DECRET 325/1992, de 28 de desembre, d'aprovació del Reglament de gestió dels ports de la Comissió de Ports de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

La gestió dels ports de la Generalitat de Catalunya, què es duu a terme per mitjà de la Comissió de Ports de Catalunya, creada per la Llei 4/1982, de 5 d'abril, exigeix la formulació d'un desplegament normatiu específic de la legislació vigent en matèria portuària, sector complex de l'ordenament per la pluralitat de perspectives que s'hi projecten.

Són objecte de regulació els serveis portuaris i la seva gestió, l'explotació i l'ús del domini públic, la policia de les instal·lacions portuàries, però limitada als ports la gestió dels quals té atribuïda la Comissió de Ports de Catalunya.

A proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de gestió dels ports de gestió directa de la Comissió de Ports de Catalunya, què s'inclou com a annex a aquest Decret.

Disposició derogatòria Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al present Decret.

Disposició final Es faculta el conseller de Política Territorial i Obres Públiques per dictar les normes necessàries per al desplegament i l'execució d'aquest Reglament.

Barcelona, 28 de desembre de 1992

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joaquim Molins i Amat Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

Annex

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Aquest Reglament estableix el règim general de gestió dels ports sotmesos a la gestió directa de la Comissió de Ports de Catalunya, de conformitat amb el que disposa la Llei 4/1982, de 5 d'abril.

Article 2

2.1 És objecte d'aquest Reglament el règim dels serveis, vigilància i el control dels recintes portuaris i les seves instal·lacions, el compliment de les normes i condicions fixades per a l'ocupació del domini públic, per a l'ús de les instal·lacions i per a l'exercici de les activitats autoritzades en les zones portuàries, com el corresponent règim de policia. 2.2 Estan subjectes a les determinacions d'aquest reglament totes les persones, béns i activitats que es trobin o es desenvolupin en el recinte portuari, encara que ho siguin circumstancialment. 2.3 L'incompliment de les determinacions d'aquest reglament serà sancionat d'acord amb el que disposa la normativa vigent en la matèria.

Capítol 2 Administració portuària

Article 3

3.1 Correspon a la Comissió de Ports de Catalunya la gestió del servei públic portuari de la Generalitat de Catalunya, segons preveu l'article 1 de la Llei 4/1982, de 5 d'abril, de creació de la Comissió de Ports de Catalunya. 3.2 En els termes que preveu la Llei 4/1982, són funcions de la Comissió de Ports de Catalunya, entre altres, les següents:

  1. L'organització, la gestió i l'administració dels ports i dels serveis afectes als ports.

  2. La planificació, la projecció, l'execució i la conservació de les seves obres i instal·lacions.

  3. L'ordenació de les zones portuàries i de les futures ampliacions i l'establiment de la distribució de zones per als diferents serveis.

  4. La regulació de l'atracada i la desatracada, de les operacions de càrrega, descàrrega, dipòsit i transport de mercaderies, com l'enllaç dels transports marítims amb els terrestres.

  5. L'establiment de serveis complementaris i especials dels ports.

  6. El règim de policia de circulació als molls i a la zona de servei.

  7. La gestió financera relativa a l'explotació del port i dels seus serveis.

  8. Tot el que sigui necessari per facilitar el trànsit marítim portuari i aconseguir la rendibilitat i la productivitat de l'explotació dels ports.

Article 4

La direcció immediata de cada port estarà a càrrec de l'enginyer en cap de la Zona portuària corresponent, el qual exercirà les facultats que preveu l'article 10.2 de la Llei 4/1982 i dels reglaments que la despleguen.

Article 5

A la zona de servei dels ports, duran a terme les seves funcions específiques d'acord amb la normativa que els és d'aplicació, les autoritats de marina, duanes, sanitat, comerç, pesca marítima, turisme i les forces de seguretat.

Article 6

6.1 El comandament immediat i directe dels serveis de vigilància i policia als molls i a la zona de servei dels ports correspon a l'enginyer en cap de zona, el qual tindrà a les seves ordres el personal del servei de vigilància-guardamolls, investit, en raó de les previsions legals, de la condició d'agent de l'autoritat. Aquest personal té com a missió prevenir, evitar i denunciar les infraccions que es puguin cometre sobre el que disposa aquest Reglament, mantenir l'ordre, vetllar perquè no pateixin cap dany les obres, els materials o les mercaderies que es trobin al port i complir i fer complir les ordres de servei dels seus superiors, com controlar els serveis prestats. 6.2 El personal de qualsevol servei de guarda que es pugui establir, ocasionalment o permanentment, haurà de comptar amb l'autorització prèvia de l'enginyer en cap de la Zona portuària. Aquest personal efectuarà la vigilància directa de les mercaderies encomanades i vetllarà per l'observança d'aquest Reglament prestant la seva cooperació als agents de la Comissió de Ports de Catalunya.

Capítol 3 Règim d'ús dels ports

Article 7

7.1 Els molls, els coberts, els magatzems, l'armament, les vies i els terrenys i, en general, totes les obres i instal·lacions situades dins les zones de servei dels ports, estan destinades al servei públic. La seva utilització està subjecta a les normes relatives a l'embarcament, desembarcament, transbordament i trànsit de passatgers, pesca professional, nàutica esportiva i mercaderies, dipòsit provisional d'aquestes i operacions complementàries que calguin. 7.2 La utilització d'aquests béns per a qualsevol altra finalitat exigirà l'obtenció prèvia de l'autorització que en cada cas estableixen les disposicions vigents.

Article 8

8.1 Els serveis establerts per la Comissió de Ports de Catalunya en cada port es regiran per les tarifes i les regles d'aplicació corresponents, aprovades reglamentàriament, les quals es considera que formen part d'aquest Reglament. La Zona portuària podrà exigir el dipòsit previ de l'import aproximat dels serveis sol·licitats i n'efectuarà, al seu acabament, la liquidació, tot abonant o retornant les diferències. 8.2 Els serveis que hagin de prestar persones o entitats diferents de la Comissió de ports de Catalunya hauran de ser prèviament autoritzats i estaran subjectes al que disposa aquest Reglament i a les condicions fixades en l'autorització corresponent.

Article 9

9.1 Queda prohibit d'expulsar en el port aigua que pugui contenir olis, hidrocarburs o matèries en suspensió, plàstics o qualsevol altre tipus de matèria o producte contaminant. 9.2 Igualment resta prohibit de llençar terra a les aigües del port, escombraries, deixalles, restes de la pesca, enderrocs o qualsevol altre material, com netejar les sentines dels vaixells. 9.3 Si, accidentalment, es produeix qualsevol dels fets esmentats als paràgrafs anteriors, cal comunicar-ho immediatament a la Zona portuària. 9.4 La Zona portuària podrà ordenar als responsables i, especialment, a l'armador o al patró del vaixell, la recollida dels materials abocats o la neteja de les aigües. En cas d'incompliment, l'Administració procedirà a l'execució subsidiària a càrrec dels responsables.

Article 10

10.1 La Zona portuària establirà en cada port indicatius suficients per assegurar als usuaris i al públic en general la informació adient sobre les instal·lacions portuàries. En lloc preferent, haurà de ser exposat un plànol general del recinte. 10.2 També s'hauran de senyalitzar els diferents molls, punts d'atracada, palanques i altres instal·lacions necessàries per a un millor servei als vaixells. 10.3 De forma destacada, s'haurà de fer constar la velocitat màxima autoritzada a les embarcacions dins del recinte portuari.

Article 11

11.1 Es prohibeix la pesca des de terra o des d'embarcacions en aigües interiors del port. 11.2 No és permès el bany en el canal d'accés ni en les zones interiors dels ports. 11.3 Està prohibit cabussar-se i qualsevol altra activitat submarina. Excepcionalment, podrà autoritzar-ho, de forma específica, l'autoritat competent. 11.4 Cal obtenir autorització de la Zona portuària per efectuar competicions o proves esportives o de qualsevol tipus en les aigües dels ports, sens perjudici d'obtenir les autoritzacions administratives que en cada cas es requereixin. 11.5 Està expressament prohibida la utilització de la zona de servei portuària per a la realització d'activitats d'acampada i l'aparcament de vehicles utilitzats com a habitatge.

Article 12

12.1 L'accés als molls i a les zones de tràfic dels ports resta limitat a les persones i als vehicles que, per raó de les seves funcions i serveis en aquests, siguin autoritzats. Els vigilants-guardamolls controlaran l'accés als ports i les seves diferents zones. 12.2 Serà lliure l'accés a les zones assenyalades per la Comissió de Ports de Catalunya com de lliure...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR