RESOLUCIÓ JUS/1205/2009, de 27 d'abril, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 31 de març de 2009, que es dicta en el recurs governatiu interposat pel senyor Juan Antonio Andújar Hurtado, notari de Barcelona, contra la qualificació del registrador de la propietat núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/1205/2009, de 27 d'abril, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 31 de març de 2009, que es dicta en el recurs governatiu interposat pel senyor Juan Antonio Andújar Hurtado, notari de Barcelona, contra la qualificació del registrador de la propietat núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat.

En data 31 de març de 2009, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha adoptat la Resolució en el recurs governatiu interposat per Juan Antonio Andújar Hurtado, notari de Barcelona, contra la qualificació del registrador de la propietat núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat que suspèn la inscripció d'una escriptura de compravenda d'un habitatge usat en la qual la compradora renuncia a l'aportació de la cèdula d'habitabilitat i de l'informe tècnic supletori.

D'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la propietat de Catalunya, i d'acord amb el que preveu l'article 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

En ús de les competències que tinc atribuïdes,

Resolc:

Donar publicitat a la Resolució de 30 de març de 2009, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, que es dicta en el recurs governatiu interposat per Juan Antonio Andújar Hurtado, notari de Barcelona, contra la qualificació del registrador de la propietat núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat que suspèn la inscripció d'una escriptura de compravenda d'un habitatge usat en la qual la compradora renuncia a l'aportació de la cèdula d'habitabilitat i de l'informe tècnic supletori.

Barcelona, 27 d'abril de 2009

Elena Lauroba Lacasa

Directora general de Dret i d'Entitats Jurídiques

Annex

Resolució de 31 de març de 2009, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat per Juan Antonio Andújar Hurtado, notari de Barcelona, contra la qualificació del registrador de la propietat núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat que suspèn la inscripció d'una escriptura de compravenda d'un habitatge usat en la qual la compradora renuncia a l'aportació de la cèdula d'habitabilitat i de l'informe tècnic supletori.

Relació de fets

I

Mitjançant escriptura autoritzada el 2 de desembre de 2008 pel notari de Barcelona Juan Antonio Andújar Hurtado, núm. 2877 de protocol, els senyors J. M. S. G. i C. G. B. van vendre a la seva filla E. S. G. l'habitatge situat a l'Hospitalet de Llobregat (Torrent Gornal núm. 3, escala esquerra, entresòl primera, finca registral 12249). En aquesta escriptura, la compradora, amb consentiment exprés de la caixa creditora que hi compareix per mitjà d'un apoderat, se subroga en el préstec amb garantia hipotecària que grava la finca, concedit per la Caixa d'estalvis i pensions de Barcelona als venedors el 9 de juny de 2008. Consta a l'escriptura que els venedors havien adquirit l'habitatge per meitats indivises el 18 de setembre de 1986.

II

A la clàusula quarta de l'escriptura es convé el següent: .[...] pel que fa a l'habitatge [...], l'adquirent manifesta la seva voluntat d'adquirir la dita finca, encara que la venedora no aporti la cèdula d'habitabilitat, hi compti o no hi compti l'immoble, i en les condicions d'ús que tingui l'immoble esmentat, fins i tot si no pot ser emprada com a habitatge. Per tant, l'adquirent exonera la venedora de l'acreditació, exhibició i lliurament a favor de l'adquirent de la cèdula d'habitabilitat. Així mateix, la part adquirent exonera la transmitent de complir els requisits i de posar a disposició seva la informació i documentació exigides en el capítol VI del títol IV de la citada Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge..

III

Tramesa la còpia per via telemàtica, l'escriptura queda presentada el 3 de desembre de 2008, assentament 879 del Diari 123, i el mateix dia el registrador, Jesús Benavides Almela, suspèn la qualificació per manca de presentació de l'autoliquidació de l'impost. Presentada en suport paper, ja liquidada de l'impost, el 14 de gener de 2009, el mateix dia és qualificada negativament, amb suspensió de la inscripció, sobre la base del fonament de dret següent: .l'article 132 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, amb relació a les transmissions d'habitatges, requereix que l'habitatge ha de gaudir de cèdula d'habitabilitat vigent, si bé el mateix article, a l'apartat a), amb relació a les primeres o posteriors transmissions d'habitatges acabats la finalització dels quals s'hagi produït abans de l'entrada en vigor de la Llei, disposa el següent: .[...] els adquirents poden exonerar de manera expressa els transmitents d'aquesta obligació, sempre que per mitjà d'un informe emès per un tècnic competent s'acrediti que l'habitatge pot obtenir la cèdula d'habitabilitat [...].. Per la qual cosa, en relació amb l'habitatge que es transmet en el document que es qualifica, i d'acord amb el que requereix la Llei esmentada, caldrà aportar la cèdula d'habitabilitat vigent o, si és el cas, l'informe emès pel tècnic competent pel qual s'acrediti que l'habitatge pot obtenir la cèdula d'habitabilitat (Llei 18/2007, de 28 de desembre)..

IV

El 20 de gener la qualificació es va notificar per fax a la persona que havia presentat el document i al notari que l'havia autoritzat. El 4 de febrer, el notari, Juan Antonio Andújar Hurtado, presenta recurs al mateix Registre de l'Hospitalet. Al recurs, el notari, després d'al·legar en la seva integritat l'article 132 de la Llei de l'habitatge...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR