DECRET 287/2001, de 6 de novembre, pel qual s'aprova la modificació de determinats articles dels Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3554, pàg. 910, de 16.1.2002).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

287/2001, de 6 de novembre, pel qual s’aprova la modificació de determinats articles dels Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i es disposa la publicació del text íntegre dels Estatuts. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 3554, pàg. 910, de 16.1.2002).

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

L’article 3.2, per remissió de l’article 21 de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l’Estatut de l’empresa pública catalana, estableix que correspon al Govern, mitjançant decret, el desenvolupament de l’organització i el règim jurídic de les entitats de dret públic que actuen amb subjecció al dret privat.

Els estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya van ser aprovats pel Decret de 5 de setembre de 1979, i han estat modificats, posteriorment, en diverses ocasions. Concretament, els estatuts van ser adaptats a les previsions de l’esmentada Llei 4/1985 pel Decret 123/1986, de 16 de gener. El temps transcorregut i les modificacions puntuals que han tingut lloc des de llavors en el marc legal aplicable a aquesta empresa aconsellen dur a terme una nova reforma general que, sense alterar-ne les bases, permeti adaptar l’organització i el règim jurídic de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a les normes de caràcter financer, pressupostari i organitzatiu actualment vigents a la Generalitat.

Les modificacions que es proposen afecten principalment a les funcions dels òrgans de govern de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, així com a diversos aspectes de la seva gestió econòmica i pressupostària, fonamentalment els referents a la contractació, el patrimoni i el règim financer de l’entitat. Igualment s’han introduït algunes modificacions en el règim aplicable a les tarifes i a l’organització dels serveis i activitats de FGC.

Als efectes d’una més gran coherència i seguretat jurídica, es dóna publicitat, en document annex a aquest decret, al text complet dels estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb el nou redactat vigent com a conseqüència de les modificacions introduïdes. En aquest text s’ha harmonitzat el redactat original dels preceptes amb les modificacions corresponents i s’han reordenat numèricament els articles.

Per tot això, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Es modifiquen els articles 5, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 18, 19, 20, 23, 30, 34, 36, 43, 46, 47, 48, 49, 50, 52, 54, 55 i 56 dels estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, aprovats per Decret de 5 de setembre de 1979, modificat pels Decrets 65/1981, de 26 de febrer, 349/1983, de 15 de juliol, 123/1986, de 16 de gener, 376/1988, d’1 de desembre, 285/1996, de 23 de juliol, 64/1999, de 9 de març i 187/2000, de 29 de maig.

Article 2

Se suprimeixen els articles 11, 21, 22, 28 i 38 dels Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, aprovats per Decret de 5 de setembre de 1979, modificat pels Decrets 65/1981, de 26 de febrer, 349/1983, de 15 de juliol, 123/1986, de 16 de gener, 376/1988, d’1 de desembre, 285/1996, de 23 de juliol, 64/1999, de 9 de març i 187/2000, de 29 de maig.

Article 3

Es disposa la publicació, com annex, del text íntegre dels Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el qual incorpora les modificacions aprovades per aquest Decret.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor el dia següent a la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 6 de novembre de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Pere Macias i Arau

Conseller de Política Territorial

i Obres Públiques

Annex

Estatuts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Aspectes generals

Article 1

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (d’ara endavant FGC) és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i independent, actua en règim d’empresa mercantil i gaudeix d’autonomia en la seva organització, de patrimoni propi i capacitat plena per a l’exercici de les seves finalitats.

La seva relació amb el Govern de la Generalitat de Catalunya es produeix a través del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Article 2

La competència de FGC s’estén a aquelles línies de ferrocarrils transferides a la Generalitat, aquelles que, en mèrits de la legislació vigent siguin transferides d’ara en davant, a d’altres que en el futur pugui legalment establir o assolir la Generalitat de Catalunya d’acord amb l’article 148 núm. 5 de la Constitució, a més a més de qualsevol altre mitjà de transport que s’estableixi propi o de tercers encarregat per la Generalitat i dels serveis de transport per carretera i camins públics que puguin ésser complementaris o substitutius del ferrocarril.

Article 3

L’objectiu de FGC és l’organització, l’explotació, la supressió i l’aixecament de les línies i altres mitjans de transport que s’esmenten en l’article anterior, així com les seves activitats complementàries.

En relació amb l’esmentat objectiu, FGC podrà realitzar adquisicions, transmissions, obres i serveis que siguin convenients per a la seva millor explotació; ampliar, renovar o millorar els establiments i els mitjans d’explotació, dur a terme totes les activitats mercantils, industrials i de serveis que consideri convenients i siguin base, desenvolupament o conseqüència de l’explotació directa o indirecta de les línies ferroviàries i dels altres mitjans de transport que, com a principals o complementaris, tingui al seu càrrec, i realitzar, per al compliment de les seves funcions i de conformitat amb les normes aplicables, tota classe d’actes de gestió i disposició relacionats amb els objectius anteriors o complementaris o que els substitueixi.

A la vegada, podrà dur a terme la promoció urbanística, la gestió i la disposició de serveis comercials i turístics i la seva explotació sobre béns immobles situats en terrenys d’influència dels serveis de transports dels quals n’és concessionària i podrà crear, promocionar o conservar zones i activitats d’esport i turisme.

Article 4

El domicili legal de FGC per a qualsevol classe d’efectes judicials, administratius i laborals i fiscals radicarà a Barcelona, a les oficines de la seva direcció.

Article 5

FGC es regirà per aquests estatuts, per la Llei 4/1985, de 29 de març, de l’Estatut de l’Empresa Pública Catalana, per les normes de dret civil, mercantil i laboral, per la normativa sectorial reguladora dels transports terrestres i, en tot el que sigui aplicable, pel Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, per la Llei 11/1981, de 7 de desembre, de patrimoni, així com per la resta de disposicions aplicables, especialment les relatives a l’exercici de potestats administratives i a les relacions de tutela amb l’administració pública.

Article 6

Les directrius bàsiques en matèria d’ordenació i coordinació dels transports i política tarifària les exercirà l’Administració de la Generalitat de Catalunya a proposta del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Article 7

Correspondrà al Departament de Política Territorial i Obres Públiques promoure les normes tècniques a les quals hagi de subjectar-se la gestió i l’explotació de les xarxes per a seguretat dels usuaris i dels seus interessos, així com la inspecció.

Administració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Article 8

FGC es regirà per un Consell d’Administració compost per catorze membres: El president, el vicepresident i els consellers. El Consell d’Administració tindrà al seu càrrec, amb plena responsabilitat davant del Govern de la Generalitat, l’administració, gestió i direcció de l’empresa.

Tots els membres del Consell d’Administració seran nomenats i separats pel Govern a proposta del Conseller de Política Territorial i Obres Publiques.

Article 9

El president del Consell d’Administració serà lliurement designat pel Govern a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

Ocuparà la vicepresidència un dels representants del departament de Política Territorial i Obres Públiques al consell d’administració de FGC.

Article 10

Seran consellers:

Dos representants del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Un representant del Departament d’Interior.

Un representant del Departament d’Economia i Finances.

Un representant del Departament d’Indústria, Comerç i Turisme.

Tres representants dels municipis als quals doni servei l’empresa FGC.

Un representant de l’Entitat Metropolitana del Transport.

Dos especialistes en gestió d’empreses lliurement proposats pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

Dos representants del personal laboral.

Article 11

El Consell d’Administració es reunirà quan sigui convocat pel president o a petició d’un terç, almenys, dels seus components.

Això no obstant, quedarà vàlidament constituït com a òrgan col·legiat, sense acomplir tots els requisits de la convocatòria, quan estiguin presents o representats tots els seus membres i així ho acordin per unanimitat.

Article 12

El Consell d’Administració es reunirà una vegada al mes i tantes altres vegades com ho demani el bon servei de l’Entitat.

Article 13

El quòrum per a la vàlida...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR