DECRET 234/2003, de 23 de setembre, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET 234/2003, de 23 de setembre, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada pel Decret 457/1981, de 18 de desembre, amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a les persones següents:

Senyor Ignasi Aragó i Mitjans

Metge pediatre. En reconeixement a la seva tan valuosa trajectòria com a promotor i teòric, a partir dels anys 40, de nombroses iniciatives de modernització de la gestió hospitalària a Catalunya. El seu impuls, del qual ha fet partícips sectors professionals diversos, ha contribuït a potenciar decisivament el lideratge del nostre país en el conjunt de l'Estat dins d'aquest àmbit.

Senyor Joaquim Arenas i Sampera

Pedagog i promotor de l'ensenyament del català. Per la seva sostinguda tasca com a impulsor de la llengua a l'escola i de la catalanització del nostre sistema educatiu, des del món cultural i cívic i des de l'Administració, i també com a autor de nombrosos llibres relacionats amb la llengua catalana, les ciències socials, la sociolingüística i la pedagogia.

Senyor Josep Maria Bach i Voltas

Enginyer industrial. Pel seu paper rellevant en la indústria química a Catalunya, desenvolupat a través d'una dilatada trajectòria a la multinacional Basf. Actual vicepresident de la patronal Feique i de la fira Expoquímia, és president mundial del programa de desenvolupament sostenible del Consell Internacional de Confederacions de la Indústria Química, i també presideix el Fòrum Cívic del Camp de Tarragona.

Senyor David Bagué i Soler

Luthier. En reconeixement al prestigi internacional que ha assolit en la fabricació d'instruments d'arc. De retorn al nostre país després de molts anys d'estudi a la ciutat italiana de Cremona -un dels centres europeus de la lutheria-, la seva tasca pionera i el seu acurat ofici han situat Catalunya com un referent en aquest camp.

Senyora Jana Balacciu Matei

Catalanòfila romanesa. Pel conjunt de la seva tasca filològica, que comprèn estudis de lingüística romànica, romanesa i catalana. I també com a editora i traductora, a Romania, de títols molt destacats de la literatura catalana moderna, que ha contribuït a difondre en aquell país des d'un interès sostingut per la nostra cultura i la seva diversitat territorial i expressiva.

Senyora Nadala Batiste i Llorens

Actriu teatral. Per la qualitat de la seva dilatada aportació a l'escena catalana, iniciada com a membre de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona i continuada en diferents grups de teatre independent. Des de l'any 1982 participà habitualment en els muntatges del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, i representà obres de reconeguts autors catalans i internacionals amb els directors i companyies més prestigiosos.

Senyor Antoni Bayés de Luna

Metge cardiòleg. En reconeixement a la seva prestigiosa trajectòria, amb treballs que han significat un avenç important en relació amb els estudis cardiològics a Catalunya. Catedràtic de Cardiologia a la Universitat Autònoma, ha estat president de la Federació Mundial de Cardiologia i fundador del Dia Mundial del Cor, i actualment dirigeix l'Institut Català de Cardiologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Senyora Marina Bru i Purón

Periodista, d'origen lleonès. Pel compromís democràtic expressat a través d'una llarga trajectòria en els mitjans de comunicació, pel seu europeisme i per la seva aportació a la lluita pel drets de la dona. Presidenta de l'Associació per a les Nacions Unides i vicepresidenta del Consell Català del Moviment Europeu, ha contribuït sostingudament a l'extensió de les llibertats i a la consolidació del progrés col.lectiu.

Senyora Josefina Castellví i Piulachs

Oceanògrafa, especialista en microbiologia marina. Per la seva tan destacada trajectòria en aquest camp, molt vinculada a l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques. A partir del 1984 participà, d'una manera rellevant, en l'organització de la recerca a l'Antàrtida, i col.laborà en la instal.lació de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l'illa Livingston.

Senyor Jordi Clos Llombart

Empresari i mecenes. En reconeixement als seus mèrits en el camp del mecenatge cultural i, singularment, de l'egiptologia, dins la qual la Fundació Arqueològica Clos i el Museu Egipci de Barcelona són referents rellevants. I també per la seva destacada tasca en el sector hoteler i en la promoció turística de la capital catalana.

Senyor Henry Ettinghausen

Catalanòfil i catedràtic d'estudis hispànics. Per la seva vinculació als estudis de llengua i literatura catalanes al Regne Unit -que el van dur a presidir l'Anglo-Catalan Society- i com a autor de treballs sobre el Segle d'Or espanyol. I també, singularment, pel valuós suport que presta a la devolució al nostre país dels famosos "papers de Salamanca".

Senyor José Ángel Ezcurra Carrillo

Periodista i editor. Pel seu tan destacat paper com a promotor de premsa progressista a Espanya durant el franquisme i la Transició. En aquesta tasca, exercida a través de publicacions com Objetivo, Nuestro Cine, Primer Acto, Hermano Lobo, Tiempo de Historia i, singularment, Triunfo, excel·lí en el reconeixement del fet nacional català i la difusió, en el conjunt de l'Estat, de les expressions avançades de la nostra cultura.

Senyor Josep Maria Figueras i Anmella

Metge traumatòleg. Com a referent, amb projecció internacional, en l'àmbit de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR