DECRET 10/1990, de 9 de gener, pel qual es denega la segregació de l'entitat local menor de Riu de Pendís del municipi de Bellver de Cerdanya (Cerdanya) per constituir-se en municipi independent.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

En data 27 d'agost de 1988, els veïns de l'entitat local menor de Riu de Pendís, del terme municipal de Bellver de Cerdanya, van sol·licitar de l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya la iniciació d'un expedient de segregació per tal de constituir-se en municipi independent, tal com ja n'havia estat, amb el nom de Riu, fins l'any 1973 en què, pel Decret 210/73, va ser incorporat a aquell municipi.

Instruït l'expedient per l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya, d'acord amb els articles 22.3 i 23 del Reglament de demarcació territorial i població dels ens locals de Catalunya, aprovat pel Decret 140/1988, de 24 de maig, va ser sotmès als tràmits preceptius d'informació pública i elaboració d'informe per part de les entitats locals interessades que no l'havien promogut, es a dir, els ajuntaments limítrofes amb el territori de Riu de Pendís, el Consell Comarcal de la Cerdanya i la Diputació Provincial de Lleida; en el període d'informació pública no es va produir cap reclamació i els informes sol·licitats van ser tots emesos en sentit favorable a la segregació, segons consta a l'expedient. L'Ajuntament de Bellver de Cerdanya, en sessió plenaria de 29 de desembre de 1988, va adoptar l'acord favorable a la segregació i la tramesa de l'expedient al Departament de Governació en compliment de l'article 25.1 del Reglament esmentat.

També en compliment de l'article 25.1 del Reglament esmentat, el 25 de juliol de 1989, la Comissió de Delimitació Territorial, va emetre informe desfavorable sobre la segregació de Riu de Pendís. El seu informe el motivava fonamentalment en el fet que, tenint en compte que l'esperit de la legislació catalana en matèria municipal és clarament contrari a una fragmentació excessiva del mapa municipal, mentre que, per contra, és favorable que els municipis tinguin una dimensió demogràfica i territorial que sigui el marc idoni per al compliment de les seves finalitats, en aquest cas el marc no el pot garantir un municipi que comptaria amb un nombre molt reduït d'habitants, xifra que supera només la de set dels municipis existents, algun dels quals té iniciat expedient d'agregació.

Finalment, el 9 de novembre de 1989, la Comissió Jurídica Assessora va emetre dictamen, segons el qual s'han acomplert acuradament tots els requisits procedimentals exigits legalment en les tramitacions dels expedients de segregació de municipis, però, pel que fa als requisits materials o de fons, manca, tant a la memòria presentada pels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR