DECRET 355/2002, de 24 de desembre, pel qual es regula la utilització de desfibril-ladors externs automàtics per personal no mèdic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

DECRET 355/2002, de 24 de desembre, pel qual es regula la utilització de desfibril-ladors externs automàtics per personal no mèdic.

D'entre les situacions imprevistes que en la nostra societat comporten riscos vitals i requereixen, per tant, una resposta d'emergència, destaquen per la seva incidència les associades a cardiopaties coronàries.

Dins de les arítmies cardíaques mortals, les fibril-lacions ventriculars i les taquicàrdies ventriculars sense pols, tenen com a tractament específic l'anomenada desfibril-lació elèctrica, consistent en l'aplicació d'una descàrrega elèctrica al pit del pacient, segons té establert la comunitat científica.

La supervivència de les persones afectades per aquestes patologies depèn en bona mesura d'un diagnòstic ràpid i d'un tractament immediat que sovint no pot esperar fins a l'arribada de professionals sanitaris o l'accés a un centre o servei assistencial.

Els aparells desfibril-ladors externs automàtics són uns dispositius mèdics que permeten identificar sense errades les arítmies que requereixen desfibril-lació i administrar la descàrrega elèctrica quan està indicada. Aquests aparells, que per les seves característiques poden ser utilitzats per personal no mèdic, però adequadament format per al seu ús, permeten una primera actuació que, per la seva immediatesa, pot millorar les possibilitats de supervivència de les persones afectades per aquestes patologies.

L'actuació davant d'una situació d'aturada cardiorespiratòria ha de formar part d'una acció integral, que permeti assistir el malalt o la malalta en el menor temps possible i que garanteixi la continuïtat assistencial i el control mèdic sobre la persona afectada.

La primera persona actuant, que és qui té el contacte inicial amb el pacient o la pacient, ha d'identificar l'aturada cardiorespiratòria, alertar els serveis d'emergència i iniciar les maniobres de suport vital.

Per tal de fer possible l'atenció immediata a l'aturada cardiorespiratòria, les recomanacions que ha elaborat la comunitat científica internacional encapçalada per l'European Resuscitation Council i per l'American Heart Association, promouen la formació de personal no mèdic en l'ús dels aparells desfibril-ladors externs automàtics i la seva implantació en espais on es produeixen grans concentracions de persones: centres esportius, escolars, locals d'espectacles, transports públics, aeroports, estacions i instal-lacions de caire divers.

Per aquests motius, escau fixar els requisits de formació i regular el procediment d'acreditació de personal no mèdic que pot fer ús d'un aparell desfibril-lador extern automàtic, així com l'acreditació de les entitats que poden impartir aquesta formació i avaluar la capacitació de l'alumnat.

La incidència de la utilització d'aquests aparells en la salut de les persones fa necessària, entre d'altres mesures, la creació d'un Registre en el qual s'hauran d'inscriure, abans de l'inici del seu funcionament, les entitats, empreses, establiments i serveis que disposin d'aparells desfibril-ladors externs automàtics per atendre les aturades cardiorespiratòries que es puguin produir en el seu àmbit d'actuació, tot facilitant aquelles dades indispensables per garantir que el desenvolupament de l'activitat es dugui a terme amb subjecció a les condicions establertes en aquest Decret. Així mateix, aquest Registre ha de permetre efectuar un seguiment i control de la correcta utilització d'aquests aparells.

Aquest Decret es dicta d'acord amb l'article 43 de la Constitució Espanyola, que reconeix el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut i la competència dels poders públics per organitzar i tutelar la salut pública, i els articles 1 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, i 6.4 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat que estableixen la regulació general de totes les accions que permetin fer efectiu el dret a la protecció de la salut i orienten les actuacions de les administracions públiques sanitàries a garantir l'assistència sanitària en tots els casos de pèrdua de la salut, i en exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya en matèria de sanitat a l'article 17 de l'Estatut d'Autonomia.

Per tot això, a l'empara del que preveu l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la persona titular del Departament de Sanitat i Seguretat Social, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret regula l'ús de desfibril-ladors externs automàtics de què disposin les entitats, empreses, establiments o serveis per atendre les aturades cardiorespiratòries que es puguin produir en el seu àmbit d'actuació, així com el programa de formació i el procediment d'acreditació del personal no mèdic que pot fer ús d'aquests aparells. És també objecte de regulació l'acreditació de les entitats que poden impartir aquesta formació i avaluar la capacitació de l'alumnat.

Article 2

Definició

Als efectes del que preveu aquest Decret, s'entén per desfibril-lador extern automàtic l'equip tècnic homologat per al seu ús d'acord amb la legislació vigent, capaç d'analitzar el ritme cardíac, identificar les arítmies mortals tributàries de desfibril-lació i administrar una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme viable, amb alts nivells de seguretat.

Article 3

Ús dels desfibril-ladors

3.1 Les entitats, empreses, establiments i serveis que disposin d'aparells desfibril-ladors externs automàtics, prèviament a l'ús d'aquests aparells, s'hauran d'inscriure en el Registre de desfibril-ladors externs automàtics de centres no sanitaris, adscrit a la Direcció General de Recursos Sanitaris del Departament de Sanitat i Seguretat Social, d'acord amb el que preveuen els articles 10 a 16 d'aquest Decret. Queden exclosos de l'obligació d'inscriure's en aquest Registre els centres, serveis i establiments subjectes a autorització per part de l'Administració sanitària.

3.2 L'ús dels aparells desfibril-ladors externs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR