DECRET LLEI 23/2020, de 9 de juny, de mesures urgents en matèria tributària.

Fecha de Entrada en Vigor11 de Junio de 2020
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya,

L'article 67.6.a) de l'Estatut preveu que els decrets llei són promulgats, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat.

D'acord amb l'anterior, promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

La pandèmia de la COVID-19 és una emergència sanitària i social mundial que ha provocat greus conseqüències de tot tipus derivades dels seus efectes. Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat ha aprovat una sèrie de mesures per pal·liar els seus efectes, que es complementen ara amb l'adopció d'un nou Decret llei en l'àmbit tributari.

Aquest nou Decret llei s'estructura en cinc articles que estableixen diverses previsions en matèria tributària, dues disposicions addicionals, i una disposició final.

En relació amb les mesures tributàries, l'article 1 del Decret llei estableix l'ajornament fins a l'1 de gener del 2021 de l'increment de les tarifes de l'impost sobre les estades en establiments turístics i de l'aplicació del recàrrec a la ciutat de Barcelona, aprovats per la Llei 5/2020, del 29, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, i que entraven en vigor a partir de l'1 de juliol vinent.

En segon lloc, la previsió que l'estat d'alarma s'aixequi en les properes setmanes fa necessari disposar ja des d'ara de les normes i terminis que hauran de regir la presentació de les autoliquidacions que van quedar suspeses de conformitat amb l'article 14 del Decret llei 7/2020, de 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública, de salut i gestió de residus sanitaris, de transparència, de transport públic i en matèria tributària i econòmica. La mesura, recollida en l'article 2, es considera necessària perquè la ciutadania en tingui coneixement amb prou temps i garantir així el principi de seguretat jurídica.

D'altra banda, la modificació efectuada en la regulació de l'ajornament de pagament de deutes de cànon de l'aigua per a petites empreses i autònoms, aprovada en el Decret Llei 11/2020, de 7 d'abril, establerta a l'article 3, respon a la necessitat de recollir que és la sol·licitud de l'ajornament, i no aquest, la que s'ha de realitzar abans del 31 de desembre de 2020, gaudint dels sis mesos d'ajornament a partir d'aquesta data, i garantint d'aquesta manera el compliment dels objectius de la mesura per a les persones que, d'acord amb la norma, en són destinatàries.

En l'impost sobre les instal·lacions que afecten el medi ambient la modificació introduïda per l'article 4 obeeix a la necessitat de precisar que el que s'ha de presentar en els propers mesos de forma obligatòria per mitjans telemàtics és l'autoliquidació, però no l'ingrés del deute tributari.

Finalment, davant la impossibilitat de complir amb els terminis previstos, amb l'article 5 s'amplia fins al 21 de setembre del 2020 el termini per publicar la llista de deutors tributaris per al deutes corresponents al 31 de desembre de 2019.

La disposició addicional primera afegeix una mesura temporal per tal que l'Institut Català de Finances pugui adequar les seves instal·lacions als requeriments sanitaris exigits per la COVID-19 per al treball presencial.

La disposició addicional segona ajusta a la nova durada de l'estat d'alarma, el que es disposava a l'article 5 del Decret llei 11/2020, de 7 d'abril, pel qual s'adopten mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19 i altres de complementàries

D'acord amb l'article 38 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, el Govern pot dictar disposicions legislatives provisionals sota la forma de decret llei. En el present supòsit, el caràcter extraordinari i excepcional de la situació deriva de la declaració de l'estat d'alarma provocada per la situació sanitària que requereix adoptar de manera urgent mesures que pal·liïn, tant com es pugui, la situació creada i que no poden ajornar-se, fins i tot, mitjançant la utilització de mitjans legislatius d'urgència a un moment posterior.

En ús de l'autorització que concedeix l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, a proposta del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Impost sobre les estades en establiments turístics

1.1 La modificació de les tarifes de l'impost sobre les estades en establiments turístics prevista a l'apartat 3 de l'article 5 de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, té efectes a partir de l'1 de gener del 2021.

1.2 Es modifica l'apartat 2 de l'article 50 bis de la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, que passa a tenir la redacció següent:

“2. El recàrrec a què fa referència l'article 34 bis que l'Ajuntament de Barcelona aprovi abans de l'1 de gener del 2021, si escau, tindrà efectes a partir d'aquesta data.”

Article 2

Terminis de presentació i ingrés d'autoliquidacions

2.1 Es modifica l'article 14 del Decret llei 7/2020 de 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública, de salut i gestió de residus sanitaris, de transparència, de transport públic i en matèria tributària i econòmica, que queda redactat de la manera següent:

“Article 14

Suspensió dels terminis de presentació i ingrés de tributs

En l'àmbit d'aplicació dels tributs propis de la Generalitat de Catalunya i dels tributs cedits, s'estableix la suspensió de la presentació d'autoliquidacions i pagament dels esmentats tributs per al període comprès entre el 14 de març i el 30 de juny del 2020, ambdós inclosos.”

2.2 Tenint en compte el que disposa l'apartat anterior i, per als casos afectats per la suspensió, els terminis de presentació i ingrés, són els següents:

  1. En l'impost sobre els habitatges buits corresponent a l'any 2019, el termini finalitza el 7 de juliol del 2020.

  2. En el gravamen de protecció civil corresponent a l'exercici 2019, el termini finalitza el 18 de juliol del 2020, o el dia posterior immediatament hàbil.

  3. En l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera produïda per la indústria corresponent a l'exercici 2019, el termini comprèn de l'1 al 20 de juliol del 2020.

  4. En l'impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques corresponent a l'any 2020, el termini comprèn de l'1 al 31 de juliol del 2020.

  5. En l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats:

    1. En el supòsit de fets imposables meritats abans del 14 de març del 2020, i per als quals no hagués finalitzat, en aquesta data, el termini de presentació i ingrés en període voluntari, el termini comprèn el temps que, en el moment de la suspensió, restava per exhaurir de l'establert per la normativa de l'impost en aquella data. El termini s'inicia l'1 de juliol del 2020.

    2. En el supòsit de fets imposables meritats posteriorment al 14 de març del 2020, el termini de presentació és el que estableix la normativa de l'impost i s'inicia l'1 de juliol del 2020.

  6. En l'impost sobre successions i donacions:

    1. En la modalitat de donacions, en el supòsit de fets imposables meritats abans del 14 de març del 2020, i per als quals no hagués finalitzat, en aquesta data, el termini de presentació i ingrés en període voluntari, el termini comprèn el temps que, en el moment de la suspensió, restava per exhaurir del que estableix la normativa de l'impost en aquella data. El termini s'inicia l'1 de juliol del 2020.

      En els supòsits de fets imposables meritats amb posterioritat al 14 de març del 2020, el termini de presentació és el que estableix la normativa de l'impost i s'inicia l'1 de juliol del 2020.

    2. En la modalitat de successions:

      b.1 En el supòsit de fets imposables meritats abans del 14 de març del 2020, i per als quals no hagués finalitzat, en aquesta data, el termini de presentació i ingrés en període voluntari, el termini comprèn el temps que, en el moment de la suspensió, restava per exhaurir del termini que estableix la normativa de l'impost en aquesta data, més dos mesos més. El termini s'inicia l'1 de juliol del 2020.

      b.2 En els supòsits de fets imposables meritats posteriorment al 14 de març del 2020, el termini de presentació és el que estableix la normativa de l'impost i s'inicia l'1 de juliol del 2020.

  7. En el tribut que grava el joc de la plena o bingo, i per als cartrons subministrats en els mesos de febrer, març i abril del 2020, el termini comprèn de l'1 al 15 de juliol del 2020.

  8. En el tribut que grava les màquines recreatives i d'atzar:

    1. Per a l'autoliquidació corresponent al primer trimestre, el termini finalitza el 7 de juliol del 2020.

    2. Per a l'autoliquidació corresponent al segon trimestre, el termini comprèn de l'1 al 20 de setembre del 2020, o el dia posterior immediatament hàbil.

  9. En el tribut que grava els jocs en casinos, el pagament fraccionat corresponent al primer trimestre del 2020, i s'ha d'efectuar de l'1 al 20 de juliol del 2020.

  10. En el supòsit dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus, el termini de presentació i ingrés de les autoliquidacions corresponents al primer trimestre de 2020 finalitza el 20 de juliol del 2020. Per a les autoliquidacions del segon, tercer i quart trimestres del 2020 es mantenen els terminis de presentació i ingrés establerts en la normativa reguladora dels cànons.

  11. En les autoliquidacions mensuals, trimestrals i anuals de cànon de l'aigua, el termini comprèn de l'1 al 20 de juliol de 2020.

Article 3

Ajornament de pagament de deutes de cànon de l'aigua per a petites empreses i autònoms

Es modifica la lletra a de l'article 6.2 del Decret Llei 11/2020, de 7 d'abril, que passa a tenir la redacció següent:

“a) El termini de l'ajornament és de 6 mesos comptadors des de la data de la seva sol·licitud. En tot cas aquesta sol·licitud s'ha de presentar en termini voluntari de pagament i abans del 31 de desembre de l'any 2020.”

Article 4

Impost sobre les instal·lacions que afecten el medi ambient

Es modifica l'apartat 3 de l'article 18 de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que queda redactat de la manera següent:

“3. Tant la presentació dels pagaments fraccionats a què fa referència l'article 19 com la de les autoliquidacions a què fan referència els apartats 1 i 2 anteriors, s'han de fer per via telemàtica a la seu electrònica de l'Agència Tributària de Catalunya.”

Article 5

Ampliació del termini per publicar la llista comprensiva de deutors tributaris per al deutes corresponents a data 31 de desembre de 2019

D'acord amb el que estableix la disposició addicional tercera del Reial decret llei 19/2020, de 26 de maig, pel qual s'adopten mesures complementàries en matèria agrària, científica, econòmica, d'ocupació i Seguretat Social i tributàries per pal·liar els efectes de la COVID-19, la data de publicació de la llista comprensiva dels deutors a la hisenda pública de la Generalitat de Catalunya per deutes i sancions tributàries prevista a l'article 2 de l'Ordre VEH/176/2019, de 27 de setembre, per la qual es regulen diversos aspectes relatius a la publicació de la llista de deutors tributaris a l'Agència Tributària de Catalunya amb les condicions que preveu l'article 95. bis de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, s'amplia, pel que fa als deutes corresponents al 31 de desembre de 2019, fins al dia 21 de setembre de 2020.

Disposicions addicionals

Primera

Institut Català de Finances

S'afegeix un nou paràgraf a la disposició final primera del Decret llei 14/2020, de 28 d'abril, pel qual s'adopten mesures en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, en l'àmbit tributari i social, per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19 i d'adopció d'altres mesures urgents amb el mateix objectiu, amb el redactat següent:

“El mecanisme previst al paràgraf anterior serà igualment d'aplicació en el que resulti essencial per a l'adequació de les instal·lacions i espais de treball de l'Institut Català de Finances”.

Segona

Decret llei 11/2020, de 7 d'abril

Les bonificacions en la quota previstes a l'article 5 del Decret llei 11/2020, de 7 d'abril, pel qual s'adopten mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19 i altres de complementàries, seran del 100 per cent per al segon trimestre del 2020 i del 10 per cent per al tercer trimestre, respectivament.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 9 de juny de 2020

Joaquim Torra i Pla

President de la Generalitat de Catalunya

Pere Aragonès i Garcia

Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR