ORDRE PRE/52/2009, de 19 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal, durant el període 2008-2010, i se'n regula la tramitació telemàtica.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE

PRE/52/2009, de 19 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal, durant el període 2008-2010, i se'n regula la tramitació telemàtica.

El Govern de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el que estableix el Pla de Govern 2007-2010, en el qual es fa constar la voluntat d'afavorir la vertebració del territori, compensar les desigualtats, i potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic o especialment despoblades del territori català, va aprovar, per l'Acord de 22 de gener de 2008, el Pla d'iniciatives de dinamització comarcal (IDC) per a les quatre comarques de Catalunya amb més necessitat de reactivació econòmica: l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta.

El Pla d'iniciatives de dinamització comarcal vol estimular l'activitat econòmica i empresarial d'aquestes localitats mitjançant el suport del teixit productiu i la producció local, avançar el calendari per a la millora d'algunes de les infraestructures programades, i desenvolupar un entorn socioeconòmic que afavoreixi la permanència de la població al territori.

El Govern considera que totes les comarques de Catalunya han de tenir les mateixes oportunitats per al seu desenvolupament, sense que la situació geogràfica, les peculiaritats de la seva estructura productiva o les seves característiques demogràfiques puguin ser elements que les condicionin de manera negativa. Només d'aquesta manera s'aconsegueix l'equilibri territorial i la cohesió social. Per aquest motiu, el Govern ha decidit dur a terme a les comarques de l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta un conjunt d'actuacions integrades en plans específics amb l'objectiu d'impulsar el desenvolupament d'aquestes comarques, tant des del punt de vista social com econòmic. Aquesta Ordre s'emmarca en el pla específic de foment de l'activitat econòmica de les comarques esmentades.

L'Ordre PRE/143/2008, de 8 d'abril, va aprovar les bases reguladores de la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal, durant el període 2008-2010. Ara és necessari, però, publicar aquestes noves bases per tal d'adaptar-les tant als canvis d'organització del Departament de la Presidència com a la tramitació electrònica dels expedients pel que fa a l'àmbit dels ajuts adreçats al món local.

Pel que fa al primer canvi, el Decret 93/2008, de 29 d'abril, de reestructuració del Departament de la Presidència, va atribuir les funcions que fins aquell moment desenvolupava la Direcció de Serveis a la Secretaria General Adjunta, i per tant l'Ordre que ara s'aprova s'adapta a aquesta nova estructura.

Pel que fa a la segona qüestió, cal tenir en compte que l'article 45 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, insta les administracions públiques a promoure la incorporació de tècniques electròniques, informàtiques i telemàtiques en el desenvolupament de la seva activitat i l'exercici de les seves competències.

Dins del Pla d'acció e-Europe 2002, la Generalitat de Catalunya va endegar, mitjançant un Acord de govern de 13 de juliol de 1999, el projecte d'Administració Oberta de Catalunya, amb la finalitat d'apropar els seus serveis a la ciutadania mitjançant l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Així mateix, mitjançant el Decret 324/2001, de 4 de desembre, relatiu a les relacions entre els ciutadans i l'Administració de la Generalitat de Catalunya a través d'Internet, es regula l'ús de les tecnologies de la informació en les relacions entre l'Administració pública i la ciutadania amb la finalitat de facilitar la interacció i la transacció de serveis en línia, com a element clau per a la millora del funcionament dels serveis públics que ha de ser objecte d'impuls i d'atenció per part de l'Administració de la Generalitat.

La Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, regula les comunicacions electròniques entre les diferents administracions públiques i la seva cooperació per a l'impuls de l'administració electrònica.

Amb la voluntat d'assolir més eficiència en els tràmits relatius al procediment vinculat a la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica, dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal, durant el període 2008-2010, el Departament de la Presidència possibilita que els ens locals puguin realitzar els diferents tràmits per via telemàtica, mitjançant l'extranet de les administracions catalanes, el portal electrònic EACAT, com a entorn d'interacció i transacció telemàtica entre l'Administració local catalana i l'Administració de la Generalitat de Catalunya. L'ús d'aquesta plataforma simplifica la tramitació telemàtica del procediment de subvencions per a les administracions locals i entitats vinculades, millora i modernitza la imatge corporativa del Departament i significa un avenç en la implantació de les tecnologies de la informació en l'execució de les polítiques públiques de foment.

Atès el que disposen el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Decret 324/2001, de 4 de desembre, relatiu a les relacions entre els ciutadans i l'Administració de la Generalitat de Catalunya a través d'Internet;

D'acord amb els informes previs del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les atribucions que em són conferides per la legislació vigent, en especial per l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

1.1 Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores que han de regir la concessió d'ajuts per a actuacions de dinamització econòmica, dins del marc del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal, durant el període 2008-2010.

Aquestes bases reguladores, pel que fa als ajuts destinats a empreses, s'estableixen de conformitat amb el Reglament (CE) núm. 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de minimis (DOUE L 397/5 de 28.12.2006), que les eximeix de la notificació prevista a l'article 88.3 del Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea.

1.2 El procediment de participació en les convocatòries públiques per a la concessió d'aquests ajuts, quan les persones sol·licitants siguin ens locals o entitats o empreses adscrites o vinculades a aquests ens, es tramitarà, preferentment, per mitjans telemàtics, d'acord amb el que preveu l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Règim jurídic

Aquesta Ordre es dicta de conformitat amb el que preveu el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A de 28 .12.2006), els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 176, de 25.7.2006), la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Convocatòries

Per la Resolució de la persona titular del Departament de la Presidència, es publicarà al DOGC una convocatòria anual, amb subjecció a les disponibilitats pressupostàries, que indicarà, entre d'altres aspectes exigits per la normativa vigent, la quantia econòmica màxima destinada a finançar les subvencions i crèdits reemborsables dels quals es poden beneficiar les iniciatives que reuneixin les característiques que preveu aquesta Ordre, com també l'aplicació pressupostària a la qual s'han d'imputar, per al desenvolupament del Pla d'iniciatives de dinamització comarcal 2008-2010.

Article 4

Àmbit temporal

L'àmbit temporal de les actuacions que poden accedir als ajuts que preveu aquesta Ordre és des de l'1 de gener fins al 31 de desembre de l'exercici de la convocatòria anual.

Article 5

Àmbit geogràfic d'aplicació

Als efectes d'aquesta Ordre, les actuacions de dinamització econòmica s'han de localitzar en alguna de les quatre comarques de Catalunya marcades al Pla de d'iniciatives de dinamització Comarcal (IDC) com a zones amb més necessitat de reactivació econòmica: l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta.

Article 6

Tipus d'actuació i objecte dels ajuts

6.1 Podran rebre ajuts les iniciatives que tinguin per finalitat contribuir a la dinamització econòmica a les comarques compreses en el Pla d'iniciatives de dinamització comarcal susceptibles de ser incloses en alguna de les àrees següents:

  1. Àrea d'infraestructura:

    1) Infraestructura bàsica: realització d'inversions en infraestructures tècniques i industrials d'ús comú o compartit: actuacions en polígons industrials, accés a serveis de telecomunicacions, serveis bàsics, xarxes de transports, etc.

    2) Infraestructura de serveis: desenvolupament de projectes que proporcionin al sector empresarial serveis de diagnosi, solucions tecnològiques, consultories, etc. Hauran de proporcionar serveis d'ús comú o compartit al sector empresarial.

  2. Àrea d'indústria: iniciatives empresarials que generin ocupació i que actuïn com a força motriu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR