DECRET 4/2012, de 10 de gener, pel qual es crea la Comissió per a l'elaboració dels documents preparatoris dels avantprojectes de llei de governs locals i d'hisendes locals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

DECRET

4/2012, de 10 de gener, pel qual es crea la Comissió per a l'elaboració dels documents preparatoris dels avantprojectes de llei de governs locals i d'hisendes locals.

L'Estatut d'autonomia ha introduït una reordenació del sistema de govern local existent a Catalunya, amb una clara voluntat de reforçar la seva posició institucional, per tal d'assegurar el dret i la capacitat efectiva dels municipis per gestionar els assumptes públics que afecten els ciutadans i les ciutadanes.

Aquesta nova visió institucional té com a objectius millorar l'eficiència i eficàcia de les administracions públiques que actuen a Catalunya i garantir la prestació d'uns serveis públics locals de qualitat, mitjançant la configuració d'una administració propera i capaç d'incrementar la implicació i la participació ciutadana. Igualment, s'ha de facilitar la comprensió i la utilització dels serveis descentralitzats de l'Administració de la Generalitat i la seva relació amb els governs locals per evitar la duplicitat de funcions entre l'Administració de la Generalitat i l'Administració local, amb la finalitat última de millorar el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya.

D'altra banda, cal abordar i trobar solucions als problemes estructurals de finançament dels ens locals i dotar-los d'eines suficients.

El capítol VI del títol II de l'Estatut dedica quatre seccions al govern local. La primera, centrada en l'organització d'un govern local de Catalunya, les competències locals i el Consell de Governs Locals. La segona, en el municipi i l'autonomia municipal, els principis d'organització i de funcionament i de potestat normativa, el principi de diferenciació i el règim especial del municipi de Barcelona. La tercera, en la vegueria i el Consell de Vegueria, i la quarta, en la comarca i els altres ens locals supramunicipals.

D'altra banda, l'article 150 de l'Estatut reconeix la facultat d'autoorganització de la Generalitat de Catalunya.

Aquest marc estatutari imposa la modernització necessària de la normativa local aplicable a Catalunya per tal de recollir els requeriments derivats de l'Estatut d'autonomia i adaptar la regulació del món local a la realitat municipal actual.

Aquesta necessitat imposa l'elaboració d'una nova llei dels governs locals de Catalunya i d'hisendes locals, fet que coincideix en un moment en el qual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR