DECRET LLEI 5/2016, d'11 d'octubre, de recuperació de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 per al personal dels cossos de l'Administració de justícia a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El president de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del Rei, i d'acord amb el que estableix l'article 67.6. a de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Preàmbul

El Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, va disposar, amb caràcter bàsic per a totes les administracions públiques, la reducció de les retribucions del personal funcionari i laboral de tot el sector públic en les quanties que corresponia percebre en el mes de desembre de 2012, com a conseqüència de la supressió tant de la paga extraordinària com de la paga addicional del complement específic o equivalents de l'esmentat mes.

Posteriorment, la Llei 36/2014, de 26 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2015, va habilitar, amb caràcter bàsic, la recuperació de part de la paga extraordinària en el seu moment objecte de supressió, per un import equivalent a la part proporcional corresponent als primers 44 dies de l'esmentada paga. Mitjançant l'Acord GOV/33/2015, de 10 de març, es va fer efectiva la recuperació de part d'aquesta paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 per al personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya. Les quantitats que es van abonar per aquest concepte al personal funcionari i interí dels cossos de l'Administració de justícia a Catalunya eren les equivalents a un 24,04 % de l'import deixat de percebre.

Davant la situació actual de pròrroga pressupostària, el Decret llei 4/2016, de 21 de juny, de recuperació parcial de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 del personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya i altres mesures urgents en matèria de personal, va concretar aquesta recuperació i va establir els criteris per la seva aplicació efectiva en l'exercici 2016, per al personal inclòs dins l'àmbit d'aplicació de l'article 23 del títol III de la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015.

Escau ara concretar aquesta recuperació per al personal dels cossos de l'Administració de justícia a Catalunya. La implementació d'aquesta mesura es considera inajornable. D'una banda, ha de permetre adequar les normes vigents en matèria salarial per a aquest any 2016 i fer possible l'abonament d'aquesta retribució extraordinària dins d'aquest exercici prorrogat i, d'altra banda, per l'explícita voluntat d'avançar en l'eficàcia i l'eficiència dels serveis públics i, de forma compatible amb el necessari compliment de les regles fiscals, compensar l'esforç sostingut dels empleats públics que han vist reduïdes les seves retribucions i afectades les seves condicions de treball de manera significativa en aquests darrers exercicis.

Aquests objectius no poden aconseguir-se mitjançant la tramitació d'una llei pel procediment d'urgència ni de lectura única, atès que, si bé el Parlament està constituït, l'abast de les mesures i la certa complexitat tècnica de la seva implementació, podria posposar els seus efectes més immediats més enllà de 2016.

Vist l'Acord de la Mesa de Negociació del Personal al Servei de l'Administració de Justícia a Catalunya de 27 de setembre de 2016 i la Resolució 7/XI, de 20 de gener, del Parlament de Catalunya, que insta el Govern de la Generalitat a adoptar les mesures adreçades a la recuperació de les quantitats deixades de percebre com a conseqüència de la supressió de la paga extraordinària del 2012 i d'altres drets laborals dels empleats públics;

Per tot això, en ús de l'autorització concedida per l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i a proposta del conseller de Justícia i del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda,

Decreto:

Article 1

Recuperació de la paga extraordinària del mes de desembre de 2012

1.1 En l'exercici 2016, el personal funcionari i interí dels cossos de l'Administració de justícia a Catalunya percebrà la quantia equivalent a un 75,96 % de l'import deixat de percebre corresponent a la paga extraordinària, paga addicional del complement específic o pagues addicionals equivalents del mes de desembre de 2012.

1.2 Aquest abonament es realitzarà d'una sola vegada i s'acreditarà en la nòmina del mes de novembre de 2016, en concepte de recuperació dels imports deixats de percebre de forma efectiva en aplicació del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat.

1.3 En els casos en què s'hagin percebut quanties equivalents per aquest concepte en execució de sentència o d'altres resolucions judicials, o per altres circumstàncies, les quantitats resultants seran objecte d'adequació.

1.4 Es deixa sense efecte la mesura retributiva prevista a l'Acord GOV/33/2015, de 10 de març, sobre la recuperació d'una part de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 per al personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya, conforme al qual les reduccions retributives resultants de l'any 2012 han de correspondre, com a mínim, a un import equivalent a un 5 % de les retribucions íntegres percebudes durant l'exercici 2012. Les quantitats retingudes per aquest concepte s'abonaran en la mateixa nòmina en què s'acrediti la recuperació de les quanties a què fa referència l'apartat 1 d'aquest article.

Article 2

Abonament i acreditació en nòmina

2.1 L'abonament i l'acreditació en la nòmina es realitzarà d'ofici per a tot el personal en servei actiu o en situació assimilada en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret llei, a qui li hagi estat aplicada la reducció de retribucions en aplicació del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, entre les nòmines de setembre a desembre de 2012.

2.2 L'abonament d'aquestes quantitats es produirà a sol·licitud de les persones interessades quan aquestes, en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret llei, hagin deixat de prestar serveis en l'àmbit de l'Administració de justícia a Catalunya. En aquest cas, el termini per presentar la sol·licitud serà de 10 dies hàbils des de la publicació d'aquest Decret llei.

En cas de defunció, la sol·licitud correspon als hereus conforme a les normes del dret civil.

El model de sol·licitud estarà disponible a la pàgina web del Departament de Justícia i a la intranet de l'Administració de justícia d'aquest Departament.

Disposició addicional

El personal funcionari i interí dels cossos de l'Administració de justícia a Catalunya queda exclòs de l'àmbit d'aplicació del Decret llei 4/2016, de 21 de juny, de recuperació parcial de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 del personal del sector públic de la Generalitat de Catalunya i altres mesures urgents en matèria de personal.

Disposicions finals

Primera

Habilitacions

S'habilita el Departament de Justícia i el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda perquè, en el seu àmbit competencial, emetin les instruccions necessàries per a l'efectivitat i el control d'aquest Decret llei.

Segona

Entrada en vigor

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui aplicable aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 11 d'octubre de 2016

Carles Puigdemont i Casamajó

President de la Generalitat de Catalunya

Oriol Junqueras i Vies

Vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda

Carles Mundó i Blanch

Conseller de Justícia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR