DECRET 476/2004, de 28 de desembre, pel qual es designen noves zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 476/2004, de 28 de desembre, pel qual es designen noves zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries.

La Generalitat de Catalunya va promulgar el Decret 283/1998, de 21 d'octubre, de designació de zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries, en aplicació del Reial decret 261/1996, de 16 de febrer, de transposició de la Directiva 91/676/CEE. Aquest Decret designa, en exercici de les competènciesde la Generalitat de Catalunya en la matèria, les zones vulnerables, és a dir, aquelles superfícies territorials on l'escolament i la infiltració que es produeix provoqui o pugui provocar la contaminació per nitrats d'origen agrari de les aigües continentals i litorals.

L'article 4.2 del Reial decret 261/1996, estableix la necessitat que, com a mínim, cada quatre anys, les zones vulnerables designades per les comunitats autònomes siguin examinades i, si s'escau, modificades o ampliades per tald'adaptar-les als canvis o als factors que no s'haguessin tingut en compte en el moment de la seva designació.

A aquests efectes es va constituir una comissió interdepartamental amb representants del Departament d'Agricultura, del Departament de Ramaderia i Pesca, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i del Departament Salut encarregada d'estudiar i formular propostes per a la revisió de les zones vulnerables.

D'acord amb les conclusions dels estudis realitzats i ateses les propostesd'aquesta comissió interdepartamental, es considera necessari mantenir la qualificació de zones vulnerables per a les zones que varen ser designades mitjançant el Decret 283/1998, de 21 d'octubre, i ampliar la relació de zones vulnerables amb la inclusió de noves zones que són designades atenent criteris climàtics, edàfics, agraris i hidrogeològics.

Aquesta revisió comporta, doncs, una ampliació de la relació de les zones per la inclusió de noves zones vulnerables que cal protegir atès que s'ha detectat que presenten contaminació per nitrats o bé tendència a augmentar-ne el seu contingut. La designació de les noves zones vulnerables es fa per municipis, amb indicació dels aqüífers afectats de cada zona, amb excepció de la zona corresponent a l'al·luvial del Segre, respecte del qual s'ha optat per una fórmula que permet determinar de manera més acurada el territori afectat. Aquesta fórmula es farà extensiva, a curt termini, a la resta de zones vulnerables.

D'acord amb el dictamen dela Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, del conseller d'Agricultura Ramaderia i Pesca, i de la consellera de Salut,

Decreto:

Article únic

Es declaren noves zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries les que es detallen a l'annex d'aquest Decret.

Disposicions addicionals

Primera

Les referències que contenen el Decret 167/2000, de 2 de maig, de mesures excepcionals en matèria de fonts d'abastament públiques afectades per nitrats; el Decret 205/2000, de 13 de juny, d'aprovació del programa de mesures agronòmiques aplicables a les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries; el Decret 119/2001, de 2 demaig, pel qual s'aproven mesures ambientals de prevenció i correcció de la contaminació d'aigües per nitrats, i el Decret...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR