DECRET 156/2013, de 9 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la Llei 34/2010, de l'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyDecret

La Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, en el seu preàmbul posa de manifest que la celebració dels espectacles tradicionals amb bous és una tradició molt antiga a Catalunya que té una especial rellevància per als municipis de les Terres de l’Ebre, i concretament a les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta.

Defineix les festes tradicionals amb bous, també conegudes com a correbous, com aquells espectacles populars en què es deixen anar, s’exhibeixen, es porten, es corren o es toregen bous sense que hi hagi mort de l’animal i que tradicionalment adopten diferents modalitats. Aquests espectacles amb bous apareixen com un dels actes coincidents amb festes majors, fires, celebracions populars i celebracions d’importància especial i rellevant.

Atès que no es pot obviar que el desenvolupament d’aquests espectacles tradicionals pot comportar un risc per a les persones, ja sigui com a participants o com a espectadors, i que es poden inferir maltractaments als animals que hi participen, va ser necessari desplegar una normativa que regulés l’espectacle, garantint l’adopció de mesures de seguretat que, sense deslluir- lo, el dotés de més garantia i seguretat.

A aquests efectes, la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, esmentada, partint del respecte d’aquesta festa tradicional, compatibilitza l’exercici d’aquests espectacles tradicionals amb bous, amb les necessàries condicions de seguretat que han de reunir els recintes i les instal·lacions on es desenvolupin. També determina la fixació d’uns requisits mínims imprescindibles que garanteixin al màxim la seguretat tant dels actuants com dels espectadors i, al mateix temps, per evitar maltractaments i garantir la protecció als animals que hi intervenen. Alhora, introdueix mesures clares i específiques regulant les característiques d’aquesta activitat i les seves modalitats i elimina aquells aspectes de la festa que poden ser susceptibles de produir danys als animals, en estricte consonància amb els principis inspiradors de la llei de protecció dels animals, que prohibeix inferir-los qualsevol tipus de maltractament.

El Text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, i la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre, fan una referència general a les tradicionals “festes amb bous” independentment de quina sigui la seva modalitat ja que la norma no n’ha exclòs cap; al contrari, la dita Llei 34/2010, a més de definir el concepte del nom genèric de la festa, detalla i determina les característiques de les diferents modalitats que es duen a terme.

En l'elaboració de la Llei es va tenir en compte el resultat de l’aplicació del codi de bones pràctiques que, al mateix temps que unificava criteris d’actuació entre tots els organitzadors d’aquest espectacle, vetllava per la protecció dels animals que intervenien en la festa, determinant-ne les característiques i eliminant aquells aspectes que podien ser susceptibles de produir danys als animals, per donar compliment així al que preveu el Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, esmentat.

La disposició final primera de la Llei autoritza el Govern i el conseller competent en matèria d’espectacles públics i activitats recreatives per dictar els reglaments de desplegament i aplicació de la dita Llei.

Per aquest motiu, ateses les competències atribuïdes al Departament d’Interior en matèria d’espectacles públics i activitats recreatives pel Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, en la redacció que en fa el Decret 255/2011, de 7 de febrer, de modificació del dit Decret 200/2010, s’ha estudiat i elaborat el present Decret.

Aquest Decret té per objecte l’aprovació del Reglament de les festes tradicionals amb bous tenint en compte les prescripcions establertes a la Llei 34/2010, de l’1 d’octubre. En el seu contingut s’ha de destacar la determinació del seu àmbit d’aplicació, per una part, els municipis, nuclis de població i festivitats que es detallen a l’annex de la dita Llei, i per l’altra, els municipis, nuclis de població i festivitats que, malgrat que no estan inclosos en aquest annex, es pugui demostrar, d’acord amb el que preveu el mateix Reglament, la tradició de la festa popular.

Així mateix, també es determina el concepte de tradició, amb concreció específica respecte a la tradició basada en celebracions populars i celebracions d’importància especial i rellevant que tenen un caràcter excepcional i puntual.

La concreció del règim sancionador i la protecció de menors constitueixen també un eix fonamental del desplegament reglamentari.

Amb l’aprovació del present Reglament i l’aplicació de la Llei 34/2010, de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR