ORDRE IRP/201/2010, de 31 de març, per la qual s'aproven les normes reguladores per a la concessió d'ajuts directes a persones que es vegin amenaçades o perseguides per la seva activitat de protecció i defensa dels drets humans.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

IRP/201/2010, de 31 de març, per la qual s'aproven les normes reguladores per a la concessió d'ajuts directes a persones que es vegin amenaçades o perseguides per la seva activitat de protecció i defensa dels drets humans.

El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació té com a un dels seus principals objectius desenvolupar una política pública de foment de la pau i dels drets humans, i dotar-se dels instruments necessaris per dur-la a terme, a través de l'Oficina de Promoció de la Pau i de Drets Humans.

El Pla d'acció de l'Oficina 2008-2010 inclou la necessitat de projectar polítiques de pau i drets humans en el conjunt dels àmbits del govern i concretar (apartat 5.9) actuacions sobre promoció de drets humans i justícia internacionals en el món. En aquest sentit, l'Oficina pretén adequar l'acció de la Generalitat als objectius marcats per l'àmbit legal internacional i en concret de les Nacions Unides. La protecció dels defensors i defensores dels drets humans està fortament consolidada en el dret internacional i té un marc legal a escala europea i espanyola. En aquest sentit, l'any 2004 el Consell de la Unió Europea va adoptar una sèrie de directrius per tal de garantir la protecció dels defensors i defensores dels drets humans. Aquestes directrius pretenen millorar l'actuació dels països de la Unió Europea en accions de suport als defensors de drets humans.

Durant l'any 2008, l'Oficina va impulsar la creació d'un grup de treball per elaborar un Programa de protecció de defensors i defensores dels drets humans a Catalunya, en col·laboració amb la Secretaria d'Afers Exteriors del Departament de la Vicepresidència, amb l'Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Drets Civils, i amb la Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans i la societat civil catalana. Com a resultat de les tasques realitzades per aquest grup es va elaborar el Programa de Protecció de Defensors i Defensores de Drets Humans amb l'objectiu principal de donar protecció i ajut a les persones defensores de drets humans perseguides o amenaçades arreu del món, a través del seu acolliment temporal a Catalunya. D'acord amb els seus objectius, el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació va crear l'any passat un Programa de protecció de defensors i defensores de drets humans i, per aquesta raó, ara es publiquen les normes que regularan la concessió d'ajuts a persones físiques d'una nacionalitat diferent a l'espanyola, que es vegin amenaçades o perseguides en el seu país d'origen per la seva activitat de protecció i defensa dels drets humans.

La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix que el procediment ordinari per a la concessió de subvencions és el de concurrència competitiva. No obstant això, l'article 22.2.c) de la mateixa llei estableix que, excepcionalment, es poden concedir de manera directa altres subvencions en les quals s'acreditin raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari, o altres de degudament justificades que en dificultin la convocatòria pública.

L'article 90.3.c) del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, estableix que la concessió de les subvencions s'ha de subjectar a criteris de publicitat, concurrència i objectivitat, però la concurrència no és preceptiva si per l'especialitat i les característiques del beneficiari o de l'activitat subvencionada no és possible, d'una manera objectivable, promoure la concurrència pública.

Hi ha persones que per la seva activitat en defensa dels drets humans son amenaçades i perseguides i, en moltes ocasions, es veuen obligades a sortir (de vegades, de manera confidencial i reservada) del seu país de forma urgent, immediata, i sense recursos econòmics per atendre les seves necessitats.

Les normes reguladores que aprova aquesta Ordre es refereixen a les ajuts de caràcter extraordinari que van específicament i directament destinades a persones físiques d'una nacionalitat diferent a l'espanyola, que es vegin amenaçades (es a dir, que pateixen un risc concret i substancial contra la seva seguretat física i/o la dels seus familiars) o perseguides en el seu país d'origen per la seva activitat de protecció i defensa dels drets humans i responen a raons de caràcter humanitari. Per tant, per les característiques del beneficiari no és possible d'una manera objectivable, promoure una concurrència pública.

L'article 28.3 de la Llei general de subvencions, estableix els aspectes que han de contenir les normes reguladores de les subvencions directes i l'article 92 de la Llei 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya estableix que amb caràcter previ a l'acord de concessió, el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR