DECRET LLEI 20/2020, de 26 de maig, pel qual s'adopten diverses mesures en matèria d'esports com a conseqüència de l'estat d'alarma decretat per raó de la COVID-19.

Fecha de Entrada en Vigor28 de Mayo de 2020
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya,

L'article 67.6.a) de l'Estatut preveu que els decrets llei són promulgats, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat.

D'acord amb l'anterior, promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

La crisi sanitària i econòmica generada com a conseqüència de la COVID-19 ha obligat el Govern de la Generalitat a adoptar amb caràcter urgent un seguit de mesures en diferents àmbits materials, amb l'objectiu de pal·liar els greus efectes generats per la pandèmia.

El sector de l'esport no ha estat exempt, ni de l'afectació produïda per la pandèmia, ni de les mesures adoptades per la Generalitat en aquest context. En aquest sentit, el Decret llei 10/2020, de 27 de març, pel qual s'estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l'impacte sanitari, econòmic i social de la COVID-19, conte mesures en l'àmbit de les entitats esportives de Catalunya.

Com a conseqüència de l'evolució de la pandèmia, així com en el marc del procés de desescalada i transició cap a una nova normalitat, es considera necessari adoptar noves mesures adreçades a les entitats esportives i als professionals del sector del salvament i socorrisme aquàtic.

D'acord amb l'anterior, es dicta aquest Decret, que s'estructura en tres capítols i una disposició final.

El capítol I, a l'article 1, regula la mesura que s'adopta en relació amb els professionals del sector del salvament i socorrisme aquàtic, consistent en una nova moratòria per a l'aplicació a aquest concret sector de l'esport del règim sancionador establert per la Llei 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport.

La situació actual provocada per l'acció de la Covid-19 pel que fa a la incertesa de les condicions en què es produirà l'obertura de piscines i platges aquest estiu, obliga a prendre mesures excepcionals quant a la contractació de socorristes en activitats aquàtiques per a aquesta temporada, raó per la qual es considera necessària la suspensió del règim sancionador establert per l'esmentada Llei 3/2008, de 23 d'abril, perquè no comporti la consegüent sanció administrativa, la qual cosa perjudicaria greument el sector afectat.

En el capítol II, articles 2 i 3, s'estableixen diverses mesures en relació amb el funcionament dels òrgans col·legiats de les entitats esportives a Catalunya, per tal que puguin celebrar les seves sessions amb compliment de les mesures sanitàries vigents, i limitades, quant al seu objecte, a la deliberació i aprovació de qüestions que garanteixin el funcionament excepcional de l'entitat esportiva.

D'altra banda, d'acord amb les previsions del Decret llei 10/2020, de 27 de març, esmentat, també es considera oportú habilitar les juntes directives de les entitats esportives de Catalunya per tal que puguin acordar excepcionalment les mesures que permetin garantir el seu funcionament essencial com a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19, ja que davant la dificultat que pot suposar la celebració d'assemblees en els termes anteriorment establerts, cal prendre decisions que preservin la continuïtat de les entitats, i d'aquí la necessitat que les persones responsables d'aquestes estiguin oportunament facultades.

En el capítol III, que comprèn els articles 4, 5 i 6, s'adopten mesures de caràcter transitori per afrontar la modernització i simplificació de les entitats esportives, així com els tràmits administratius que requereixen les seves modificacions estructurals, per tal que aquestes entitats puguin fusionar-se, escindir-se o transformar-se, a fi i efecte d'adequar-se estructuralment a les necessitats del moment i evitar així situacions que posin en perill la seva liquidació així com la responsabilitat derivada als directius. En aquest sentit, es tracta d'adequar el règim de les entitats esportives a Catalunya a les previsions del llibre tercer del Codi civil de Catalunya contingudes en el seu article 314.1, 2 i 3, tot oferint la possibilitat que s'optimitzin les seves estructures, incloent tant els clubs com les federacions.

Per tot l'exposat, en ús de l'autorització concedida en l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, a proposta de la consellera de la Presidència, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Mesures relatives al règim sancionador de la Llei 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport, aplicables als professionals del sector del salvament i socorrisme aquàtic.

Article 1

Es modifica la disposició transitòria setena de la Llei 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport, que queda redactada de la manera següent:

“Disposició transitòria setena. Règim temporal de suspensió de la vigència del règim sancionador aplicable a determinades infraccions administratives respecte dels professionals del sector del salvament i socorrisme aquàtic.

  1. A partir del 28 de maig i fins al 30 de setembre de 2020 resta en suspens la vigència dels apartats 1 i 3 de l'article 13 d'aquesta Llei pel que respecta als professionals de salvament i socorrisme aquàtic. Tanmateix, es manté la vigència de les infraccions tipificades en els epígrafs c i d de l'apartat 1 del dit article, relatius a l'obligació de col·legiació en el cas que sigui obligatòria i a la no-contractació de l'assegurança preceptiva.

  2. Resoldre d'ofici la finalització, per sobreseïment, dels expedients sancionadors que estiguin en tramitació en el moment de l'entrada en vigor de la present disposició transitòria per fets que no serien constitutius d'infracció administrativa, d'acord amb el règim temporal de suspensió de vigència establert per l'apartat 1.”

Capítol II

Mesures de funcionament dels òrgans col·legiats de les entitats esportives de Catalunya, mentre estigui vigent l'estat d'alarma

Article 2 Habilitació de reunions dels òrgans de govern

2.1. Els òrgans col·legiats de les entitats esportives es poden reunir i adoptar acords per mitjà de videoconferència o d'altres mitjans de comunicació, sempre que resti garantida la identificació dels assistents, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d'intervenir en les deliberacions i l'emissió del vot, entenent que la reunió se celebra al lloc on és la persona que la presideix, d'acord amb el que disposa l'article 312-5.2 del Codi civil de Catalunya, encara que els seus estatuts no ho prevegin.

2.2. Les juntes directives de les entitats esportives i les seves comissions delegades també poden adoptar acords sense reunió, d'acord amb allò que disposa l'article 312-7 del Codi civil de Catalunya, encara que els estatuts no ho prevegin, sempre que ho decideixi la persona que els presideix o ho sol·licitin almenys dos dels seus membres, mitjançant l'emissió del vot per correspondència postal, comunicació telemàtica o qualsevol altre mitjà, sempre que quedin garantits els drets d'informació i de vot, que quedi constància de la recepció del vot i que se'n garanteixi l'autenticitat. S'entén que l'acord s'adopta al lloc del domicili de la persona jurídica i en la data de recepció del darrer dels vots vàlidament emesos.

2.3. Només podran celebrar-se les assemblees generals de les entitats esportives de Catalunya d'acord amb el que estableix l'apartat 1, sempre que tinguin per objecte la deliberació i aprovació, si s'escau, de punts que garanteixin el funcionament excepcional de l'entitat esportiva. En cap cas podran convocar-se ni celebrar-se assemblees generals que tinguin per objecte:

  1. Aprovar qualsevol modificació o reforma dels estatuts i reglaments.

  2. Aprovar el vot de censura.

  3. Establir quotes extraordinàries o derrames.

  4. Acordar la transformació, la fusió o l'escissió.

  5. Dissoldre l'entitat esportiva.

Article 3 Habilitació excepcional de les juntes directives

3.1. D'acord amb les previsions del Decret llei 10/2020, de 27 de març, i mentre duri el període de l'estat d'alarma, s'habiliten les juntes directives de les entitats esportives de Catalunya per tal que puguin acordar excepcionalment les mesures que permetin garantir el funcionament essencial de la mateixa entitat com a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19.

3.2. Les juntes directives de les federacions esportives de Catalunya quedaran habilitades també per adoptar les mesures que estimin necessàries sobre el calendari de competició esportiva corresponent a la temporada 2019-2020. Les mesures adoptades en relació amb el calendari de la competició esportiva tindran plena validesa jurídica amb efectes immediats.

3.3. Excepcionalment, i en el cas que no sigui possible celebrar l'assemblea general pels mitjans expressament habilitats a l'article anterior, o perquè les autoritats sanitàries desaconsellin o prohibeixin la concentració de persones en un mateix espai per a la seva celebració, quedaran facultades les juntes directives de les federacions esportives de Catalunya per aprovar, amb caràcter transitori i provisional, el pla general anual d'actuació i el calendari esportiu oficial de la temporada 2020-2021.

3.4. Les decisions que les juntes directives de les entitats esportives de Catalunya adoptin en compliment de la previsió descrita en els apartats anteriors, hauran de ser ratificades per l'assemblea general de l'entitat en el període màxim 60 dies naturals a partir del moment en què cessi el període de l'estat d'alarma.

3.5. Les decisions adoptades per les juntes directives de les federacions esportives de Catalunya relacionades amb l'apartat 3 del present article, hauran de ser ratificades per assemblea general abans de donar inici a la nova temporada esportiva.

Capítol III

Mesures de caràcter transitori per a la modernització i simplificació de les entitats esportives de Catalunya

Article 4 Fusió d'entitats esportives de Catalunya

4.1 Les entitats esportives de Catalunya es poden fusionar, sempre que tinguin la mateixa naturalesa jurídica, per mitjà de l'extinció de les entitats fusionades i la constitució d'una nova entitat esportiva, o bé per mitjà de l'absorció d'una o diverses persones jurídiques per una altra.

4.2 El règim jurídic aplicable a les fusions entre entitats esportives de Catalunya, és l'establert a l'article 314-1.7 de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, així com el disposat en aquest Decret llei.

4.3 L'assemblea general de l'entitat esportiva haurà d'adoptar l'acord de fusió de la pròpia entitat esportiva .

La proposta de fusió ha de constar a l'ordre del dia de l'assemblea general i el seu acord s'ha d'adoptar per la majoria dels vots dels associats presents o representats a l'assemblea, els quals han de representar almenys la meitat de tots els vots socials, llevat que els estatuts no indiquin el contrari.

4.4 L'entitat esportiva resultant de la fusió, per tal d'iniciar la seva activitat ho haurà de comunicar al Registre d'entitats esportives de Catalunya mitjançant una declaració responsable que certifiqui l'acord adoptat per les respectives assemblees, la denominació i el domicili de la nova entitat esportiva, els membres de la junta directiva així com la data a partir de la qual s'ha acordat iniciar l'activitat. Junt amb la declaració responsable, s'haurà de presentar els estatuts de l'entitat esportiva resultant, l'acord de fusió de les assemblees de les entitats esportives fusionades i el balanç econòmic tancat com a mínim un mes abans de l'acord de fusió.

Article 5 Declaració responsable.

5.1 S'entén per declaració responsable el document subscrit per la persona que ocupa la presidència de l'entitat esportiva resultant de la fusió en el qual declara, sota la seva responsabilitat, que compleix amb els requisits establerts a l'article 4 d'aquest Decret llei, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a mantenir el seu compliment durant la vigència del seu càrrec.

5.2 La Direcció del Consell Català de l'Esport, per mitjà del Registre d'Entitats Esportives de Catalunya, ha d'efectuar, en qualsevol moment, la comprovació del contingut de la declaració responsable.

5.3 La falsedat del contingut de la declaració responsable es tipifica com a falta molt greu d'acord amb el Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text únic de la Llei de l'esport, sense perjudici de la responsabilitat penal o civil que de tal fet es pogués derivar.

Article 6 Entitats esportives en fase de liquidació.

Les entitats esportives que estiguin en fase de liquidació podran fusionar-se amb altres, sempre que no s'hagi començat la distribució patrimonial en els termes establerts pels estatuts de l'entitat.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 26 de maig de 2020

Joaquim Torra i Pla

President de la Generalitat de Catalunya

Meritxell Budó Pla

Consellera de la Presidència

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR