DECRET 31/2014, d'11 de març, del Consell de la Gent Gran de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyDecret

En compliment dels acords del III Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya, mitjançant el Decret 186/2001, de 26 de juny, es va crear el Consell de la Gent Gran de Catalunya, amb l’objectiu, entre d’altres, de millorar i ampliar la participació de les persones grans i les entitats que les representen a tot el territori.

El Consell de la Gent Gran de Catalunya es un òrgan col·legiat de participació i consulta de les persones grans, al qual poden consultar les diverses administracions públiques.

La creació del Consell de la Gent Gran de Catalunya va impulsar la col·laboració intergeneracional i la interacció de manera transversal entre tots els òrgans i les institucions que actuen com a motor de la participació de la gent gran al territori, tant des de la societat civil: empreses, associacions, equipaments, etc., com des dels ens públics d’abast municipal o comarcal.

Del 2001 ençà, la dimensió i el pes del segment de població que representen les persones grans dins de la demografia actual, així com les xarxes de participació ciutadana, han experimentat una gran transformació. Avui l’estructura que configura la societat catalana és molt més rica i plural i a la vegada també és més complexa i diversificada.

D’altra banda, en aquests darrers anys, les associacions de gent gran i les entitats que des del camp social també treballen per a les persones grans i amb les persones grans han anat canviant i, en alguns casos, han reorientat els objectius i les finalitats d’actuació per adequar-los a les necessitats i les exigències que la nova realitat social els requereix. A més a més, aquesta dinàmica de participació ha alimentat el creixement i l’aparició de noves organitzacions que des del tercer sector impulsen programes i projectes encaminats a millorar les prestacions i les condicions de vida de la comunitat.

Així mateix, les conclusions de moltes de les ponències treballades i presentades durant els darrers congressos nacionals de la gent gran fets a Catalunya, davant d’aquests canvis socials i estructurals, a poc a poc i de manera progressiva, han anat reflectint la necessitat d’adequar la composició i el funcionament del Consell de la Gent Gran de Catalunya a la realitat participativa de la societat catalana actual. Aquestes modificacions afecten especialment la composició i el funcionament del Consell. Per això, es fa necessària una nova regulació d’aquest òrgan, amb la finalitat de renovar el compromís amb el Consell de la Gent Gran de Catalunya i enfortir-lo, i adaptar la participació i millorar el funcionament d’aquest òrgan.

Amb l’objecte de facilitar el coneixement i la localització del dret aplicable, s’aprova íntegrament un nou decret, amb la inclusió de totes les modificacions, i es deroga el Decret 186/2001, de 26 de juny, de creació del Consell de la Gent Gran de Catalunya.

D’acord amb els articles 7, 21 i 22 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya;

Atès el que estableixen l’article 26.e) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i el capítol II del títol IV de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions publiques de Catalunya;

Per tot això, a proposta de la consellera de Benestar Social i Família, el Govern,

Decreto:

Article 1

Definició i naturalesa

1.1 El Consell de la Gent Gran de Catalunya és l’òrgan col·legiat de participació i consulta de les persones grans en totes les qüestions que siguin del seu interès i, específicament, en el seguiment dels acords presos en els congressos nacionals de la gent gran.

1.2 El Consell de la Gent Gran de Catalunya el poden consultar les diverses administracions públiques en totes aquelles qüestions generals que facin referència a les persones grans.

1.3 Les decisions del Consell de la Gent Gran no tenen caràcter vinculant.

1.4 El Consell de la Gent Gran està adscrit al Departament de Benestar Social i Família o al departament competent en matèria de benestar social.

Article 2

Funcions i àmbit d’actuació del Consell de la Gent Gran de Catalunya

2.1 Són funcions del Consell de la Gent Gran de Catalunya:

  1. Portar a terme el seguiment actiu i la dinamització de la implementació dels acords presos en els diferents congressos nacionals de la gent gran.

  2. Ser consultat en relació amb els diferents acords presos en els congressos nacionals de la gent gran.

  3. Promoure la participació i l’associacionisme de la gent gran i incentivar el treball en xarxa.

  4. Ser consultat en relació amb els objectius del Pla de Govern en matèria de polítiques de la gent gran, valorar-ne el grau d’implementació i participar en l’avaluació de les seves intervencions.

  5. Fer noves propostes sobre qüestions que afecten la gent gran.

  6. Proposar la realització d’activitats, jornades i campanyes que facin visibles les aportacions de la gent gran a la societat i promoguin canvis per tal de reconèixer l’especificitat de la participació de la gent gran en els àmbits polític, social, cultural i econòmic que tinguin per objectiu aconseguir, des de la perspectiva de la gent gran, avenços socials en qualsevol sentit.

  7. Proposar els procediments adequats per participar activament en fòrums i debats que tinguin com a objectiu polítiques d’interès especial per a la gent gran.

  8. Vetllar per l’increment de la participació de la gent gran en els òrgans de govern i els processos de presa de decisió, tant en l’àmbit públic com en el privat.

2.2 Els camps d’actuació del Consell de la Gent Gran de Catalunya són aquells que tenen relació directa o indirecta amb el reconeixement del paper social i la qualitat de vida de les persones grans. Així doncs, l’actuació del Consell de la Gent Gran de Catalunya és integral i assumeix aspectes relacionats amb els àmbits polítics, econòmic, social i cultural.

2.3 El Departament competent en matèria de gent gran ha de dotar aquest Consell i els seus òrgans amb els mitjans personals i materials necessaris per al compliment de les seves funcions.

2.4 La Secretaria de Família, mitjançant l’Oficina de Gent Gran Activa o òrgan que la substitueixi, ha de donar suport administratiu al Consell i als seus òrgans.

Article 3

Composició del Consell

3.1 El Consell de la Gent Gran de Catalunya està integrat per:

  1. La Presidència, les vicepresidències primera i segona i la Secretaria.

  2. El Ple.

  3. La Comissió Executiva.

  4. Els grups de treball.

3.2 Les persones que constitueixen el Consell de la Gent Gran de Catalunya que no siguin personal al servei de les administracions públiques, poden percebre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR