Decret 168/1994, de 30 de maig, de reglamentació de les agències de viatges.

SecciónDiversos
Rango de LeyDecret

Decret 168/1994, de 30 de maig, de reglamentació de les agències de viatges.

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 210/1995.

El Consell de la Comunitat Europea va aprovar el 23 de juny de 1990 la Directriu 90/314, relativa als viatges combinats, vacances combinades i circuits combinats, amb l'objectiu d'aproximar les disposicions legals, reglamentàries i administratives dels estats membres pel que fa a aquesta matèria. D'acord amb les competències exclusives que en matèria turística té atorgades la Generalitat de Catalunya, la Directriu esmentada obliga a adequar el Decret 45/1988, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de les agències de viatges, i recollir-ne els preceptes.

D'altra banda, en el temps transcorregut des de la publicació del Decret 45/1988 han sorgit noves modalitats de venda que és necessari incorporar i regular per tal d'adequar al màxim la finalitat de la normativa a una realitat que posseeix una dinàmica pròpia.

Així mateix, el present Decret regula, d'acord amb el que estableix l'article 26 de la Llei 3/1993, de 15 de març, de l'Estatut del consumidor, que les informacions i els contractes que facilitin les agències de viatges han d'estar redactats, almenys, en català.

Per tot això, amb l'informe previ de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Comerç, Consum i Turisme i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Naturalesa, activitat i classificació

Article 1

1. 1 Tenen la consideració d'agència de viatges les empreses constituïdes en forma de societat mercantil, anònima o limitada que, en possessió del títol-llicència corresponent, es dediquen professionalment i comercialment en exclusivitat a l'exercici d'activitats de mediació i/o organització de serveis turístics, i que poden utilitzar mitjans propis en la seva prestació.

1. 2 La condició legal i la denominació d'agència de viatges queda reservada exclusivament a les empreses a què fa referència l'apartat anterior. Els termes viatge o viatges solament podran ser utilitzats com a part del títol o subtítol que retoli les seves activitats per qui tingui la condició legal d'agència de viatges, d'acord amb el present Reglament.

Article 2

2. 1 Són objecte o fins propis de les agències de viatges els següents:

  1. La mediació en la venda de bitllets o reserva de places en tota mena de mitjans de transport, i també en la reserva d'habitacions i serveis en les empreses turístiques i particularment en els establiments hotelers i en la resta d'allotjaments turístics.

  2. L'organització i la venda dels anomenats viatges combinats o forfait. S'entendrà als efectes per viatge combinat o forfait la combinació prèvia de, al menys, dos dels elements següents venuts o oferts a la venda per un preu global, sempre que l'esmentada prestació ultrapassi les 24 hores o inclogui una nit d'estada: Transport, sens perjudici del que estableix l'article 134. 1 del Decret 319/1990, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei de regulació del transport de viatgers per carretera, mitjançant vehicles de motor.

    Allotjament.

    Altres serveis turístics no accessoris del transport o de l'allotjament que representin una part significativa del viatge combinat.

    La facturació per separat dels diferents elements d'un mateix forfait no impedirà la seva consideració com a viatge combinat.

  3. L'organització i la venda de les anomenades excursions d'un dia ofertes per l'agència o projectades a sol-licitud del client, a un preu global establert i que no incloguin tots els elements propis del viatge combinat.

  4. L'actuació com a representant d'altres agències nacionals o estrangeres per a la prestació en nom seu i a la seva clientela de qualsevol dels serveis enumerats en el present article.

    2. 2 L'exercici de les activitats a què fa referència l'apartat anterior estarà exclusivament reservat a les agències de viatges, sens perjudici de la facultat conferida per la legislació vigent a transportistes, hotelers i altres empreses turístiques per contractar directament amb els clients la prestació dels seus propis serveis.

    2. 3 A més de les activitats anteriorment enumerades, les agències de viatges podran prestar als seus clients, de la manera assenyalada per la legislació vigent, els serveis següents:

  5. Informació turística, difusió i venda de material de propaganda.

  6. Canvi de divises i venda i canvi de xecs de viatgers.

  7. Expedició i transferència d'equipatges per qualsevol mitjà de transport.

  8. Formalització de pòlisses d'assegurança turística, de pèrdues o deteriorament d'equipatges, i altres que cobreixin els riscs derivats del viatge.

  9. Lloguer de vehicles amb conductor o sense contractats amb empreses degudament autoritzades.

  10. Reserva, adquisició i venda de bitllets o entrades de tot tipus d'espectacles, museus i monuments.

  11. Lloguer d'estris i d'equips destinats a la pràctica del turisme esportiu.

  12. Noliejar avions, vaixells, autobusos, trens especials i altres mitjans de transport per a la realització de serveis turístics propis de la seva activitat.

  13. Prestació de qualsevol altre servei turístic que complementi els enumerats al present article.

    2. 4 La contractació de les agències de viatges amb les empreses hoteleres i d'allotjaments turístics, transportistes i prestadors de serveis turístics de tot tipus s'ajustarà a la legislació específica en cada cas.

    2. 5 En les visites col-lectives a llocs turístics d'interès històric o artístic, caldrà que els guies de turisme disposin de la corresponent habilitació professional.

Article 3

Les agències de viatges es classifiquen en tres grups:

  1. Majoristes: són aquelles que projecten, elaboren i organitzen tota mena de serveis i viatges combinats per al seu oferiment i venda exclusiva a altres agències de viatges; no poden oferir ni vendre els seus productes directament a l'usuari o consumidor.

  2. Detallistes: són aquelles que o bé comercialitzen el producte de les agències majoristes venent-lo directament a l'usuari o consumidor, o bé projecten, elaboren, organitzen o venen tota mena de serveis i viatges combinats directament a l'usuari; no poden oferir ni comercialitzar els seus productes a través d'altres agències. No s'entenen incloses en aquesta limitació les funcions de les agències de viatges detallistes a la seva qualitat de representants de les agències de viatges estrangeres, així com tampoc la possibilitat de practicar en la seva plenitud la funció receptiva.

  3. Majoristes-detallistes: són aquelles que poden fer simultàniament les activitats dels dos grups anteriors.

Capítol 2. De l'atorgament i la revocació del títol-llicència. De l'autorització i el tancament de sucursals i punts de venda a les empreses

Article 4

4. 1 L'atorgament del títol-llicència d'agència de viatges podrà ser sol-licitat a la Direcció General de Turisme per mitjà del corresponent servei territorial del Departament de Comerç, Consum i Turisme, i s'hi adjuntarà la documentació següent:

  1. Còpia legalitzada de l'escriptura de constitució de la societat mercantil anònima o limitada d'acord amb la legislació vigent, i dels seus estatuts, en la qual consti la inscripció al Registre mercantil, i també dels poders dels sol-licitants, quan aquests no es dedueixin clarament de l'escriptura.

    A l'escriptura i estatuts socials s'haurà de fer constar de manera expressa que l'objecte únic i exclusiu de la societat és el de l'exercici de les activitats pròpies de les agències de viatges.

    Igualment hi haurà de constar un capital mínim desemborsat de 30. 000. 000 de pessetes per al grup de majoristes-detallistes, de 20. 000. 000 de pessetes per al grup de majoristes i de 10. 000. 000 de pessetes per al grup de detallistes.

  2. Pòlissa d'assegurança per fiançar el desenvolupament normal de la seva activitat que garanteixi els possibles riscs de la seva responsabilitat, que serà directa o subsidiària, segons s'utilitzin mitjans propis o no en la prestació del servei.

    La pòlissa d'assegurança haurà de cobrir els tres blocs de responsabilitat següents: La responsabilitat civil de l'explotació del negoci.

    La responsabilitat civil indirecta o subsidiària.

    La responsabilitat per danys patrimonials primaris.

    Aquestes cobertures inclouen tota mena de danys corporals, materials i dels perjudicis econòmics causats.

    La pòlissa respondrà de 75. 000. 000 de pessetes per sinistre com a mínim, dividits en 25. 000. 000 de pessetes per a cada bloc esmentat. A efectes d'acreditar la subscripció de la pòlissa d'assegurança, s'haurà d'aportar la declaració que s'adjunta a l'annex d'aquest Decret i que s'haurà de presentar degudament signada pel prenedor de l'assegurança i l'entitat asseguradora, a la qual s'adjuntaran la pòlissa i el rebut acreditatiu del seu pagament.

  3. Document acreditatiu de la constitució de la fiança o de la inclusió de l'agència en el fons de garantia de la manera i quantia previstes en aquest Reglament.

    4. 2 El local on se situï l'agència de viatges ha de reunir les característiques següents:

  4. Estarà destinat únicament i exclusivament a l'objecte o les finalitats de les agències de viatges, d'acord amb el que estableix l'article 2.

  5. Estarà independitzat dels locals de negocis adjacents.

  6. A l'exterior del local on està instal-lat l'establiment haurà de figurar un rètol on consti clarament, almenys en català, el nom de l'agència, el grup al qual pertany i el seu codi d'identificació.

  7. En tot cas, els titulars de les agències de viatges hauran...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR