DECRET 267/1990, de 8 d'octubre de 1990, de regulació dels consells esportius.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Atès que l'article 9.29 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya confereix a la Generalitat de Catalunya competència exclusiva sobre l'esport i el lleure;

Atès que la Llei de Catalunya 8/1988, de 7 d'abril, de l'esport, configura els consells esportius com a agrupacions esportives formades per entitats dedicades bàsicament al foment i la promoció de l'activitat esportiva en edat escolar fora de l'horari lectiu en un àmbit territorial determinat;

Atès que la Llei de l'esport també determina que els consells esportius tenen personalitat jurídica i capacitat d'obrar per al compliment de les seves funcions, i que la seva estructura o règim administratiu s'ha de regir pels principis de representació democràtica i d'acord amb els criteris de l'organització territorial de Catalunya;

Vist el bon funcionament dels consells comarcals de l'esport i l'experiència que han assolit durant aquests anys, consells que han estat integrats per les entitats, les associacions escolars, els clubs i les associacions esportius i també pels ajuntaments o les entitats esportives municipals de cada comarca o àmbit territorial concret, que els han donat un important suport, facilitant el seu arrelament;

Atesa la necessitat d'adaptar aquestes agrupacions esportives al que disposa l'article 16 de la Llei 8/1988, de l'esport;

D'acord amb el Consell Executiu i a proposta del Departament de la Presidència,

Decreto:

Capítol 1 Normes generals

Article 1

Definició Els consells esportius són agrupacions esportives formades per centres o associacions escolars, clubs, associacions o federacions esportius, i entitats municipals de gestió esportiva, ajuntaments i consells comarcals que es dediquen al foment, la promoció i l'organització de l'activitat esportiva en edat escolar de caràcter no obligatori dins un àmbit territorial determinat, d'acord amb els criteris de l'organització territorial de Catalunya.

Article 2

Àmbit territorial 2.1 Només pot haver un consell esportiu per cada comarca de Catalunya i un per aquells àmbits territorials diferents de l'estructura territorial de Catalunya que ja disposen d'un consell esportiu legalment constituït i inscrit al Registre d'entitats esportives de la Generalitat. 2.2 Malgrat el que indica l'apartat anterior, podran constituir-se excepcionalment consells esportius en àmbits diferents dels esmentats sempre que es compleixin els requisits establerts reglamentàriament, els quals tindran en compte els aspectes següents:

  1. Índex de la població escolar del territori.

  2. Nombre d'entitats esportives i centres dedicats a l'esport en edat escolar.

  3. Nombre d'esports practicats inclosos als jocs esportius escolars de Catalunya.

  4. Situació geogràfica, nombre i vinculacions dels municipis o dels àmbits locals interessats.

Article 3

Competències Els consells esportius són entitats privades sense cap finalitat de lucre amb personalitat jurídica i capacitat d'obrar per al compliment de les seves funcions i amb les limitacions que assenyalen les lleis i les normes vigents aplicables. Per a les seves finalitats, poden adquirir béns de tota mena, contractar i obligar-se, subjectes a les responsabilitats pròpies. També poden establir convenis amb la Generalitat de Catalunya i amb altres ens públics o privats que tinguin atribuïdes competències o funcions en l'àmbit comarcal corresponent.

Article 4

Funcions i activitats Les funcions dels consells esportius han d'anar encaminades bàsicament al foment i la promoció de l'activitat esportiva en edat escolar, i amb aquesta finalitat realitzaran les activitats següents:

  1. Coordinar i, si s'escau, organitzar les activitats esportives en edat escolar dins l'àmbit territorial corresponent.

  2. Col·laborar en l'organització dels jocs esportius de Catalunya en edat escolar i organitzar-ne les fases prèvies corresponents, d'acord amb les directrius que determini la Secretaria General de l'Esport.

  3. Assessorar els ajuntaments i consells comarcals, i també els clubs, les escoles i altres entitats esportives de la seva demarcació, en l'activitat esportiva a càrrec seu i, si s'escau, col·laborar en la seva execució.

  4. Col·laborar amb l'Escola Catalana de l'Esport i altres organismes competents en l'organització de cursos de formació i perfeccionament, amb l'objecte de cercar la millora qualitativa del personal tècnic esportiu que es dedica a l'esport en edat escolar.

  5. Col·laborar amb les administracions i les entitats titulars per tal d'impulsar la millor utilització de les instal·lacions esportives de la comarca o àmbit territorial corresponent.

  6. Executar les activitats esportives que puguin encomanar els òrgans esportius de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i consells comarcals, i altres entitats públiques o privades competents, d'acord amb els convenis que puguin establir-se.

Article 5

Constitució 5.1 Per a la constitució d'un consell esportiu, tal com preveu l'article 2 d'aquest Decret, es requereixen els tràmits següents:

  1. Acta de fundació, en la qual ha de constar el propòsit de creació del consell esportiu en un àmbit territorial dels que defineix l'article 2 d'aquest Decret. Aquesta acta, l'hauran de subscriure els presidents o representants de les entitats definides a l'article 1 del present Decret que representin de manera significativa la majoria de les que hi ha en aquell àmbit territorial.

  2. Constitució d'una comissió directiva provisional, que redactarà els estatuts que regiran el consell csportiu, d'acord amb les directrius que estableix aquest Decret.

  3. Sol·licitud d'inscripció del consell esportiu al Registre d'entitats esportives de la Secretaria General de l'Esport. A la sol·licitud esmentada s'adjuntaran els estatuts del consell, un cop els hagi aprovat la seva assemblea general. 5.2 La Secretaria General de l'Esport, vistos els informes previs escaients, ratificarà els estatuts del consell esportiu i l'inscriurà al Registre d'entitats esportives de la Generalitat, o si s'escau, els retornarà i n'assenyalarà les deficiències i observacions que corresponguin.

Article 6

Estatuts Els estatuts del consell esportiu hauran de regular, com a mínim, i sens perjudici dels temes i les matèries que cada consell cregui oportuns, les qüestions següents:

  1. Denominació del consell esportiu, que haurà de ser la pròpia o l'adequada a l'àmbit de la seva actuació territorial.

  2. Finalitat esportiva bàsica i objectius de l'entitat.

  3. Domicili social.

  4. Àmbit territorial d'actuació.

  5. Requisits i procediments per a l'adquisició i pèrdua de la qualitat de membre afiliat al consell esportiu.

  6. Drets i deures dels membres que hi estiguin afiliats.

  7. Òrgans de representació, govern i administració i procediments per a la seva constitució i elecció: assemblea general, comissió plenària, comissió directiva, president i altres càrrecs.

  8. Funcions i competències dels òrgans de govern.

  9. Règim de relacions entre el consell esportiu i altres entitats públiques i privades.

  10. Règim econòmic i documental.

  11. Règim...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR