/a de l'escala bàsica, per a l'any 2019, que comptaran amb l'adequada dotació pressupostària.

Article 2

Oferta parcial d'ocupació pública per a l'any 2019

El Govern ha de procedir a l'aprovació de l'oferta parcial d'ocupació pública per a l'any 2019 de les places necessàries per donar cobertura a les necessitats urgents manifestades.

Disposicions finals

Primera

Autorització al departament competent en matèria d'economia i finances

S'autoritza el departament competent en matèria d'economia i finances a realitzar les modificacions pressupostàries necessàries per al compliment del que s'estableix en aquesta norma.

Segona

Entrada en vigor

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui aplicable aquest Decret llei cooperin en el seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 17 de setembre de 2019

Joaquim Torra i Pla

President de la Generalitat de Catalunya

Pere Aragonès i Garcia

Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

Miquel Buch i Moya

Conseller d'Interior

Jordi Puigneró i Ferrer

Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR