DECRET 190/2000, de 29 de maig, sobre l'Observatori de Dret Privat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

190/2000, de 29 de maig, sobre l’Observatori de Dret Privat de Catalunya.

L’estructura orgànica del Departament de Justícia ha estat modificada pel Decret 13/2000, de 10 de gener, de reestructuració parcial del Departament de Justícia.

En el capítol 2 de l’esmentat Decret, es crea l’Observatori de Dret Privat de Catalunya, com a òrgan desconcentrat, sense personalitat jurídica pròpia i adscrit directament al titular del Departament, amb la finalitat que actuï com un instrument especialitzat de l’acció política del Govern de la Generalitat en matèria de dret privat i com un centre de seguiment, estudi, debat i divulgació d’aquest dret, així com d’establiment de relacions amb altres organismes estatals i internacionals amb finalitats semblants. L’Observatori s’estructura en un Consell Rector presidit per la consellera de Justícia, una direcció executiva i una Comissió de Codificació.

Malgrat que l’esmentat Decret autoritza la consellera de Justícia per determinar-ne el funcionament i la composició, atès que cal establir les funcions de la Comissió de Codificació i dels diferents òrgans, amb la present normativa s’aproven totes les determinacions necessàries per a l’inici d’activitats de l’Observatori de Dret Privat de Catalunya.

Aquest Decret, per tant, té per objecte la regulació de la composició, l’organització i el funcionament de l’Observatori de Dret Privat de Catalunya. Així, al capítol 1 es detalla la composició, les funcions i el funcionament del Consell Rector, que és l’òrgan que determina anualment els plans d’actuació i en controla el compliment. Al capítol 2 es regula l’organització i les funcions de la Comissió de Codificació, que és l’òrgan col·legiat amb caràcter consultiu en matèria de dret privat i que actua en sessió plenària i en seccions. En el capítol 3 es preveuen les funcions del director de l’Observatori.

Per això, de conformitat amb el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta de la consellera de Justícia, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

El Consell Rector de l’Observatori

Article 1

Concepte

El Consell Rector és l’òrgan de deliberació, consulta i seguiment de les activitats de l’Observatori i de participació de les institucions vinculades al dret privat de Catalunya.

Article 2

Composició

2.1 La persona titular del Departament de Justícia presideix el Consell Rector.

2.2 La persona titular de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques exerceix les funcions de la vicepresidencia i substitueix el president en cas d’absència.

2.3 Formen part del Consell Rector com a vocals:

a) El president de la Comissió Jurídica Assessora.

b) El Consell Consultiu, representat en la persona del seu president o d’aquell membre en qui es delegui.

c) El director del Gabinet Jurídic de la Generalitat.

d) El president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya.

e) El degà del Col·legi de Notaris de Catalunya.

f) El president del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya.

g) El president del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya.

h) El degà autonòmic dels registradors de la propietat i mercantils de Catalunya.

i) El degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

j) Un jurista o diputat designat per cada partit polític amb representació parlamentària.

k) Quatre vocals escollits entre juristes de reconegut prestigi, nomenats per la persona titular del Departament de Justícia.

l) Dos catedràtics, en representació de les càtedres de dret civil designats rotativament, per un període de dos anys, pel Consell Interuniversitari, començant per les dues facultats de dret de les universitats catalanes més antigues.

m) El secretari general del Departament de Justícia.

n) El director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

o) La persona titular de la direcció de l’Observatori.

p) La persona titular de l’Assessoria Jurídica.

2.4 La persona titular de la secretaria de l’Observatori actuarà com a secretària, amb veu però sense vot.

Article 3

Nomenaments

3.1 Els vocals que ho siguin per raó del càrrec cessaran en el moment en què ho facin en el càrrec que ocupen.

3.2 Els vocals referits en les lletres j), k) i l) de l’article 2 són nomenats per la persona titular del Departament de Justícia. La durada del nomenament és de dos anys, transcorreguts els quals cessaran automàticament. En tot cas, poden ser novament nomenats.

Article 4

Funcions

El Consell Rector té les funcions següents:

a)...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR